Slava Ukraini! (Dicsőség Ukrajnának!) – köszön el ukrán nyelven a hozzászólásában egy magyar férfi

2022. augusztus 17. 09:04

Mondanám, hogy értem, de kicsit sem, és az értetlenségemre megpróbálok magyarázatot adni.

2022. augusztus 17. 09:04
null
Bekezdések
Facebook

„Slava Ukraini! (Dicsőség Ukrajnának!) – köszön el ukrán nyelven az egyik Facebook-csoport bejegyzéséhez írt hozzászólásában egy magyar férfi. Nem ő az egyetlen, aki Ukrajnát élteti, nagyon sokan teszik be kommentjükbe a kék-sárga nemzeti zászlót, és valóságos ukrán-imádóként áhítják keleti szomszédunk végső győzelmét.

Mondanám, hogy értem, de kicsit sem, és az értetlenségemre megpróbálok higgadt, érthető magyarázatot adni. Azt megértem, ha valaki nem szereti, kedveli, sőt, egyenesen utálja Oroszországot. S hogy miért?

1. Az 1848/49-es szabadságharcunkat lényegében megnyertük volna a Habsburg Birodalom ellen, ha az I. Miklós cár vezette orosz csapatuk, a status quo fenntartása érdekében nem siettek volna Ferenc József osztrák császár segítségére. Megtették, így nem volt esélyünk a győzelemre, és orosz segítséggel vérbe fojtották a szabadságharcunkat.

2. Aztán ott volt a második világháború, amikor a szovjet csapatok végigmasíroztak Magyarország területén, közben óriási pusztítást végeztek, aminek következtében sok civil megsebesült vagy meghalt. Emellett sok szovjet katona fiatal lányokat és asszonyokat erőszakolt meg, majd itt felejtették magukat közel ötven évre.

3. Majd jött 1956 ősze, amikor megpróbáltunk függetlenedni, a saját lábunkra állni, de a harmadik szabadságharcunkat is vérbe fojtották, az oroszok után ezúttal a szovjetek. Egy magyar oroszok elleni dühe éppen ezért érhető lehet, és ez még akkor is igaz, ha ki kell jelenteni, hogy az Orosz Föderáció nem egyenlő sem a cári birodalommal, sem a Szovjetunióval. Én magam természetesen különbséget tudok tenni...

De egy dolgot rögzítenünk kell, az oroszokkal szembeni ellenszenv nem vezethet(ne) ukrán-imádathoz. Egy magyar egész egyszerűen nem bálványozhatja, csodálhatja Ukrajnát. S hogy miért?

1. Nem csodálhatjuk Ukrajnát, mert a keleti szomszédunk az eltelt években páros lábbal tiporta a nemzeti kisebbségeket, így a magyart is Kárpátalján. Támadták a kárpátaljai magyarság kulturális intézményeit, közösségeit, a szélsőségesek félelemben tartották a határon túli honfitársainkat.

2. Az ukránok – hogy úgy mondjam – házhoz mentek a pofonért azzal, hogy fejükbe vették a NATO-csatlakozást, és felmerült az atomfegyver telepítésének lehetősége is.

3. Ukrajnában óriási a korrupció, ez így volt a háború február 24-i kitörése előtt, és így van azóta is. A korrupció mértékét sokan a fejlődő, harmadik világbeli országokban tapasztaltakhoz szokták hasonlítani. Jellemző, hogy egyes hírek szerint az adományok és a nyugatról érkező fegyverszállítmányuk sem feltétlenül oda kerülnek, ahová szánják őket, erről korábban már írtunk.

4. Ukrajnát a háború kezdete óta – de már előtte is – nagyon sok mindennel támogatta Magyarország, s hogy finoman fogalmazzak, a keleti szomszédaink nem mindig a hála hangján nyilatkoztak hazánkról. Persze segíteni nem a kapható hála miatt kell, de az sem baj, ha megköszöni, aki kapja.

