Néger tünde, baj?

2022. július 23. 15:33

Olvasom az új Gyűrűk ura sorozat körül kialakult vitákat.

2022. július 23. 15:33
null
Pozsonyi Ádám
Origo.hu/888

„Mert a viták azóta vannak, mióta az első részletek nyilvánosságra kerültek a sorozattal kapcsolatban. »A sorozat a legdrágább, amit eddig forgattak.« Ezzel reklámozzák hónapok óta, és kultúrembert már önmagában ez kissé aggodalommal tölt el. Azt is megtudhatjuk a sajtóban megjelent hírekből, interjúkból, hogy a tervek és szándékok szerint ez a sorozat nem akar Peter Jackson zseniális művére alapozni. Nos, ennek ellenére azt mondhatjuk, hogy – legalábbis az eddig megjelent előzetesek szerint – az utolsó filmkockáig minden Jackson művére épül. Hangulatok, helyszínek, jelenetek, díszletek, alakok és csúcspontok – mind egytől egyik a Gyűrűk ura 2001-es adaptációjára épít.

Persze, érthető. Ha van valami, ami hatásos, és adott elemekkel tudja hozni a maximumot, akkor attól nehéz eltérni, főleg, ha összekapcsolódott a közösségi tudattal, és ember fejében összeáll egy kép. Orvos fehér köpenyben hiteles, heavy metal zenekar szegecsekkel, feketében, és a Gyűrűk ura azokkal a fura régi omladozó romokkal, lehetőleg falevelekkel beborítva, meg a sejtelmes és monumentális szobrokkal, mindenképp valami vízesés vagy vízpart mellett, a háttérben lágy zenével.

Ez a Gyűrűk ura világa, és most már örökre ez is marad, épp ezért veszélyes, ha a sorozat másolja, lévén, ha betol a narratívába ideológiát, vagy bármit, ami nem oda való, akkor az egész egybe fog mosódni, és évtizedek múlva a fanatikus rajongókat meg a kultúráért rajongó kis fura megszállottakat leszámítva, a közösségi tudat azt tekinti majd alapállásnak.”

Nyitókép: Facebook

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 100 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rigor243
2022. július 24. 19:58
Mindig azzal jönnek hogy jaj de hát a darkelfek. Hát a dark elfek nagyjából semennyire sem hasonlítanak az negrid nagyrasszra (a fekete szó az egyetlen kapcsolódási pont). Egyrészt ők is a normál tündékből alakultak át, és nem barna, hanem lilásfekete a bőrük, a csontozatuk arcberendezésük karcsú europid, fekete-ezüst a hajuk szürke, sárga vagy piros a szemük.
sarzal
2022. július 24. 18:23
szerencsés sorozat amit még időben befejeztek....én inkább a Trónok harcát követtem, de nehezen tudnám elképzelni feketének pl. a Lannistereket, habár Tyrion mint fekete és még törpe is nagyon pc lehetett volna
Madasa Hatter
2022. július 24. 18:21
Niggerek kiszabadultak Wakandából bakker..
nempolitizálok
2022. július 24. 12:51
Nekem az a bajom vele, hogy nem elég korszerű, láthatóan megijedtek a kiihívásoktól. A néger ok, de legyen ezenfelül ukrán és meleg. Ja és természetesen kicsit orbánozzon is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!