Megölték az egyik szíriai lázadócsoport vezetőjét

2015. december 27. 12:02

Orosz légicsapás során megölték az Iszlám Hadsereg nevű szíriai lázadó csoport vezetőjét. Az egyik legerősebb fegyveres szervezet 20 ezer főt irányít Damaszkusz környékén, és a januári genfi béketárgyalásokra is meghívást kapott.

2015. december 27. 12:02

Az euronews információi szerint orosz légicsapás végzett Zahran Allússal, az Aszad rezsimmel szemben lázadó Dzsais Al-Iszlám szervezet vezetőjével. A férfit, akinek halála komoly érvágás a szíriai ellenzéknek, Damaszkusz egyik külvárosában, Gútában érte a légicsapás, ahol épp lázadó csoportok vezetőinek egy nagyobb találkozóján vettek részt.

Az MNO az MTI alapján azt írja: a megtámadott felkelői gyűlésen éppen két rivális ellenzéki fegyveres csoportot próbált kibékíteni. A találkozóra azután mértek csapást, hogy „a szíriai kormányhoz hű elemek” beszivárogtak Allús köreibe, és tartózkodási helyéről információkat adtak a hatóságoknak.

Az euronews arról számol be: az oroszok azt állítják, hogy az Iszlám Állam terroristáit lövik, miközben valójában Aszad rezsim tárgyalóképes ellenzékét gyengítik. Az Allús vezette Dzsais Al-Iszlám szervezet is meghívást kapott a januárban kezdődő genfi béketárgyalásokra. A magyarul Iszlám Hadsereg nevű szervezet Szaúd-Arábiától és Törökországtól kapta a fegyvereit Aszadék szerint.

A Dzsais Al-Iszlám 20 ezer fős milíciát irányított Damaszkusz és a közeli Gúta környékén és az egyik legerősebb szíriai fegyveres szervezetnek számít. A csoportot a szíriai rezsim azzal vádolja, hogy rendszeresen követ el tüzérségi támadásokat damaszkuszi lakónegyedek ellen; más források ugyanakkor iszlamista, de viszonylag mérsékelt felkelőszervezetként, a szélsőséges Iszlám Állam dzsihadista csoport ellenségeként tartják számon a csoportot.

Két éve Aszad szarin gázt vetett be ezen a területen, aminek következtében 1400 ember halt meg. A nyugati országok elképzelhetetlennek tartják, hogy Aszad induljon egy következő elnökválasztáson és bármilyen szerepe legyen a szíriai rendezésben a vegyi fegyver használat és a népirtás ténye miatt. Az oroszok azonban nem akarják kizárni ezt a lehetőséget.

Összesen 116 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2015. december 29. 03:53
"Két éve Aszad szarin gázt vetett be ezen a területen, aminek következtében 1400 ember halt meg. A nyugati országok elképzelhetetlennek tartják, hogy Aszad induljon egy következő elnökválasztáson és bármilyen szerepe legyen a szíriai rendezésben a vegyi fegyver használat és a népirtás ténye miatt." Ez is hazugság. A "Nyugat", Amerika vettetett be vegyi fegyvert, hogy aztán ezt ürügyül felhasználva nyíltan megtámadhassák Szíriát. Ezt azonban Oroszország vétója miatt nem merték meglépni. Aztán meg a "nyugati országoknak" semmiféle joguk nincsen eldönteniük, hogy független országot ki vezessen. Ez a belügyekbe való nyílt beavatkozás. Remélem, hogy a NATO összes szíriai terroristáját lebombázzák az oroszok! Az Iszlám Állam ráér később. Csak rá kell nézni a fronthelyzetet ábrázoló térképre. Nyilvánvaló a nyugatabbra például Damaszkuszban lévő terroristákat kell előbb likvidálni. Keleten a sivatagban lévő Iszlám Állam csak ezután következhet. Bombázni persze bárhol lehet, de attól még a frontvonal semmit nem változik.
Akitlosz
2015. december 29. 03:47
Hazudik az euronews. Nem ellenzék ők, hanem ellenség, terroristák. Az ellenzék dolga, hogy ellenezze a kormány intézkedéseit, de ugyan nem az, hogy háborút folytasson a saját hazája ellen. A nap jó híre, hogy ez a szemét terrorista kipurcant.
Nyest
2015. december 28. 19:01
Ki az a nyolc, aki ezt a hírt lepontozta?
Horpadt Bölény
2015. december 28. 10:56
Jöhet a következő
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!