Fától az erdőt

2022. augusztus 13. 11:58

Az ellenzéki hisztériakeltés mára nagyjából kifulladt.

2022. augusztus 13. 11:58
null
Bencsik Gábor
Bencsik Gábor
Facebook

„Ahogy figyelem az erdőkről folyó vitát a hivatásos és a közösségi médiában, jól látható, hogy az ellenzéki hisztériakeltés mára nagyjából kifulladt. Már ahogy az ilyen hisztériakeltések szoktak.

Két tanulság azért levonható.

Először is: a kormányzati döntéseket tessék időben, hitelesen elmagyarázni, megindokolni. A kormány rendre adós marad ezzel, a szakértők csak az aktuális botrány kitörése után állnak elő az érveikkel. Ez a magatartás egyfajta arrogancia benyomását kelti. A kormány tartsa kötelességének, hogy részletekbe menően, időben megindokolja, mit miért tesz vagy nem tesz. Most például, hogy miért nem engedik a napelem teraszra, balkonra telepítését. Én például nem tudom, miért nem. Csak olvasom a közösségi médiában, hogy ellenzéki érzelmű emberek ebben az ügyben is fújják már a hisztérialufit. A döntéshozók részéről hiteles, meggyőző érveket kérek.

Az ellenzéknek pedig ideje volna megtanulni, hogy a hisztériakeltések végül mindig kifulladnak. A »tegyünk úgy, mint ha azt mondták volna, és tüntessünk ellene« politizálás eleve kudarcra van ítélve« – mert nem azt mondták, és ez előbb-utóbb nyilvánvalóvá válik. A »köteles beszéd« folyójába még egyszer nem lehet ugyanoda belelépni. A tarvágásozás azért nem működik már, mert mostanra az emberek többsége fölfogta, hogy nem lesz tarvágás.

Abból, hogy a különböző ürügyek alatt szervezett tüntetéseken ugyanazok mondják ugyanazt ugyanannak a néhány száz vagy olykor ezer embernek, nem hogy kormánybuktatás nem lesz, de még a kétharmad sem rendül meg. Az ellenzéknek is ideje megtanulnia, hogy hiteles, meggyőző érvelés nélkül nem terem nekik babér.”

Nyitókép: Fekete-Győr András Facebook-oldala

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 103 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
falcatus
2022. augusztus 15. 08:21
SARJTÖLGYESEKBEN és CSERESEKBEN mindenhol bekövetkezett." (Az Erdő 1953. 2. (88.) évf. 4. füzet.) Látom, és azt is látom, hogy a háború utáni 70 évvel ezelőtti helyzetről van szó.Most viszont alapjaiban másról. Fölösleges megkérdezni, mert világosan, közérthetően elmagyarázta: nincs alapja a feltételezéseinek. Erről részletesen tájékoztatást kapott Járai úr is. Van akinek az elemi szakmai ismeretei, van akinek a politikai érzelmi beágyazódása, van akinek az értelmi képességei nem teszik lehetővé, hogy megértsen, befogadjon értelmes változásokat,dolgokat. Reménykedem, hogy előbb-utóbb Járai úr is túl teszi magát az erdészek iránt érzett frusztráltságán és ebben bizonyára segítségére lesz a 38 éves (erdészeti ?)tapasztalatai is. Addig is várja, hogy hívják a Selmeciek egy kis tüncikézésre, ha nem jönnének akkor eljött az ideje az téveszméjének átértékelésre. Üdvözlettel falcatus
smarton84
2022. augusztus 14. 11:24
"Akormányrendeletben szereplő lazítások olyan mértékűek, amire a XX. században is csak rendkívüli - a jelenleginél sokkal kritikusabb - időszakokban került sor, és aminek következményeit a hazai erdők a mai napig nem heverték ki teljesen - mondta Gálhidy László, a WWF Magyarország Erdő programjának vezetője. "A válságos időszakban megnövekedett faigényre természetesen választ kell adni, aminek érdekében átmenetileg növekedhet a fakitermelés volumene. Ha azonban minden korlátot félretéve, válogatás nélkül éljük fel erdeink legjavát rövid idő alatt, akkor a későbbi nemzedékek számára megszűnnek az erdőgazdálkodás alapjai. Mindezzel együtt a természeti értékek - köztük egész tájegységek élővilága - is kiheverhetetlen károkat szenvedhetnek, amelyek feláldozása rövid távon sem segít az energiaválság megoldásában." A WWF Magyarország példátlanul kockázatos lépésnek tartja a fakitermelés fokozását. A jó természeti állapotú erdőterületek segítik a klímaváltozás hatásaival szembeni védekezést, csökkentik a villámárvizek kialakulásának kockázatát, szerepük van a táji vízmegtartásban, védenek a talajerózió ellen. A fenntarthatatlan mértékű fakitermeléssel mindezek elvesztését kockáztatjuk, és a későbbi évtizedek erdőgazdálkodásának alapjait ássuk alá - írja a nemzetközi környezetvédelmi civil szervezet magyarországi csoportja közleményében.
Pierre
2022. augusztus 14. 11:08
Minél tovább van érvényben a kormány tarvágási rendelete, annál nagyobb károkat okozhat. Legnagyobb veszélyben a legértékesebb, természetközeli, öreg erdők vannak, miközben a tűzifaigényt biztosítani lehetne természetrombolás nélkül is. Mivel a rendelet gyakorlatilag kikapcsolta a természetvédelmet, minden az erdészek szakmai felelősségérzetén múlik: az erdőkért aggódó rengeteg ember legfeljebb bizakodhat, hogy jövő ilyenkor sem lesz kopasz a fél Mátra meg a Börzsöny. Az ökológusok szerint a helyzet eddig is messze volt az ideálistól, de attól tartanak, most 50 évet csúszhatunk vissza az időben. https://www.valaszonline.hu/2022/08/12/erdok-fakitermeles-termeszetvedelem-tiltakozas-kormanyrendelet-tuzifa-energia-veszelyhelyzet-wwf-erdeszet
Pierre
2022. augusztus 14. 11:03
"a jogszabály-változás sem arra nem terjed ki, hogy csak az eredetileg is tűzifának nevelt erdők vágását könnyítsék, sem annak az ellenőrzéséről nem rendelkezik, hogy a korábbi szabályoktól eltérően kivágott fa csakis tűzifaként kerüljön felhasználásra. Emiatt tarolni fognak bútor- és épületfa-állományokat is. Sőt, várhatóan igazából erre fognak rárohanni a kitermelők, mert a nagy üzlet nem a tűzifában van, hanem az épületfában és a bútorfában." AZ ÖKOLÓGIAI KUTATÓKÖZPONT ÁLLÁSFOGLALÁSA A "VÉSZHELYZET ALATT A TŰZIFAIGÉNYEK BIZTOSÍTÁSÁHOZ SZÜKSÉGES SZABÁLYOK MÓDOSÍTÁSÁRÓL" CÍMŰ KORMÁNYRENDELETRŐL https://ecolres.hu/az-okologiai-kutatokozpont-allasfoglalasa-a-veszhelyzet-alatt-a-tuzifaigenyek-biztositasahoz-szukseges-szabalyok-modositasarol-cimu-kormanyrendeletrol
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!