A hosszú béke időszaka lezárult

2023. október 19. 10:19

A Pax Americana vége azt jelenti, hogy erőszakosabb, bizonytalanabb, kaotikusabb korszak jöhet.

2023. október 19. 10:19
null
Uj Péter
Uj Péter
444.hu

„Ma már kimondható, hogy az ukrajnai háború nyomán összeállt az Oroszország–Irán–Kína tengely, az autokráciák tengelye (kiegészülve egy kissé ütődött, bár elég elszánt és atomtulaj apróddal, Észak-Koreával) azzal a nyilvánvaló szándékkal, hogy véget vessen az Egyesült Államok hegemóniájának, a sokszor emlegetett egypólusú világrendszernek, egyszersmind a Pax Americana második világháború vége óta tartó korszakának.

Ezt is ajánljuk a témában

Ez utóbbi talán már sikerült is, a hosszú béke időszaka lezárult. Hal Brands, a nagy geopolitikai és stratégiai kérdésekben igen jelentős elemző, a Bloomberg szerzője a gázai eszkalációval halottnak is nyilvánította a hosszú békét. A Pax Americana nem volt tökéletes, nem volt talán mindenben igazságos, de tartós békét (= nyugodt gyarapodás, gazdagodást) jelentett a Nyugat országainak, és a Szovjetunió összeomlása óta Közép- és Kelet-Európának is.

Intermezzo. Nem újdonság, nyilván, de muszáj megint hangsúlyozni ennél a pontnál: ha létezik egyértelmű bizonyíték arra, hogy a Nyugat (liberális, kapitalista etc.) rendszereihez kapcsolódni, NATO- és EU-tagnak lenni, nyugati típusú intézményrendszereket működtetni (a kapcsolódás egyik feltétele) a biztos gazdasági siker, a gazdagodás útja, akkor az éppen a volt KGST-térség, Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Csehország, Horvátország, Románia és a baltiak példája.

Amit Orbánék saját zseniális gazdaságpolitikájuk eredményének hazudnak, az valójában mind ebből – már a NATO- és EU-tagságból és a nyugati gazdasági rendszerbe kapcsolódásból – származik. Ezért különösen cinikus és valós nemzeti érdekekkel ellentétes ez a visszataszító kokettálgatás, hízelgés az oroszokkal/-nak és Kínával/-nak. Orbán nem gazdasági lehetőségeket keres ott, ahol ilyenek nincsenek. (Tudja azt jól.) Ideológiai támaszokat keres. Az autokráciák tengelyén.

Ezt most elharapom. Hosszú lenne. Intermezzo vége. A Pax Americana vége pedig azt jelenti, hogy erőszakosabb, bizonytalanabb, kaotikusabb korszak jöhet. Senkinek nem lesz jó.”

Nyitókép: Foreign Policy Association / YouTube képernyőmentés

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
connorj
2023. október 19. 17:12
JERUZSÁLEM ÉRSEKE MÁR FELAJÁNLOTTA MAGÁT. RABBIK! EGY RABBIT EGY GYERMEKTÚSZÉRT EL FOGNAK FOGADNI. A RABBI ERŐS ÉS KI FOGJA BÍRNI A MEGÁLLAPODÁSÍG. A GYERMEKEK NEM, ÉS MARADANDÓAN SÉRÜLNEK EBBEN A PILLANATBAN IS. RABBIK! MENTSÉTEK MEG AZ ELRABOLT GYERMEKEKET! ui: A VÍZ-MEGOSZTÁS MEGOLDHATÓ: https://vm.tiktok.com/ZGJTKDyRv/
llnnhegyi
2023. október 19. 13:57
Több film készült. Bűnözők szellemvárosáról. Berlin Párizs Róma Madrid, Brüsszel London Oxford! Merkel - Soros hagyatéka lesz.
Tara Verde
2023. október 19. 13:02
Siratod a Pax Americana-t, bazdmeg, de nem tartanánk itt, ha a az USA a valagán bír maradni, és nem feszíti túl a húrt Ukrajnában. Ennyi. Az orosz-kínai-iráni tengely csak következmény. Az amerikai sunyi kihátrálás Ukrajna mögül ezen a ponton meg a legundorítóbb dolog, de számítottunk rá, hogy az itt hagyott szarkupacot ráborítja Európára.
konfucius
2023. október 19. 13:00
Né má, hát azt mondja, mint a Orbán. 😯 a ember esze megáll.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!