A magyar kormánynak a Netanjahu-féle Izrael fontosabb, mint az EU

2023. március 08. 16:01

Ha abból indulok ki, hogy mi a realitás, mi Izrael állam tényleges fővárosa, akkor azt mondom, igen, Jeruzsálemben van a helyük a külképviseleteknek. Interjú.

2023. március 08. 16:01
null
Jeszenszky Géza
Jeszenszky Géza
Hírklikk

„A Times of Israel alapján a magyar sajtó megírta, hogy első uniós tagállamként Magyarország Tel-Avivból Jeruzsálembe költöztetné át a nagykövetségét, és ezzel fővárosként ismerné el a vitatott státuszú várost, a konkrétumokról pedig Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Eli Cohen izraeli külügyminiszter állapodott meg a napokban. Mi a jelentősége annak, hogy Magyarország az első uniós állam, amely nagykövetségét Jeruzsálembe viszi?

Ha abból indulok ki, hogy mi a realitás, mi Izrael állam tényleges fővárosa, akkor azt mondom, igen, Jeruzsálemben van a helyük a külképviseleteknek. Ha meg arra gondolok, hogy az arab országok ezt nem nagy örömmel látják, nagyon rossz néven veszik, és az arab országokkal – amelyek népességben jóval nagyobbak – is jó viszonyt akar egy ország fenntartani, akkor tartózkodnék egy ilyen lépéstől. Illetve van egy harmadik út is, ha sok ország együtt arra a megállapodásra jut, hogy ugyan fenn akarja tartani az arab országokkal is a jó viszonyt, de Izraellel minél jobb kapcsolatot akar, akkor ezt meg lehet tenni. Ha Magyarország egyedül lépi ezt meg, akkor magánemberként helyesnek, üdvözlendőnek tartom, de, ha én lennék a külügyminiszter, akkor várakozást tanácsolnék. Én magánember vagyok, ezért ezt a lépést személyesen örömmel fogadom, annál is inkább, mert Magyarországnak különleges viszonya van Izraellel. Egyrészt óriási tartozásunk van, másrészt bizonyos értelemben Izrael a történelmi Magyarország egyik örököse. Hiszen az egykori magyar államból, és nem csak a történelmi Magyarországról, de a két világháború közöttiből is igen sokan menekültek, emigráltak Izraelbe. Ott ma is van magyar nyelvű sajtó, egyfajta magyar élet.

Az Európai Bizottság nem támogatja, hogy Magyarország a vitatott státuszú Jeruzsálembe vigye a nagykövetségét. Nem lesz ez egy újabb töréspont az EU-val?

Már annyi vita, annyi feszültség van, Magyarország már annyira kilóg az EU sorából, hogy ez csak hozzátesz valamit. De azt hiszem, hogy még ez sem az az egy csepp, amelyiktől a pohár kicsordulna. Az a kérdés, hogy mi fontosabb Magyarországnak, az EU, és az azzal való harmonikus együttműködés, vagy Izrael állam annak minden pozitív, vagy akár negatív vonásával együtt. 

És mi fontosabb Magyarországnak?

Mindenkinek meg lehet erről a véleménye. A kormány esetében látható, hogy a jelenlegi izraeli kormányzat, a Netanjahu-féle Izrael az fontosabb. 

Orbán esetleg ezzel akar segíteni Netanjahunak, diplomáciai sikert biztosítva a miniszterelnöknek az izraeli igazságügyi rendszer átalakítására vonatkozó tervei miatt kialakult instabil belpolitikai légkörben?

Ez kölcsönös segítség. Van egy angol közmondás: »birds of a feather flock together«, vagyis »azonos tollú madarak összetartanak«.”

Nyitókép: MTI/Mónus Márton

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 68 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zoltan70
2023. március 10. 12:58
Az EU-nak meg a Biden-féle USA fontosabb, mint az EU érdeke! Amúgy neked Gelyza mindig is fontosabb volt az atlantista érdekkör, mint Magyarország! Én a Jeszy helyében többet hozzád sem szólnék, még az aurádat is kiszúrnám egy gombostűvel!!
ThuleanPerspective
2023. március 10. 12:22
Neked meg az amerikai zsidaj fontosabb, mint Magyarország!
igazmagyar
2023. március 10. 11:22
Jeszenszky elvtárs (szerencsére nem az enyém). A te időd lejárt, ha volna még egy kevéske eszed, behúznád a kéziféket, és eltűnnél, mint szamár a ködben. Egy köpönyegforgató vagy, és ezt felén hazaárulónak hívják!
pipa89
2023. március 09. 11:11
Ez van, ha valaki mellett elmegy az élet vagy valaki ennyire lekötelezettje egy külső körnek. Ma: 1. Az EU = USA pénzhatalmi hadiipari komplexumának végrehajtó szerve. 2. Az EU -t az USA pénzhatalmi hadiipari komplexuma föderalizálni kívánja, hogy a 420 milliós európai piacot lefölözhesse mind energia, mind a petrodolláros hitelkamat számára. 3. Az EU MINT NÉMET-FRANCIA PIAC MEGBUKOTT. 4. AZ EU-ban az USA a németeket a lengyelekre cseréli, illetve ezt ígérte be nekik annak érdekében, hogy az egész Baltikumot és Közép-Európát berántsák az ukrán-orosz háborúba. Ha ezt ma Jeszenszky Géza nem látja, annak a fentiekben leírt két oka lehet. Nézzünk rá Grúziára. Mi zajlik ott? Az ukrán Majdant ismétli meg a CIA és Soros NGO-hadserege. Ezt szeretnénk mi itt Magyarországon? Bevonódni a háborúba és egy újabb Trianonnal zárni??? Ne legyen kétsége senkinek a végét illetően, csak nézzünk szét, hogy mennyire szeretik a békét hirdető magyarokat. Túl kell élnünk úgy, hogy kimaradunk ebből, különben visszaküldenek minket a zéro pontra!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!