S úgymond +1 pontként kikívánkozik belőlem egy megjegyzés. Képzeljék el, hogy Románia lerohanja Magyarországot, és hazánk felveszi a kesztyűt a kétszer akkora népességű állam ellen. Önök szerint hány ukrán tenné ki a magyar zászlót a Facebookon, és hányan írnák ki, hogy Hajrá Magyarország? A választ a fantáziájukra bízom.

(Ui.: Egyet azért mindentől függetlenül ki kell emelnem. Részvétemet szeretnék kifejezni minden ártatlanul elhunyt ukrán ember hozzátartozóinak, a sérülteknek pedig teljes felépülést kívánok. Ukrajnának pedig egy olyan vezetőt óhajtok, aki fejlődő pályára teszi keleti szomszédunkat, legalábbis azt, amit az oroszok hagynak belőle. S ha egyszer a maguk urai lesznek, akkor ne felejtsék, hogy a magyar kisebbség nem ellenség, hanem hasznos szövetséges tud lenni, csak határon túli honfitársainkat és amúgy Magyarországot emberszámba kell venni!)”

Nyitókép: Bekezdések Facebook-oldala

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 111 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bandee1
2022. augusztus 17. 19:42
MOCSKOS NÁCI UKRÁN REZSIM!
Akitlosz
2022. augusztus 17. 17:59
Milyen magyar férfi? Ki? Hol? Egy magyar férfi elköszönése valahol a facebookon a nap híre a Mandineren annyira, hogy ekkora cikkben kell kielemeznie itt egy másik facebookolónak? Ennél még a tegnapi dunaújvárosi panellakás erkélye is fontosabb "hír" volt.
scandal says Jack
2022. augusztus 17. 14:29
Az ukrán zászlózás meg a "Slava" -zás a nyugati liberális fősodorhoz való kritikátlan megfelelés termékei. Olyan emberek szajkózzák akik saját maguk képtelenek a valós tények értékelésére, viszont mozgalmár típusok, szeretnek átvenni, magukévá tenni és részt venni hangzatos színes kampányokban.
Autofocus
2022. augusztus 17. 12:50
Annyival árnyalom a képletet, hogy az egység sugarú magyart vajmi kevéssé érdekelte Kucsma, Kravcsuk, Janukovics, Juscsenkó, Timosenkó idején, hogy melyik oligarcha van éppen hatalmon, és ki kit csuk le, vagy ki dörgölőzik keletre vagy nyugatra. Ukrajna kizárólag a kurvák, gengszterek, csempészcigi és Kárpátaljai magyarság jogai kapcsán került időnként köztudatba. A magyarországi Ukrajna képet és narratívát szinte kizárólag a magyar kisebbség és a jogaival kapcsolatos hírek és aggodalmak - számunkra fontos, de a konfliktus egésze szempontjából marginális - szűk spektruma határozta meg. Azt, hogy a narancsos forradalom óta (illetve részben már azt megelőzően is) mekkora USA-Orosz küzdelem zajlott az ország, illetve javai feletti közvetett hatalomért és érdekövezeti befolyásért, nem hogy az átlagember, de még a vezető politikusok, geopolitikai szakértők többsége sem sejtette. Olyan, a hidegháborús időket megszégyenítő médiamanipuláció, pénz, fegyver, ideológiaexport áradt az elmúlt 20 évben mind USA, mind orosz részről Ukrajna területére, hogy erről a háború kirobbanásáig fogalmunk sem lehetett. Azóta dőlnek ki a csontvázak a szétlőtt szekrényekből, szó szerint és képletesen, és csak kapkodjuk a fejünket. Igazából, az ismertté vált körülmények alapján az előbb-utóbb biztosan kirobbanó háború ténye egyértelmű kellett volna hogy legyen, csak az időpontja lehetett kérdés, de azt már a katonai elemzők kielemezték eleget.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!