Fogoly állam, kifosztott nép

2023. március 27. 06:07

A verseny már csak egy mítosz.

2023. március 27. 06:07
null
Vajda Zoltán
Népszava

„Ma a magyar társadalmat nagyon kevesen tartják igazságos államnak. A minket körülvevő globális kapitalizmust nem tudjuk lecserélni, mert egész egyszerűen nincs mire. De ahhoz, hogy a mai állapoton változtassunk, egyfajta jóléti újraelosztáshoz van szükség. Olyanra, amit az ország népének túlnyomó többsége igazságosságra törekvőként ismer el, és széleskörűen támogat. Ennek hiányában csak egy durván igazságtalan rendszerről beszélhetünk, ahol messze nem lehet bárkiből bármi, hanem a születéskori helyzet alapvetően határozza meg a teljes életút lehetőségeit.

Mi kellhet ehhez? A minimum az állami szabályozás. A globális kapitalizmus természetes folyamata a kizárólagosságra, a monopóliumra való törekvés: megelőzni, megverni, majd kiszorítani a piacról a versenytársakat. Ezt csak erős állammal, szabályozó állammal lehet kordában tartani. Nem nagy, mindent leuraló, mindent behálózó, minden ész és értelem nélkül centralizáló államról beszélünk: nem arról, mint amit most látunk Magyarországon.

Nem a nemzetinek és együttműködésnek hazudott rendszer a vágyott irány, hanem az okos, az értelmes, az észszerűség alapján döntő, de erős állam, amely szabályoz, de nem uralkodik. És amelyik valódi párbeszédet folytat a közjóról.”

Nyitókép: Facebook

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Igazszó
2023. március 27. 19:47
Vajon mit kereshet egy zsidó kommunista tetű a jobboldalinak és nemzetinek hazudott médiafelületen? Költői kérdés volt. Ők a vétótlan köpcös geci valódi szövetségesei.
zakar zoltán béla
2023. március 27. 18:44
roncs
Kristály
2023. március 27. 18:19
Na ez a beszopató vad kommcsi duma, és ennek minedenki bedől , választás útán már semmi nem érvényes, anyádat.
többsincskiraly3
2023. március 27. 12:11
hülye
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!