Mi a bajuk az Eötvös Gimnáziummal?

2023. január 27. 10:03

Egy médiakampánnyal indult, de a 2018-2022 közötti ciklus végére a hatalom nagyrészt bekebelezte az autonóm felsőoktatási intézményeket.

2023. január 27. 10:03
null
Ács Dániel
444.hu
  • „Mi a bajuk a Színművészeti Főiskolával?
  • Az, hogy nem az övék.

Kende János, a régi SZFE ikonikus tanára, többek között számtalan Jancsó-film operatőre válaszolta ezt a 444 kérdésére még 2019 végén, amikor elindul a központilag irányított, kormányzati lejárató kampány az SZFE ellen.

Talán már kevesen emlékeznek, de az egész manőver Gothár Péter zaklatási ügyével kezdődött, ami miatt a rendező darabjait levették a színpadról, majd kitiltották a színházból. A Fidesz nekifutásból csapott le a témára. Kocsis Máté frakcióvezető az ügy kapcsán már zaklató színházakról beszélt, és követelte, hogy Kásler Miklós miniszter személyesen szólhasson bele, hogy melyik színháznak ki az igazgatója. Innen már csak egy apró ugrás volt az SZFE. A Fidesz-frakció szóvivője aggodalmát fejezte ki: „Nagyon úgy tűnik, hogy védeni akarták a szexuális zaklatót. Attól tartunk, hogy nemcsak a színházban, hanem a Színház- és Filmművészeti Egyetemen is titkolózhatnak.

A végkifejlet ismert: 2020 végére az egyetemet szétverték, tanárait és diákjait elüldözték, épületét elajándékozták, nevét és romjait eltulajdonították. Ez az ellenállás ára ebben a rendszerben. Egy médiakampánnyal indult, de a 2018-2022 közötti ciklus végére a hatalom nagyrészt bekebelezte az autonóm felsőoktatási intézményeket. 2022-ben újabb ciklus indult, újabb négyéves tervvel.”

Nyitókép: Facebook

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 132 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
machet
2023. január 29. 13:55
Az a gond hogy egy komcsi fészek.
Dunhill67
2023. január 28. 13:27
ennek a libsinek most frankón,ennyi esze van?....1.egyetlen szót sem írt a gimnáziumról a "cikkében"....2.a gimnázium nem felsőoktatási intézmény....3. mi köze a kettőnek egymáshoz?
Esvány
2023. január 28. 09:15
"és követelte, hogy Kásler Miklós miniszter személyesen szólhasson bele, hogy melyik színháznak ki az igazgatója" Mármint az állami fenntartású színházak vezetőjének kiválasztásába... Szerinted miért nem természetes az, hogy az állam beleszól, hogy ki gazdálkodjon az állami vagyonnal? Majd, ha te fizeted, akkor te döntöd el, hogy kire bízod a pénzedet.
szürkeSzarvas
2023. január 28. 08:56
A pénz gravitációs ereje. Oka van,hogy a népi bölcselet Erdélyben a pénztárgépet "zsidó zongorának" nevezte.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!