Megdönti-e a következő tabut is a tanárokat kirugdosó kormány?

2022. december 12. 06:53

Korábban elképzelhetetlen helyeken jelent meg az ellenállás.

2022. december 12. 06:53
null
Bogatin Bence
Mérce

„Ha axiómának tekintjük – és lássuk be, évekig ez is látszott a legkézenfekvőbb forgatókönyvnek –, hogy a »baloldali« és »kormányellenes« címke skatulyájában megtarthatók a mostani tiltakozások, akkor igen, valóban az a legvalószínűbb, hogy a kormány tényleg hagyhatja a mozgalom építményét további elbocsátásokkal saját magára roskadni, s ezzel egyidejűleg sóval hinti be az állami iskolák jelentős részét, mert az politikai szempontból számára kifizetődőbb.

Nem szabad azonban figyelmen kívül hagyni, hogy az idei őszi tiltakozások a megelőző évek hasonló megmozdulásaihoz képest több tabut is megdöntöttek. Még mindig az a legvalószínűbb, hogy ez a mozgalom megmarad abban a zárványban, amelyben a Fidesz látni és láttatni szeretné. Azonban azt is látni kell, hogy korábban elképzelhetetlen helyeken jelent meg az ellenállás, és ez ironikus módon éppen az elbocsátások radikalizmusára adott radikális reakció. Ma már teljesen hétköznapinak számít, ha szakképzési centrumok és egyházi iskolák tantestületei fejezik ki szolidaritásukat vagy mennek ki tüntetni közalkalmazott kollégáikért. Korábban fikciónak tűnt, hogy olyan kormánybarát politikai klímával bíró helyeken, mint Zalaegerszeg, Kaposvár vagy Győr ne vegyék fel a munkát, alkossanak ezerfős élőláncokat. Ez még nem jelenti azt, hogy politikai értelemben óriási gátak szakadtak volna át a tilakozások közepette, de mondjuk úgy, sok zsilip kinyílt.

Nem csupán a tüntetéseken hangoztatott üres szlogen az, hogy »nem csak Budapest« harca ez, hanem valóban jócskán átlépett saját korábbi árnyékán az elégedetlenség.

Ha pedig a kormány további zsilipeket nyit meg saját elhatározásából, ki tudja, milyen elképzelhetetlennek tűnő folyamatok indulnak még el.”

Fotó: BM előtti tüntetés (videórészlet)

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
luisbathhelena
2022. december 12. 21:39
Speciel a győri demonstráció több részt vevőjéről tudom mit akar, mert mondták: több PÉNZT. Szarnak ők a kormányváltásra meg effélékre.
machet
2022. december 12. 16:24
Reméljük meg.
Krupp Skya
2022. december 12. 15:41
Ha te megtagadod a munkát a CIA-nál vagy az ÁVH-nál gondolod nem rúgnak ki a büdüs kommunita picsábaL? Dehogyis nem, méghozzá páros lábbal.
zakar zoltán béla
2022. december 12. 14:11
BB
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!