„Az Európai Parlament nem tudja megakadályozni a magyar soros elnökséget” – Gát Ákos Bence a Világrendben (VIDEÓ)

2023. június 07. 18:00

Miért tartanak a mainstream pártok az EP-választásokat követő magyar elnökségtől? Miért és hogyan vált politikai eszközzé a jogállamiság az uniós intézmények kezében? Az NKE Európa Stratégia Kutatóintézet kutatóját kérdeztük podcast-műsorunkban.

2023. június 07. 18:00
null
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

***

Az Európai Parlament a múlt héten elfogadott egy nem kötelező érvényű határozatot, amely arra kéri az Európai Tanácsot, akadályozza meg, hogy Magyarország 2024 második felében ellássa az EU soros elnöki tisztségét. Aggódnak, hogy az elnökség idején a magyar kormány a saját „agendáját” népszerűsítené, de talán attól még inkább, hogy éppen az elnökség átvétele előtt zajlik majd az EP-választás, amelynek eredményeképpen egy más összetételű Európai Parlament alakulhat.

Az EP, amely azért aggódik, hogy Magyarországon nem valósul meg kellőképpen a pluralizmus és a szólásszabadság, mindent megpróbál elkövetni, hogy Magyarország 12 év alatt még fél évig se kapjon semmilyen megszólalási lehetőséget az uniós médiaszíntéren vagy intézményi színtéren” – vélekedett a Világrend vendége.

Gát Ákos Bence szerint olyan még nem volt, hogy egy tagállamot kihagynak a soros elnökségből, de mivel a Tanács napirendjén ez nem szerepel, a Parlamentnek pedig nincs jogköre, hogy ezt megakadályozza, Magyarországot nem lehet az uniós jog alapján megfosztani a soros elnöki tisztség betöltésétől.

Mi a jogállamiság? Milyen eszközökkel próbálja ezt behajtani a tagállamokon az EU? Milyen okai vannak annak, hogy az uniós intézmények fokozatosan túlterjeszkedhetnek szerződéses hatásköreiken? Illetve, milyen kompromisszumos megoldás születhet a kormány és Brüsszel között, hogy Magyarország szuverenitásának csorbulása nélkül hozzájuthasson az uniós pénzekhez? Ezekről a kérdésekről beszélgettünk a Világrend eheti adásában.

A műsor vendége: Gát Ákos Bence, az NKE Európa Stratégia Kutatóintézet kutatója, a Danube Institute külkapcsolati vezetője.

--

A beszélgetést itt nézheti meg:

--

Az adást az alábbi linken hallgathatja meg:

--

Összesen 95 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Salamander
2023. június 08. 04:41
"Miért tartanak a mainstream pártok az EP-választásokat követő magyar elnökségtől?" Elárulom. Mert az uniós elnöksége alatt Magyarország el akarja érni, hogy az EU intézményeit vessék alá jogállamisági eljárásnak. Pl., hogy mennyire tartják be, követik, alkalmazzák az uniós jogot, a Szerződéseket a bürokrata intézmények. Legyen világos illetékességi és hatáskör elhatárolás: a tagállamok alkotmányos hagyományaiból felépülő uniós jog nem alkalmas egy ezer éves állam jogrendszerének boncolgatására, ráadásul az 1222-ben meghozott aranybulla rendelkezései a kontinensen elsőként szakítanak az abszolút monarchiával és szakrális alapon létrehoz egy speciális jogi személyt - a Szent Koronát, amely garantálja a jogfolytonosságot és megszünteti az uralkodó abszolút hatalmát és "felelőtlenségét" (felelősségre vonásának teljes tilalmát). A hatamlat megosztja a nemesség és az uralkodó között, miközben az állam teljes területének a Szent Korona lesz a tulajdonosa (ezért nálunk csak földbirtokosok vannak tulajdonos nincs). Mindezekről halovány lila fingja nincs a bennünket támadó idióta EP képviselőknek.
Isten jobb keze
2023. június 08. 02:41
Tessék megadni Orbánnak hogy isten királynak érezze magát, de csak úgy hogy írásba adja hogy utánna lemond.. és száműzetésbe vonúl..
Nemkellnév
2023. június 08. 00:19
Az EU azon része, amelyik fojtogatja Magyarországot, éppen az nem hisz a demokráciában. Az hogy ezt magukon nem vennék észre kétlem. Ha mégis így van, akkor degeneráltak.
Megtalálta
2023. június 07. 23:52
"Magyarországot nem lehet az uniós jog alapján megfosztani a soros elnöki tisztség betöltésétől." Erről írtam én is hetekkel ezelőtt. Az egész "elnökség-elvétel" téma úgy baromság, ahogy van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!