A migráció is az oroszpárti Orbán mellé tereli az osztrák kancellárt

2023. március 06. 13:45

Korrupcióban, politikai kommunikációban és az Oroszországhoz való viszonyban is jobban hasonlítanak ránk az osztrákok, mint azt sokan gondolnák.

2023. március 06. 13:45
null
Bábel Vilmos
HVG

„2022. november 16-án migrációt csúcs volt Belgrádban a szerb elnök, az osztrák kancellár és a magyar miniszterelnök részvételével, de Karl Nehammerhoz képest Orbán Viktor sokkal otthonosabban mozog Belgrádban. Napra pontosan a találkozó előtt két hónappal vette ott át a Szerb Köztársaság Érdemrendjét, amelyet korábban megkapott Vlagyimir Putyin orosz elnök, Hszi Csin-ping kínai elnök, Nurszultan Nazarbajev volt kazah elnök, Kirill moszkvai pátriárka, valamint Milorad Dodik, Bosznia-Hercegovina háromtagú államelnökségének szerb tagja is. 

A találkozó utáni sajtótájékoztatón a magyar miniszterelnök szerb–magyar sorsközösségről beszélt, elmondta, hogy a migrációt nem menedzselni, hanem megállítani kell, kiállt Szerbia EU-tagsága mellett, és bejelentett egy közös határvédelmi erőt, amit Magyarország Szerbiával és Ausztriával együtt hoz majd létre. Hangsúlyozta: hosszú távú együttműködésre és tartós struktúrákra kell törekedni. Az, hogy ez pontosan mit is jelent a gyakorlatban, továbbra sem világos.

Az osztrák–magyar–szerb hármas, de különösen az osztrák–magyar együttműködés sokakat meglepett, Budapesten az utóbbi időben jellemzően közép-ázsiai féldiktatúrák vezetői adják egymásnak a kilincset, és Ausztria, bár az utóbbi 4-5 évben az egymást követő korrupciós botrányok és a szélsőjobb felemelkedése nem tett jót az ország nemzetközi megítélésének, mégiscsak a Nyugathoz tartozik, és még csak a Türk Tanácsnak sem tagja.

Miért történhetett mégis, hogy Nehammer osztrák kancellár hajlandó volt a – legalábbis az EU-n belül – politikai karanténban lévő Orbán Viktor felé tenni egy lépést? És miért nem szól semmit, amikor egyre nyilvánvalóbb, hogy migráció ügyében Magyarország kevésbé a megoldás, mint inkább a probléma része?”

Nyitókép: Fischer Zoltán/Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
elfújta az ellenszél
2023. március 06. 23:32
A libsi mindig a végén kezdi, mert genetikailag nem képes gondolkodni józan paraszti ésszel. Mér' van szükség arra, hogy legyen egy Ausztria, miközben lehetne Németország része is? Ha meg nem része, akkor mér' kellene mindent átvenni a saját hülyeségükbe fulladó németektől?
Oldalkosár
2023. március 06. 21:02
"És miért nem szól semmit, amikor egyre nyilvánvalóbb, hogy migráció ügyében Magyarország kevésbé a megoldás, mint inkább a probléma része?” Így is lehet mondani. Mivel ezeknek a megoldás a migránsok beengedése, így valóban: nem a megoldás, a probléma részei vagyunk. Gubanc, akadály, hiányzó csavar az olajozott gépezet működésében. De egyébként?
Salitis
2023. március 06. 19:15
"És miért nem szól semmit, amikor egyre nyilvánvalóbb, hogy migráció ügyében Magyarország kevésbé a megoldás, mint inkább a probléma része?” Az ilyen agyament hülyéknek miért kell reklámot csinálni? Ki kiváncsi a hvg-ben hányó idiótákra? (az majd előfizet erre a FOS-ra)
Sting61
2023. március 06. 19:08
Szóval 2022 november!? Kicsit későn kapcsoltál faszikám!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!