Ukrajna a legutóbbi neokon katasztrófa

2022. szeptember 05. 10:22

Az ukrajnai háború az amerikai neokonzervatív mozgalom 30 éves projektjének kulminációja.

2022. szeptember 05. 10:22
Jeffrey D. Sachs
Sheerpost

„Az ukrajnai háború az amerikai neokonzervatív mozgalom 30 éves projektjének kulminációja. A Biden-adminisztráció tele van ugyanazokkal a neokonokkal, akik Amerika szerbiai (1999), afganisztáni (2001), iraki (2003), szíriai (2011) és líbiai (2011) háborúinak voltak a bajnokai, és akik oly sokat tettek azért, hogy kiprovokálják Oroszország ukrajnai invázióját. A neokon eredmények sora egy nagy katasztrófa, Biden mégis velük tette tele kormányát. Ennek folyományaként az elnök Ukrajnát, az Egyesült Államokat és Európát is egy újabb geopolitikai összeomlás felé vezeti.

A neokon erőfeszítések egy hamis előfelvetésen alapszik: hogy az amerikai hadsereg, valamint a pénzügyi, technológiai és gazdasági fölény miatt az egész világ minden régiójában diktálni tud. (…)

A neokonok erőltették a NATO kiterjesztését Ukrajnára még azelőtt, hogy az hivatalos amerikai céllé vált volna George W. Bush elnöksége alatt 2008-ban. Ők úgy tekintettek Ukrajna NATO-tagságára, mint kulcslépés Amerika regionális és globális dominanciája felé. Robert Kagan 2006 áprilisában fejtette ki a neokonok NATO-terjeszkedésről vallott álláspontját. (…)

Kagan elismerte, hogy a NATO-terjeszkedésnek súlyos következményei lesznek. Idézett is egy szakértőt, aki azt mondta, hogy »a Kreml készen  áll az Ukrajnáért való csatára teljes komolysággal«. A neokonok akarták ezt a háborút. A Szovjetunió összeomlása után mind Amerikának, mind Oroszországnak egy semleges Ukrajnát kellett volna szorgalmaznia, mind pufferzóna és biztonsági szelep. Ehelyett a neokonok amerikai »hegemóniát« akartak, míg az oroszok részben önvédelemből, részben saját birodalmi vágyaiktól vezérelve álltak bele a háborúba.”

Jeffrey D. Sachs a Columbiai Egyetem professzora, és az egyetem Fenntartható Fejlődés Központjának igazgatója. Több tisztséget is betölt az ENSZ-ben, számos kötet szerzője.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kamcsatka5
2022. szeptember 06. 16:28
Csak nem a Fuggerék szarosgyurijairól beszél?
Kybon
2022. szeptember 05. 20:30
Na, meg lehet tekinteni a zinterneten ezt a díszpéldány (kövérdagadtzsíros) Kagant. És a "felesége" Nuland is egy hájas zsírliba lett. Most ezek a tonna-emberek Világ megmondói...???!??
Kup Lung
2022. szeptember 05. 19:40
Sajnos a republikánusok soraiban is beférkőztek a neokonok. Emlékezzünk csak. Arra bíztatták a republikánus szavazókat h. Trump helyett akkor inkább Hillary Clintonra szavazzanak. W. Bush alatt nagyon megerősödtek. ---- Alapelvük mindent elmond róluk: „A valaha is kitalált legjobb demokráciaprogram az amerikai hadsereg” -Michael Ledeen neokonzervatív elemző. ---
Európai téridő
2022. szeptember 05. 16:05
Úgy tűnik, hogy ez a Robert Robertovics Kagan egy "Zsidó Zsidovics", ahogy ezt Borisz Akunyin említi az egyik Fandorin-krimijében.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!