Magyarország versenyt fut az idővel a leminősítés után

2023. január 30. 13:49

A külső pénzügyi megítélés csak akkor nem romlik tovább, ha a költségvetési konszolidáció gyors és látványos.

2023. január 30. 13:49
null
Bod Péter Ákos
Bod Péter Ákos
Portfolio.hu

„A magyar gazdasági folyamatok romlása miatt a Standard & Poor's hitelminősítő egy fokozattal rontotta péntek éjjel az ország adósságának besorolását. A magas infláció és a növekedési problémák mellett a hitelminősítő szerint a különféle indokokkal fenntartott rendkívüli jogrendben gyengék az intézményi fékek és ellensúlyok, és emiatt a döntéshozatal kiszámíthatatlan. Az S&P-nél már csak egyetlen fokozattal haladja meg az adósbesorolásunk a befektetésre nem ajánlott, úgynevezett bóvli kategóriát. Mit kell tenni ahhoz, hogy ne kapjunk újabb leminősítést?

Kellemetlen hír, bár nem nagy meglepetés, hogy a Standard & Poor's az év eleji felülvizsgálat során az addigi »BBB« helyett »BBB mínuszra« mérsékelte a magyar állam adósságbesorolását. Nem sokkal korábban ugyanis a Fitch a saját BBB besorolását megtartva negatív kilátások megjegyzést tett közzé, ami a leminősítés közelgő esélyét jelezte előre. Már a Fitch közleményében is benne vannak a lényeges kockázatok:

  • az infláció és a forintvaluta ingatagsága;
  • a magyar államadósság jelentős mértéke mellet
  • az energiakitettség miatt különösen nagy teher az energiaárak növekedése;
  • többlet bizonytalansági tényező az EU-forrásokhoz való hozzájutás körüli vita.

A S&P a leminősítési döntéshez csatolt 9 oldalas makrogazdasági kitekintésében hasonló leírást adott a helyzetről, viszont már most érvényesítette az elemzéséből adódó következtetést, miszerint a belátható két-három évben (ez a hitelminősítők sajátos világában a »hosszú táv«) a magyar állampapírok kockázata a korábbinál egy fokozattal nagyobbnak látszik.”

Nyitókép: Mandiner/Ficsor Márton

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Palatin
2023. január 30. 21:32
Tudjátok, hogy mit lehet kirakni Bod Péter Ákos nevének betüiböl? Azt a súlyos üzenetet lehet kirakni, hogy "EPÉS BORT OKÁD" .... na kösz ....., hát ahogy a nyilatkozatait szoktam hallani, van benne valami.
Attila a nagy
2023. január 30. 19:24
A három "hitel minősítő" 2007-ben tökéletesen bebizonyította, hogy csak arra alkalmatlanok ami a dolguk lenne. A válság után mindenki jó mélyen hallgatott, holott kártérítésekkel kellett volna rommá perelni az összeset. Ilyenkor látszik a legjobban, hogy felülről van irányítva az egész. A forint árfolyama egyértelműen mutatja, hogy nem számít a gazdasági teljesítmény, az arany tartalék, csak a háttér hatalom érdeke.
amca
2023. január 30. 17:38
Ez a Bot nevű fax ,a rendszerváltozás idején nem volt ilyen koks.
brekker
2023. január 30. 17:02
Minden eu kívánságot a pöccre teljesítünk. Ez őket meglepi, mert az ellenzék azt hazudta/hazudja, hogy mindent ellep a korrupció. Most akkor hogy van? Ha teljesen korrupt az állam, akkor hogyan lehet fél év alatt teljesítenünk az eu anti korrupciós kívánalmait úgy, hogy levezényelünk mindent amit kívánnak fél év alatt? Nyilván úgy, hogy eddig is megfeleltünk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!