Az orbáni infláció és az ellenzék

2023. április 23. 22:07

Magyarország esetében a háború nem lehet az infláció okozója.

2023. április 23. 22:07
null
Bauer Tamás
Facebook

„Nem kérdés, hogy ma az elszabadult infláció az ország legnagyobb gondja. Az, hogy az inflációt háborús meg szankciós inflációnak nevezi, az Orbán-kormány vitathatatlanul egyik legarcátlanabb propagandahúzása. Igaz persze, a nagy háborúk rendszeresen torkollnak hiperinflációba, amikor a hatalmas hadikiadásokat fedezetlen pénzkibocsátással fedezik: ezt élték át az európaiak, köztük a magyarok mindkét világháború után. Nyilván ezért vette elő a Fidesz propagandaapparátusa ezt az állítást, hogy elhitesse az emberekkel: nem a kormány felelős az inflációért. Pedig a közgazdászok régóta mondják: az infláció nem maga jön, az inflációt az állam csinálja, amikor sokkal többet költ, mint amit a bevételei lehetővé tesznek. Magyarország esetében viszont a háború nem lehet az infláció okozója, hiszen a magyar állam nem költ Ukrajna támogatására, az ukrán menekültek átutazása nem jár jelentősebb költséggel, mint mondjuk egy Vodafone- vagy repülőtér-vásárlás.

Igazuk van az ellenzéki politikusoknak, amikor azt állítják, hogy orbáni inflációról van szó, csak sajnos ezt nem magyarázzák el bővebben. Az sem elég, amikor a kormány »elhibázott gazdaságpolitikáját« teszik felelőssé az inflációért, hiszen a pártok nagyon különböző hibákat rónak fel a kormánynak. A független közgazdászok és gazdaságpolitikai újságírók szerencsére elmagyarázzák, hogy mitől »orbáni« az infláció. Az a kérdés, hogy mitől annyival magasabb a magyar inflációs ráta, mint amit más európai országokban mérnek. A háború, a szankciók, az energiaárak emelkedése azokat az országokat is érinti, és ott még sincs 25 százalékos infláció. Mi az, ami Magyarországon nagyon másképpen történt az elmúlt években, mint akár az eurozónában, akár Csehországban, Lengyelországban vagy Romániában?

Az egyik, az orbáni kormányzás – de úgy is mondhatnánk: Orbán-Matolcsy-féle kormányzás, hiszen a 2010-es induláskor még Matolcsy György rúgta be az unortodox gazdaságpolitika motorját, és az Orbán-kormányok mindmáig azt követik, amit ő akkor helyesnek tartott – növekedés-erőltető jellege, képszerű kifejezéssel a gazdaság túlfűtése. Ezt szolgálta a forint folyamatos gyengítése is. A másik, ami a már a 2010-es évek harmadik harmadában felgyorsult infláció hirtelen megugrását okozta 2022-től, az a fogyasztói kereslet egyszeri megnövekedése volt a költségvetésből bőkezűen nyújtott ajándékokkal a választási kampányban. Az ellenzéki politikusok nem szeretnek erre emlékeztetni, hiszen annak idején egyáltalán nem figyelmeztettek ezeknek a lépéseknek a várható inflációs hatására, egyáltalán nem kifogásolták azokat.”

Nyitókép: MTI / Beliczay László

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Palatin
2023. május 12. 20:44
Egész Európában nincs ilyen aljas, szélsöbal, ellenzéknek csúfolt belsö ellenség, hazaáruló gyurcsányista ellentábor, mint Magyarországon. Más országokban az ellenzék is az ország érdekeiért dolgozik, Magyarországon viszon a gyurcsányisták mindent megtesznek a magyar érdekek ellen. Az ország fejlesztése, gazdagítása nemcsak a kormány feldata, hanem az ellenzéké is. Gyurcsány a kormányt és vele a magyarokat az ellenségének tartja. Az ö galád áskálódása sok-sok millárdba kerül az országnak. A DK tevékenységét illetöen igencsak elgondolkodtató, hogy a gyurcsányista ellenzék állandó támadásai, rágalmai, hazugságai nemcsak óriási gazdasági károkat okoznak az országnak, hanem -, amire nem gondolunk -, a DK hecchadjárata, lázítása, hazug áskálódásai JELENTÖS MÉRTÉKBEN RONTJÁK A KÖZHANGULATOT, FOKOZZÁK AZ ORSZÁGBAN AZ EMBEREK ÁLTALÁNOS BELSÖ NYUGTALANSÁGÁT ÉS EZZEL AZ AGRESSZÍV POTENCIÁLT IS. A DK ORSZÁGOS STRESSZ-ÁLLAPOTOT IDÉZ ELÖ. Ennek az az indirekt következménye, hogy statisztikailag több durvaság, több büntett, több aggresszó, több baleset és akár több gyikosság, söt rendörök ellen is több támadás fordul elö az országban, amit érzékelünk nap mint nap. A DK egy felforgató szervezet. Én nagyon javasolnám, hogy a kormány konzultáljon (inzenzívebben) társadalom-pszichológusokkal is. Nem szabad mindig és kizárólag csak a gazdasági kérdésekre koncentrálni, a társadalmat meg kell védeni az ideológiai kártevöktöl, zavarkeltöktöl is. Gyurcsány egy fertözö góc, aki a gonoszság vírusait még korszakhatárokon is képes átcsempészni. Ez az ember egy idegen test a magyar társadalomban, olyan mint egy lenyelt méregkapszula.
Menhetten
2023. április 24. 15:28
Ma már szinte nincs is középosztály. Ha van is, az annyira vékony réteg már, hogy igazából említésre se méltó. Ebből az ábrából annyi szűrhető le, hogy az átlag és az alatt keresők jobbára 0rbánt akarják az ország élére. És ez a réteg adja az ország többségét.. https://uploads.disquscdn.com/images/4134c15925bd06a0c9163977139141d57d0c534b4eeb9a92a115efc103133bcd.jpg Most élvezhetik a törődését.. És minderre a jövő héten leszavazna az a 3 millió magyar, pont aki amúgy nem tud már sonkát, sem kolbászt venni! Sajnos az anyagi és az információs mélyszegénység Magyarországon kéz a kézben jár...
LancelotDuLac
2023. április 24. 13:10
"Magyarország esetében a háború nem lehet az infláció okozója." sem a háború sem a szankciók!
Palatin
2023. április 24. 12:12
https://flagmagazin.hu/mondom-a-magamet/bauer-tamas-apja-az-egyik-legsotetebb-szornyeteg-volt-az-andrassy-ut-60-ban Igen, a kis körmös Bauerröl van szó. Én csak "Körmöskének" hívom. Hogy miért becézem, amikor meg sem érdemli? Hát dehogynem érdemli meg. Gondolj arra, hogy ez az ember a létével bizonyítja, hogy a világon nincs olyan szabad, demokratikus, toleráns ország, mint éppen Magyarország, amit a globalista, bolsevik, LMBTQ-megszállott, gyarmatosító zombik állandóan megugatnak. Egy olyan történelmi bünözönek, - egy igazi szörnyetegnek, mint a Körmöske faterja volt, aki túláradó élvezettel, nemcsak kinoztatta, hanem maga is kínozta az ártatlan magyar politikai foglyokat -, a fia egyetlen országban sem pofázhatna ilyen szabadon, teli szájjal. Ezzel az emberrel még szóba állni sem szabadna. Jellemzö, hogy ö Gyurcsány egyik legjobb barátja ma is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!