Heisler reakciója Budaházy kegyelmére értelmezhetetlen és veszedelmes – Schiffer a Mandinernek

2023. május 14. 06:59

A kordonbontásról, a magyarországi pápalátogatásról és Budaházy György államfői kegyelméről is beszélt az LMP alapítója a Reakció minapi adásában.

2023. május 14. 06:59
null

***

„Egy stabil parlamenti többséggel rendelkező kormánynak miért kell építési kordonok mögé bújni? Szánalmas!” – kezdte a beszélgetést Schiffer András, a Mandiner Reakció legutóbbi adásában. Az LMP alapítója szerint az teljesen rendben van, hogy a kormányülések helyszínét megvédi a rendőrség, ha akadályozzák annak megkezdését. Mielőtt a Karmelita kolostorba költözött volna a magyar kormány, fel sem merült, hogy a kormányülésre igyekvő kormánytagokat rajtaütésszerűen kérdezzék az újságírók. Véleménye szerint a rendőrségnek nem lett volna szükséges könnygázt használnia a május elején tüntető tömeg ellen, mivel az épületet rohamozó demonstrálók fegyvertelenek voltak, a rendvédelmi szervek enyhébb eszközzel is el tudták volna érni a céljukat, mint csapaterő használatával.

Büszke momentumosok a kordonon (forrás: Facebook)
Büszke momentumosok a kordonon (forrás: Facebook)

Hókamóka és cirkusz a Karmelitánál

Rámutatott ugyanakkor arra is, hogy ennek a „hókamókának nem a pedagógusok helyzetének vagy a magyar közoktatás állapotának javítása, esetleg a szakszervezeti követelések megtámogatása volt a célja, hanem hogy

Hozzátette, a korábbi kormányzati erőkkel szemben az Orbán-kormánynak kétségtelenül megvan az erkölcsi főlénye a rendőrség magatartását, illetve a gyülekezési jog tiszteletben tartását illetően. Schiffer Andrást ugyanakkor hangsúlyozta, a magyar közoktatás helyzetén javítani kell, szerinte a mostani kormányzat Achilles-sarka ez a terület.

„Felelőtlen az az ellenzék is, amelyik az egész közoktatási konfliktusra már a szakszervezeteket is ki-kikapcsolva rácsúsztatja magát, majdnem azt mondom, hogy ez egy kormány-ellenzék konfliktus, de még csak nem is erről van szó” – jelentette ki a volt országgyűlési képviselő, értelmezve az ellenzék szerepét a kordonbontás esetében. Kitért egyúttal arra is, hogy „ez a cirkusz nem a pedagógusokról, még csak nem is az Orbán-kormány leváltásáról, hanem az ellenzéken belüli helyosztóról szól”.

Szerinte

a Momentum politikai hergelésével az ellenzéki szavazótábor keménymagjának egy részét próbálja visszacsábítani magához.

Az áldozati póz külföldről importált technika

Az ügyvéd problémának nevezte, hogy a Momentum vagy más ellenzéki pártok, ha adódik egy tényleges anomália vagy felháborodás, arra azonnal rátelepednek, majd saját politikai céljaikra használják fel a helyzetet. Schiffer András ezzel együtt úgy gondolja, a május 3-i tüntetésen voltak kint olyan diákok, akik az oktatásért és a tanáraik helyzetének javításáért mentek ki, márpedig szerinte ez úgy kell, mint egy „falat kenyér a magyar társadalomnak kurzusoktól függetlenül”.

A hazai ellenzéki és liberális sajtó felháborodott azon, hogy gyermekek ellen erőszakot alkalmaztak a rendőrök, könnygázt vetettek be a tüntetés feloszlatására. Schiffer szerint ez az áldozati póz, amelyet a média felnagyít, külföldről importált technika.

A volt politikus arra is felhívta a figyelmet, hogy az egész tüntetés úgymond gyújtó anyaga a státusztörvény tervezete. Úgy véli, hogy ötven százalékos pedagógus béremelés nélkül nem lehet elrendelni új teljesítményértékelési rendszert, valamint óraszámnövelést, ahogy a tervezetben megjelenik. Ugyanakkor a május eleji tiltakozásnak nem volt konkrét célja  – milyen mértékű béremelést akarnának elérni, vagy mennyivel csökkentenék az óraszámokat  –, ami szintén egyértelműen megmutatja, mi is valójában a probléma ezzel tüntetéssel. Ráadásul

a státusztörvényt a kormány még nem is tárgyalta, az egyelőre egy koncepció az oktatásért felelős Belügyminisztériumban, amiről még egyeztetések folynak.

A tervezett, hétkérdéses referendumra utalva Schiffer megjegyezte, ha népszavazási kezdeményezéssel akart élni a szakszervezet egy ilyen fajsúlyos társadalompolitikai kérdésben, abban az esetben legalább komolyan vehető kérdéseket kellett volna megfogalmazni.

