Tisztelet a bátraknak!

2022. december 02. 14:58

Ezt követelik most is a tanárok. Nem akarnak többet, mint amennyit 33 évvel ezelőtt a demokratikus Magyarországért küzdő emberek és szervezetek.

2022. december 02. 14:58
null
Magyari Péter
444

„»Jogot a sztrájkra. Ne korlátozzák az érdekvédelem, a követelés és a szolidaritás szabadságát.« A rendszerváltás idején szerveződő ellenzéknek ez volt az egyik követelése. Az 1989-es 12 pontot, köztük ezt is, Cserhalmi György olvasta fel a Magyar Televízió előtti ellenzéki tüntetésen.

Ezt követelik most is a tanárok. Nem akarnak többet, mint amennyit 33 évvel ezelőtt a demokratikus Magyarországért küzdő emberek és szervezetek. Utóbbiak közé tartozónak érezte magát akkoriban még a Fidesz is, az akkori tüntetés egyik szervezőjeként. Az akkori 12 pont között szerepelt az oktatás szabadságának ügye is, ugyanúgy, ahogy most is része a tanárok követeléseinek.

A bíróságok függetlenségét is követelték 1989-ben az állampárt ellen tüntetők, ezt jelenleg brüsszeli intézmények próbálják kicsikarni a magyar államtól, pénzért cserébe. Hasonlóan, ahogy a 80-as években Magyarország nyugati hitelezői is értek el kisebb-nagyobb eredményeket a diktatúra lazításában, szintén a pénzükért cserébe. A moszkvai propagandát harsogó, akkori és mostani állami sajtó közötti hasonlóságokkal sem érne véget az 1989-es és 2022-es párhuzamok szomorú sorolása.

A mostani helyzet bonyolultabb. Akkor egy visszavonuló, napról-napra gyengülő, magát népi demokráciának mondó rendszerrel szemben követeltek az emberek jogot a sztrájkhoz. Most egy ereje teljében lévő, magát illiberális demokráciának nevező rendszertől kérik a jogot a sztrájkhoz a tanárok.

A mostani rendszer fenntartói képmutatóbbak: azt hazudják, hogy biztosítják ezt a jogot. Csakhogy tavaly óta olyan feltételekkel, amelyek megcsúfolják az egész intézményt: úgy szüntethetik be a munkát a tanárok, ha közben a tanulókkal töltik az idejüket, és óráik jelentős részét is megtartják”.

Nyitókép: Kisbenedek Attila/AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 126 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
TMATMA
2022. december 04. 00:47
Ma a tüntetők egy magyarországi Majdan-t, vagy ún. színes forradalmat, arab tavaszt szeretnének. Amikor 2010-et megelőzően százával zártak be iskolákat, óvodákat és tanárok tízezreit tették az utcára akkor a bátornak nevezett de igazából hazaáruló pedagógusok s szakszervezeteik hallgattak. Azt hiszem azért, mert az akkori kormány az nagyon demokratikus volt. Most meg Soros pénzén egyes tanárok kormányt szeretnének buktatni, hogy visszahozzák a Gyurcsány tanácsköztársasági stílusát.
Jooee
2022. december 03. 21:13
Sok a hülye, veled együtt barátom.
Secerror
2022. december 03. 15:37
Kedves "Bátor", hol a náthás 'csában voltál te 2006-ban, amikor iskolák százait és tanárok ezreit lehetetlenítette el a Gyurcsány-kormány???? Akkor a vörös posztó PDSZ-nek meg nektek, újbolsevik firkászoknak mennyire volt fontos a tanárok helyzete, az oktatás színvonala? Bátran belemerültetek a gyurcsányi hígfosba, mint a kultúrában a bródykoncz, akik a komcsi ciklusban még csak véletlenül sem voltak rendszerkritikusok, hanem best of-okat, meg digitálisan remasterelt hangzókat adtak ki újra. Bátrak, mi? A rendszer langymelegében élő(sködő) "forradalmárok". Ahogy ti is.
nyugalom
2022. december 03. 10:03
A tv rajuk is vonatkozik! A festett körmű, libsi lehűtőkre is! Nem batrak, fizetett provokatőrök, diakokat maguk előtt tolva!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!