Olasz baloldali politikus: A homoszexuálisok közötti házasság alapvető jog

2023. március 22. 10:41

Ivan Scalfarotto szerint a házasságkötés szabadsága az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatában és az Európai Unió Alapjogi Chartájában egyaránt alapvető jog.

2023. március 22. 10:41
null

Az Il Foglio oldalán jelentette meg véleménycikkét Ivan Scalfarotto, olasz baloldali politikus, aki szerint a törvény előtti egyenlőség alkotmányos alapelv, és a köztársaság azt a feladatot tűzte ki maga elé, hogy elhárítsa az ezt korlátozó akadályokat. 2016. május 20-án hatályba lépett a 76-os törvény, amely polgári szakszervezeteket hozott létre Olaszországban, egy új intézményként, amelynek célja a két férfi vagy két nő alkotta párok jogainak és kötelességeinek lényegi egyenlőségének elismerése.

Az örökbefogadástól és a gyerekeik leszármazásának elfogadásától eltekintve a törvény elfogadása óta a polgárilag egyesült párok ugyanazokat a jogokat élvezik Olaszországban, mint a heteroszexuális házaspárok.

– írta a politikus, aki szerint „ha a homoszexuálisoktól megtagadják ezt a jogot, az csak azért lehet, mert úgy gondolják, hogy nincs meg bennük sem a képesség, sem a méltóság ahhoz, hogy ezt érvényesíteni tudják”.

 – érvelt Ivan Scalfarotto.

Nyitókép: Gloria Imbrogno / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 125 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Odone Ricci
2023. március 23. 09:22
A nyakunkon egy esetleges atomháború, egyre nő az infláció, de nekünk a legnagyobb problémánk itt Európában az egyneműek házassága. A törvény előtt egyébként MINDEN polgár, gay, leszbo-transz, egyenlő, Magyarországon is és a többi EU-tagországban. A FOGLIO ÚJSÁGÍRÓJA összetéveszti Ungheriát Ugandával. Iván úr -elvtárs nem tudja, mert soha nem járt itt, nem olvasta a magyar Alaptörvényt, viszont a démonizált OV-rt ennek ellenére mumusként idézi. Ezt a napilapot igen szűkkörű "intellighenzia" olvassa, de most majd foglalkozni fog az összes napilap a témával.----- MIÉRT ? Történt, hogy az egynemű házasságot nem anyakönyvezték egy olasz nagyvárosban. Erre "Apriti cielo!!!" azonnal megkezdték a tüntetéseket az új PD titkárnővel, aki bejelentette már induláskor, hogy biszex és abortuszpárti, az egynemű párok kiskorú gyerekek örökbefogadásáért is kiáll , sőt a béranyák méhének "kibérelését" sem kifogásolja. Az egynemű pároknak lehetnek JOGAIK, az örökbe fogadott kiskorúnak NEM. Nekik nincs joguk a természet adta lehetőséghez: apához és anyához.
fintorman
2023. március 22. 21:24
Nem.
masikhozzaszolo
2023. március 22. 19:22
Szerintem a jog nem ilyen. Egy rendes jog ha kinyit egy lehetőséget, az legyen általánosan érvényes. Ha a házasságot kivesszük a számomra eddig érvényes körből, akkor vegyük ki teljesen. Vagy vegyünk nyelvileg más kifejezést. Maradjon meg a férfi-nő a házasságnak. Mint ahogy vannak egy adott egyedre való kifejezések. Bagzik, búg, tüzel, stb. A nem férfi-nő viszony meg terjedjen ki minden másra: csillár-homokos férfi, pályaudvar-magát kutyának képzelő. Szemafor-leszbika. És ezek köthetnek polgári egyezséget. Meg ha van saját egyházuk akkor áldja meg őket az isten(ük). Ajánlott helyszín: Egyházasgerge, egy házas kergéknek.
Wendriner
2023. március 22. 18:33
Nocsak , Tordain kívül is létezik majomember.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!