Az angol fecske „töketlen” szárnyalása

2023. május 22. 17:06

Nemrégiben zajlott Budapesten a CPAC, amiről a jól tájékozott független-objektív sajtó megírta, hogy jelentéktelen esemény volt, és a fontos konzervatívok nem jöttek el Budapestre. Nem igazán tudjuk, szerintük kik a fontos konzervatívok.

2023. május 22. 17:06
null
Molnár Attila Károly
Molnár Attila Károly
Ludovika

„Angol konzervatívok 2023-ban

Nemrégiben zajlott Budapesten a CPAC, amiről a jól tájékozott független-objektív sajtó megírta, hogy jelentéktelen esemény volt, és a fontos konzervatívok nem jöttek el Budapestre. Nem igazán tudjuk, szerintük kik a fontos konzervatívok. 

A napokban zajlott egy másik konzervatív találkozó Londonban, ami nem váltotta ki a hazai közvélemény érdeklődését, pedig egy feltörekvő konzervatív irányzat sokadik megjelenése volt. Ez a NatCon éves európai gálája volt. Bár a korábbi éves találkozók Európáról szóltak elsősorba, a mostanit szervezők magabiztosan csak a brit konzervatívakt célozták meg. Sőt, szinte kizárólag az angolokat. De pontosan ezért lett érdekes a konferencia.

A NatCon-t (National Conservatism) a Yorim Hazony (Herzl Intézet, magyarul megjelent A nacionalizmus erénye című műve, Századvég, 2019.) ) alapította Burke Alapítvány hívta életre 2019-ben. Azóta évente két találkozót szerveznek, egyet Európában, egyet pedig az Egyesült Államokban. Az idei elsőt tartották a minap London belvárosában.

A nemzeti konzervatívok egy teljesen új irányzat az angolszász világban, ahol a konzervatívok inkább birodalmiak voltak. Természetesen történészként mindig tudunk találni előzményeket, alapító ősöket, de most nem erről lesz szó. Számunkra Közép-Európában a nemzeti konzervatív nem új vagy meghökkentő jelenség, itt a konzervatívok már  az I. világháború után, ha nem korábban, elvesztették birodalmi jellegüket, és nemzetiek lettek. Ez a változás az angolszász világban 2016-ban történt a Brexittel és Trump és a MAGA győzelmével – főleg az utóbbit azóta sem tudja megbocsátani a Republikánus Párt elitje, akik 1980-ban még ki tudtak egyezni a protestáns fundamentalistákkal, de ezt a mostani nemzeti-populista hullámot sem lenyelni, sem kiköpni nem tudják.”

 

Nyitókép: Alapjogokért Központ Facebook-oldala

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2023. május 23. 07:09
Szélsőjobbos bohócfesztivál..tengernyi közpénzből..
nakatomi
2023. május 22. 21:21
A cikk befejező része, amely megmagyarázza a kissé fura címet. "Úgy tűnik, a probléma a bátorság. A kormány és a törvényhozás bátorsága, hogy a haladár igényeknek ellene mondjon, esetleg fel is számoljon olyan kiváltságokat, törvényes lehetőségeket vagy intézményeket, amelyeket az elmúlt évtizedek során a haladárok megszereztek. A tory kormánnyal vagy a nyilvánosságot uraló baloldallal szemben határozottan csak kevesen szólaltak meg. E megszólalók vagy idősebbek voltak, akik már nem nagyon számítanak sem politikai, sem egyéb karrierre. Az újrázásért küzdő politikusok nem keresnek konfliktust a nyilvánosság uraival, de a feltörekvő politikusok sem. Az idősebbeket pedig régen is az első sorba állították a csatában. A bátrabban, kritikusabban fogalmazók másik fele valamilyen elismert kisebbséghez tartozott – bevándorló, szexuális, vallási stb. –, akiket véd az áldozati olimpián elért jó helyezés. Végül is, az identitáspolitikát a baloldal azért találta ki, és amiatt lett az sikeres, mert bizonyos kisebbségi identitások védik a beszélőt. Nem csak erkölcsi fölényt, magabiztosságot adnak neki, de az esetleges kritikusaikat is elhallgattatják. Talán e töketlenség miatt importáltak annyi férfit a harmadik világból."
nakatomi
2023. május 22. 21:13
Egy részlet a cikkből: "A magyar konzervatívok számára az elitellenesség kézenfekvő, mivel itt az egykori kommunista és a kialakuló komprádor elit meg tudta őrizni szerepét a politikán kívül szinte mindenütt, de elsősorban a kultúrában. A toryk azonban kifejezetten elitisták voltak, és a republikánusoknak is van egy erősen elitista szárnya. Azonban a globális elittel elégedetlenek, főleg a kulturálissal. Több előadó is idézte egymástól függetlenül ifj. William F. Buckley híres bon mot-ját: "Inkább kormányozzon a bostoni telefonkönyvből az első 2000 ember, mint a Harvard Egyetem 2000 oktatója."
Bell & Sebastian
2023. május 22. 20:42
Cukorgyári capriccio A magyar konzervativizmus mindenkinek biztosít hőszigetelést, napelemet, mosógépet, elektromos biciklit, azonnali CT -t 3 hónap múlva, ha időben feliratkozik. Ezek annyira drága és elérhetetlen dolgok, hogy állami segítségnyújtás nélkül képtelenség hozzájuk jutni. De ha már a tejet, cukrot, krumplit is az állam teszi elérhetővé kínjában, akkor el kell rajta gondolkozni, mi történt a természetes cserearányokkal, ha minden egyformán rohadt drága. Az egészséges belső piac visszaépítése nem is olyan egyszerű, a részleges önellátás teljes feladása így üt vissza. Mert nem elég nemzetinek látszani, úgy is kellene viselkedni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!