Az Európai Unió mint „békeprojekt” megállta a helyét – Prőhle Gergely a Mandinernek

2023. május 14. 18:01

Az EU tagállamai között 70 éve nem volt háború, így az alapító atyák jó munkát végeztek; de Európa jelenlegi szuverenitásvitái mélyek, és a külső fenyegetés elleni védelmi készenléte sem megfelelő. Miért nincs stratégiai víziója Európa legerősebb államának, Németországnak? Lehet-e még geopolitikai erőközpont az EU? A május 9-i Európa-nap alkalmából az NKE Stratégiai Tanulmányok Intézetének igazgatóját kérdeztük podcast-műsorunkban.

2023. május 14. 18:01
null

-Az európai béke és egység ünnepén, az Európa-napon van mit ünnepelni, az Európai Unió sokat változott az utóbbi évtizedekben, és a folyamatok között vannak pozitív jelenségek – vélekedett a volt berlini nagykövet a Mandiner Világrend című műsorában, példának említve azt, hogy

az európai történelemben nem volt precedens arra, hogy 70 éven keresztül ne robbant volna ki háború a kontinensen,

márpedig az EU tagállamai között ennyi ideje békét hozott az unió.

Prőhle Gergely a negatívumok között említette, hogy bár az EU alapító atyái egy megfelelő rendszer alapjait fektették le, nem láthatták előre a későbbi évtizedek kihívásait, a mostani kor nagy vitáját, a szuverenisták és a föderalisták közötti szembenállást, vagy azt a tendenciát, hogy Európából vízfejet csinálnak. Az Európai Unió szerződései és intézményrendszere egy jól kitalált rendszer, amely jól is működhetne, ha az Európai Bizottság valóban a szerződések őre lenne, nem pedig egy politikai testület, illetve ha a szerződéses hatásköreit minden uniós intézmény betartaná.

Európa jövője és identitása

A szubszidiaritásnak kulcsfogalomnak kell lennie a mai Európában” – fogalmazott a volt berlini nagykövet,

minden problémára a helyi érintettekhez legközelebb eső szinten kellene megszületniük a döntéseknek,

ez az EU egységéhez alapvető feltétel. A páneurópai mozgalom eszméjét fél évszázadig képviselő Habsburg Ottó úgy képzelte el, hogy a nagyobb európai egység csak abban az esetben működhet, ha a kisebb egységeknek megfelelő jogosultságokat biztosítanak a szerződések.

Az uniós előírásokat azonban nagyon nehéz úgy értelmezni, hogy azok a tagállamoknak megmondják, „kikkel kell együtt élnünk, és az sem, hogy vallási, illetve nemzeti kérdésekben megmondják nekünk, hogyan kell eljárnunk” – tette hozzá a Világrend vendége. Prőhle Gergely szerint az „Egység a sokféleségben” uniós jelmondat értelmében elsősorban éppen a nemzeti kisebbségi jogokat és a szubszidiaritás elvét kellene érvényesíteni, de mindkettő terület gyenge szabályozási lábakon áll.

A volt nagykövet kitért Magyarország és az EU viszonyára is, amikor kifejtette: Magyarország mindig is „interdependenciákban” létezett, így érdeke jól működő szövetségi rendszerekben, gazdasági kapcsolatokban lennie. Mint mondta: a gazdasági és politikai kapcsolataink diverzifikálása szükségszerű jelenség, viszont

elemi érdekünk, hogy az EU tagállamaival való jó kapcsolatunkat helyreállítsuk.

Prőhle Gergely
Prőhle Gergely

Amerika európai kontrolligénye

Az NKE Stratégiai Tanulmányok Intézetének igazgatója szerint nagy hiba, hogy Európa a NATO-n keresztül kiszolgáltatta magát az Egyesült Államoknak – Amerika a második világháborút követően a Marshall-segély által, valamint haderejének Európában való állomásoztatásával egyfajta kontrolligényt alakított ki, amelyet Európa elfogadott. És ez nemcsak a Biden-érában folytatódhat, de a republikánus kormányzat idején is. „Hiába van óriási lelkesedés kormányzati körökben Donald Trump iránt,

Abban sem vagyok biztos – akárki kormányoz majd az Egyesült Államokban –, hogy akkor majd Európa energiabiztonsága mindenképpen elsődleges lesz” – magyarázta Prőhle.

