Euró Magyarországon

2022. október 06. 10:31

A Demokratikus Koalíció konzekvensen európárti, mint ahogy a magyarok kétharmada.

2022. október 06. 10:31
null
Dávid Ferenc
Népszava

„A Demokratikus Koalíció már a 2017 telén közétett választási programjában (Sokak Magyarországa) számol a nemzetközi fizetőeszköz hazai rendszerbe állításával: »Az euró bevezetésével, különböző garanciák kiépítésével biztosítjuk, hogy a banki szférában se kerülhessen többé sor ad hoc jellegű, diszkriminatív szabályozásra, a bankok ellehetetlenítésére.«

Erre a gondolatra ráerősített a 2019-es EU-parlamenti választásra készített dokumentum is (Európa, Maradunk!): »Azt akarjuk ezért, hogy Magyarország mielőbb vezesse be az európai fizetőeszközt.« 2020 júniusában ezt meg is ismételte a DK: »A Demokratikus Koalíció amint tudja, bevezeti majd az eurót. Nemcsak azért, mert ez uniós kötelezettségünk, hanem mert euró nélkül végleg leszakadunk. Minden európai magyarnak az az érdeke, hogy a fizetésük ne kevesebbet, hanem egyre többet érjen.«

Úgy gondolom, hogy a fenti idézetek hitelesen igazolják: a Demokratikus Koalíció konzekvensen európárti, mint ahogy a magyarok kétharmada is pártolja az euró-bevezetés és a forint lecserélésének gondolatát. Megnyugtató, hogy bár kormány folyamatosan gyalázza az Európai Uniót, ennek  ellenére a magyar társadalom nagyobbik hányada támogatja az euró hazai rendszerbeállítását. Nyilvánvaló, hogy a közös kontinentális valuta bevezetése nem egyszerű döntésen vagy választáson alapul, hiszen a forint végleges kivezetése gazdasági, politikai és – nem utolsó sorban – emocionális kérdés is.”

Nyitókép: Daniel Karmann / DPA / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 134 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Robertoo
2022. október 07. 22:03
Hazudik. A magyarok kétharmada nem európárti.
syphax
2022. október 07. 11:09
A SZÁMOK NEM STIMMELNEK...FRANCI!
Krupp Skya
2022. október 07. 06:51
DKF Dávid Kancsal Ferenc ÁVH-s szimpatizáns.
zsolti123
2022. október 07. 02:29
https://mandiner.hu/cikk/20221006_janisz_varufakisz_interju Magyarország alapvető mázlija az, hogy nem tagja az euróövezetnek. Soha nem szabad oda csatlakozni, óriási hiba csatlakozni az eurózónához. Nézze meg azokat a kelet- vagy éppen nyugat-európai országokat, amelyek csatlakoztak az EU-hoz, de nem léptek be az euróövezetbe: megőrizték függetlenségük nagy hányadát, le tudják értékelni a valutájukat, tudnak játszani az árfolyammal. A piac pontosan tudja, ha egy ország képes ezt önállóan megtenni, így van eszköze a védekezésre. Magyarországnak nincs égető szüksége az eurózónához csatlakozni, hiszen így is ezer szálon kötődik a német gazdasághoz – ehhez nem kell az euró. Jönnek a külföldi befektetések, és még sincs kölcsönfelvételi kényszer.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!