A háború gyökeresen megváltoztatta a világot

2023. január 03. 13:50

Bizonyos szempontból bonyolultabb viszonyok alakultak ki az európai politikában, például a populizmussal kapcsolatban.

2023. január 03. 13:50
null
Rónay Tamás
Rónay Tamás
Népszava

„Az új esztendő megkezdésekor gyakran biggyesztjük az év elé a »reményteli« jelzőt. 2021 elején abban bíztunk, hogy végleg vége szakadhat a rémálom időszakának, az átfogó oltási kampánynak köszönhetően sikerül legyőzni a koronavírust; a pandémia miatt le kellett mondani emberi mivoltunk legszebb mozzanatairól. A Covid-rémálmon túljutva tavalyi év elején már azt firtattuk, sikerül-e újabb trófeákat szereznie a jobboldali populizmusnak, például Franciaországban. Reménykedtük: a demokrácia elég erős marad Európa nagy részén, de Olaszországban és Svédországban a populista erők kerültek a kormányba, vagy a kormányzás közelébe. Az ukrán-orosz viszony már a 2022-es év elején rendkívül feszült volt, s az amerikai titkosszolgálat figyelmeztetett is a közelgő konfliktusra, de a józan ész azt diktálta: Vlagyimir Putyin nem indít háborút, nem teszi meg az öngyilkos lépést. Megtette és ennek a következményeit most az egész világ megszenvedi.

A háború gyökeresen megváltoztatta a világot. Akadtak, akik még jobban kivetkőztek önmagukból, tovább barátkoznak az agresszorral, miközben az európai színtéren megszavazták a Moszkva elleni szankciókat, de akadtak, akik igyekeztek igazodni az új helyzethez, mindent elkövetni a megtámadott ukrán nép megsegítéséért, és azért, hogy országuk ne függjön többé Oroszországtól energiaügyi szempontból: Berlin például sokáig vonakodott megtenni a fájdalmas lépéseket, de mára gyökeresen csökkentette orosz energiafüggéségét.

Bizonyos szempontból bonyolultabb viszonyok alakultak ki az európai politikában, például a populizmussal kapcsolatban. Az Olaszországban hatalomra került Giorgia Meloni kormánya egyfelől az ultrakonzervatív ideológiának megfelelő törvényeket fogadott el, másrészt viszont nagyon határozottan kiállt Ukrajna katonai támogatása mellett.”

Nyitókép: MTI/AP/Az ukrán elnöki sajtószolgálat

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
akiaki
2023. január 04. 00:05
a bácsi nem tud a bőréből kibújni!
elfújta az ellenszél
2023. január 03. 20:58
Semmi nem változott az eddigiekhez képest. Orbán a hibás mindenért a világon
zakar zoltán béla
2023. január 03. 20:28
Oldgóbé
mokány
2023. január 03. 18:53
Adieu EU .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!