A világ geopolitikai térképe folyamatosan változik a 21. században, és Európának meg kell találnia a helyét ebben a változó helyzetben. Prőhle Gergely úgy vélte, Európának egységesnek kellene lennie, mert a háború megmutatta, milyen mulasztás történt az elmúlt években a védelempolitikában (az EU-nak nincsenek meg a képességei a katonai önvédelemre), illetve az Egyesült Államok és Kína mellett Európa folyamatosan veszti el gazdasági versenyképességét.

A francia-német tengely és a germán víziódeficit

Az EU két zászlóshajójának, Németországnak és Franciaországnak a viszonyát problematikusnak nevezte a NKE Stratégiai Tanulmányok Intézetének igazgatója, úgy vélte, van igazság a sztereotípiákban, miszerint

a franciák nagyívű európai elképzeléseiket mindig a németek pénzéből valósítanák meg,

illetve „ha Németország az európai érdekről beszél, akkor a német érdekre gondol”.

Hatvan évvel ezelőtt köttetett az Élysée szerződés, amelyben a két nemzet a több száz éves viszálykodást a megbékélés elkötelezettségével zárta le. Prőhle Gergely szerint fontos, hogy Európa két vezető államának vezetői továbbra is e szerződés szellemében egyeztessenek egymással. Mint mondta, a nagyívű európai elképzelésekből ritkán lettek választási programok, mivel nemzeti választásokat nem lehet megnyerni egy „elképzelt európai rózsaszín világ jegyében”.

A volt berlini nagykövet szerint a német közbeszédben további korlátot jelent a náci Németország visszatérésétől való félelem, így

A nyilvánosságnak olyan ereje van, amely bizonyos politikai szempontokat kirekeszt a gondolkodásból, így például egy CDU-AfD-koalíciónak pusztán a felemlítése is lehetetlen.

A német uniós vízió hiányára vonatkozó kérdésre a Világrend vendége elmondta: van egy óriási német gazdasági teljesítmény, és van egy óriási történelmi fegyvertény, a német egység megvalósítása, ugyanakkor azóta „a német politika egy ügyintéző politikává vált”, a stratégiai gondolkodás a német politikában erősen hiányzik, ez pedig veszély, mert „nem kéne megvárni, míg az európai stratégiát Pekingben, Moszkvában vagy Washingtonban helyettünk meghozzák” – fogalmazott a volt berlini nagykövet, hozzátéve: alig találni olyan európai politikust, aki nemcsak ideológiai-politikai síkon, hanem távlati célokban, stratégiákban is gondolkodik.

***

A Világrend adásának vendége Prőhle Gergely volt berlini, berni nagykövet, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Tanulmányok Intézetének igazgatója volt.

 

A beszélgetést itt tekinthetik meg:

--

Nyitókép: Olaf Scholz német kancellár és Ursula Von Der Leyen, az Európai Bizottság elnöke fog kezet az Európai Tanács csúcstalálkozóján 2023. március 24-én   (forrás: JONAS ROOSENS / ANP MAG / ANP via AFP)

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
oskar
2023. május 17. 19:01
Az.EU meg sem kísérelte a békítést! Sajnos, nem hallotta meg a magyar kisebbség jogainak tiprását 2014 után. Mert szurkolt egy nagyobb kisebbség jogtiprásáért. Ukrajnában milliószámra élnek orosz nemzethez tartozónak vallók.
Duva
2023. május 15. 06:18
Most bukik a germán birodalom.
Jessy
2023. május 15. 00:47
Azt is megértük, hogy két korrupt német politikus vezeti az EU-t és mindkettő USA BÉRENC és a nemzetek ellensége. Ki kell végre seperni a korrupt politikusokat az EU-ból és becsületes konzervativ polgárokat választani helyettük, ahogyan Orbán Viktor mondja és vele együtt minden európai ember" le kell csapolni az EU mocsarát" végre és tiszta vizet kell önteni a pohárba".
pipa89
2023. május 14. 23:29
Az EU az USA trójai falova a Németeknek és egész Európa 420 milliós piacának. Egy kesztyűbáb színház. Az USA annyiszor égeti fel Európát, ahányszor akarja... Sajnos.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!