Pence volt tanácsadója: Putyinnak értenie kell, hogy „nemcsak Ukrajnával, de velünk, a szabad világgal harcol”

2023. március 04. 18:47

Az USA stratégiai ellenfelét amerikai áldozat nélkül gyengíti meg Ukrajna, Németország pedig csak törekszik a vezető szerepre Európában – vélekedett Keith Kellogg, nyugalmazott tábornok a Szenátus szakbizottsága előtt.

2023. március 04. 18:47
null

Biztonságpolitikai szakértők meghallgatása zajlik az amerikai Szenátus honvédelmi bizottsága előtt az ukrajnai háborúval kapcsolatos amerikai stratégiáról – a február 28-i meghallgatáson Keith Kellogg, Mike Pence alelnök egykori nemzetbiztonsági tanácsadója szólalt fel, majd szenátorok kérdezték a véleményét.

Rick Scott republikánus szenátor, volt floridai kormányzó felvetésére, miszerint az amerikai nemzetbiztonság szempontjából mivel indokolható az, hogy Amerika erőfeszítéseket tesz az orosz katonai vereség érdekében, Kellogg azt válaszolta: fontos Ukrajna támogatása, mert „Amerika stratégiai ellenfelét Ukrajna gyengíti meg anélkül, hogy amerikai katonákat kellett volna bevetni ott,

A volt tanácsadó leszögezte: nem szabad amerikai katonákat Ukrajnába küldeni, mert ez esetben fennállhat az esélye annak, hogy Amerika két világháború után harmadszor is belekeveredik egy „európai háborúba”.

Scott szenátor másik kérdése, hogy miért van az, hogy Németország ennyire passzív a háború ügyében, pedig nagyobb félnivalója van az oroszok miatt, mint Amerikának, a nyugalmazott tábornok így felelt: a háború idején Lengyelország vált a legaktívabb európai szereplővé, pedig

Németországnak kellett volna azzá válnia, azonban a német vezetés nem olyan minőségű,

mint amilyennek egy ilyen katonai konfliktus idején egy vezető európai országban a kormányrúdnál kellene állnia.

Trump erős, Biden gyenge ellenállást mutatott

A harmadik kérdésre, miszerint lehetséges-e bármilyen egyezség Putyin elnökkel, Kellogg úgy vélekedett, hogy „Putyin csak és kizárólag az erőből ért, ezért a legjobb megoldás az, ha az orosz hadsereg vereséget szenved, mert akkor Putyin megbukik”. Mint fogalmazott,

Keith Kellogg a kérdések előtt elmondott felszólalásában arról beszélt, hogy az amerikai gyengeség, az Obama- és a Biden-kormányzat gyengesége, leginkább az amerikai hadsereg szégyenletes afganisztáni kivonulása miatt kaphatott vérszemet Putyin, hogy azt higgye, a 2014-es krími akció után 2022-ben újra következmények nélkül megtámadhatja Ukrajnát.

Kellogg, aki 2017 és 2018 között a Donald Trump vezette Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának főtitkára, majd 2018 és 2021 között Mike Pence alelnök nemzetbiztonsági tanácsadója volt, úgy vélte: Trump elnök időben fegyvereket küldött Ukrajna számára, az általa küldött Javelinekkel és a bátorságukkal tudta visszaverni tavaly az ukrán hadsereg az oroszok első támadási hullámát.

Mint fogalmazott, azért kell katonailag támogatni Ukrajnát, mert Putyin csak akkor megy bele a tárgyalásokba, ha azt látja, vesztésre áll a fronton az orosz hadsereg.

Azért is kell Ukrajnában győzni, mert Oroszország a jelenlegi világrend stabilitását is meg akarja rendíteni,

ennek pedig súlyos következményei lennének az amerikai nemzetbiztonságra.

Keith Kellogg meghallgatása a képviselőházi vizsgálóbizottság előtt 2022. július 21-én  –  forrás: Al Drago / POOL / AFP
Keith Kellogg meghallgatása a képviselőházi vizsgálóbizottság előtt 2022. július 21-én – forrás: Al Drago / POOL / AFP

Orosz győzelem = kínai vérszem

Ha Amerika gyengeséget mutat az orosz agresszióval szemben, gyengeséget mutat a kínai fenyegetéssel szemben is”,

ha Oroszország nyer a háborúban, Kína háborút indít Tajvan ellen

– hívta fel a figyelmet a volt nemzetbiztonsági tanácsadó.

A Trump-i jelmondatra utalva Kellogg a szenátusi szakbizottság előtt felvázolta az Amerika Mindenek Előtt-megközelítést a háborúra vonatkozólag – szerinte annyi fegyverzetet kell Ukrajna számára küldeni, amennyi elegendő az orosz hadsereg legyőzésére; egy menetrendet kell felvázolni a tűzszüneti állapotig; és aktivizálni kell a szövetségeseket, hogy cselekedjenek ők is.

Trump és Pence volt tanácsadója szerint erős amerikai vezetésre van szükség, hogy a háborút döntésre vigyék, minél előbb befejezzék, mert ha elhúzódik, akkor Ukrajna veszíthet, az Egyesült Államok ipari hátországa pedig nem elég erős ahhoz, hogy ezt hosszútávon támogassa.

Kellogg említett nyilatkozatait az alábbi videóban hallgathatja vissza angol nyelven:

-

Nyitókép: Keith Kellogg alelnöki tanácsadó egy sajtótájékoztatón beszél a Fehér Házban 2020. szeptember 22-én – forrás: SAUL LOEB / AFP

***

-

Összesen 181 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MaBaker
2023. március 06. 09:28
csak a "szabad világ" bepalizott részével harcolnak.
Kriszta67
2023. március 06. 08:03
Az USA hadseregét kéne megsemmisíteni!
roccobaba
2023. március 05. 17:09
Fönnenet, hogy az EU-ból, mint pénzügyi és gazdasági tömörülésből külső érdekek milyen gyorsan képesek hadiüzemet csinálni..
antioxi
2023. március 05. 16:49
Ez tiszta beszéd, Értse mindenki jól.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!