 

Rivalizálás az ellenzéki oldalon, Gyurcsánnyal vetekedne a Momentum

Láthatóan a jelenlegi diáktüntetésektől és a nyilvános performanszoktól távol tartja magát Gyurcsány Ferenc és a Demokratikus Koalíció.  „A DK és a Mi Hazánk is a nyugodt erő pozíciójába kíván helyezkedni” – magyarázta a volt országgyűlési képviselő, hozzátéve, a DK-s politikusok tisztában vannak azzal, hogy így kormányképes erőnek látszanak. Hiszen a társadalomban visszatetszést is kiválthat, ha azt látják, hogyan dulakodnak a rendőrökkel, illetve balhét csapnak. „Gyurcsány Ferencben van annyi politikai bölcsesség, mint ahogy a Mi Hazánkban is, hogy pontosan tudják, ezzel a testtartással hosszútávon nem lehet sikeresnek lenni” – utalt a momentumosokra Schiffer. Másfelől viszont szerinte korábban épp a DK hiszterizálta az ellenzéki keménymagot, majd az „összes többi párt hozzá dékásodott a DK-hoz”. Rámutatott,

a DK az elmúlt egy évben már azon dolgozik, hogy elszívja az összes többi ellenzéki párt politikusait.

A DK és a Momentum között van egy külön rivalizálás is,  s a mostani akciókkal a Momentum próbál átcsábítani szavazókat Gyurcsányéktól.

Háború vagy béke?

„Mind orosz, mind nyugati oldalon érzékelhető a kifáradás. Azt gondolom, eljöhet a békegalambok ideje, amelyben Ferenc pápának kulcsszerepe lehet” – mondta Schiffer, rátérve az orosz-ukrán háborús helyzet, illetve a szentatya budapesti látogatásának értékelésére. Viszont szerinte lehet ennek gazdasági oldala is, ugyanis, ha az amerikai globális befektetőcégek úgy ítélik meg, több profit van Ukrajna újjáépítésében, mint a hadiiparban, akkor már az Egyesült Államoknak is érdeke lesz befagyasztani a konfliktust.

Budaházy elnöki kegyelméről és a Mazsihisz-elnök reakciójáról

A terrorizmusért elítélt Budaházy Györgynek Novák Katalin köztársasági elnöki kegyelmet adott, ami a hazai nyilvánosságban, különösen ellenzéki körökben nagy port kavart. Heisler András távozó Mazsihisz-elnök egyenesen úgy értékelte a döntést, hogy ezzel vége az orbáni zéró toleranciának az antiszemitizmussal szemben.

„Egyáltalán nem vagyok benne biztos, hogy Budaházy Györggyel szemben igazságos az antiszemita, náci nézetek kiosztása” – mondta minderre Schiffer, aki a heisleri reakcióra utalva megjegyezte,

épp úgy lehet kikapcsolni a társadalom immunrendszerét, ha alaptalanul használjuk ezeket a vádakat.

Ám szerinte ha Budaházy antiszemita lenne, s törvénytelen cselekedeteket hajtott volna végre, még az sem lenne alap arra, hogy vele szemben tizenhét évig úgy folyjon eljárás úgy, hogy ezalatt szabadság-korlátozó intézkedés alá volt vetve.

A beszélgetés végén Schiffer elmondta, egyelőre nem bizonyosodott be, hogy Budaházy és csoportja antiszemita támadásokat hajtottak volna végre. Mindezek nyomán az expolitikus úgy gondolja, a Mazsihisz elnökének megnyilvánulása az üggyel kapcsolatban tökéletesen értelmezhetetlen, ráadásul még veszedelmes is.

A beszélgetés megtekinthető itt:

 

Nyitókép: Földházi Árpád

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Doromb13
2023. május 14. 11:13
Schifferkém! Miért gondolod,hogy amióta nem vagy pártpolitikus,megtaláltad a bölcsek kövét,és mindig megmondhatod a tutit! Nem szálltál el egy kicsit,s lettél "mindenhez" értő megmondó-ember?
káli
2023. május 14. 09:30
Siffi az ellenzéki! DDD
chief Bromden
2023. május 14. 08:49
"ahogy a rendőrség veri a gyerekeket" Nem látni gyerekeket, 30 év körüli mama hoteles csecsszívók.
-Zsolt-
2023. május 14. 08:49
Ez a pali lenullázott egy pártot, majd belátva, hogy nem megy ez neki megígérte, hogy visszavonul a politizálástól, de ez csak annyit jelent nála, hogy most már az ellenzékre köpköd. Láttunk már pár ilyen megélhetési köpönyegforgatót. Pl. Dopeman vagy Volner is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!