Az ellenzék dögevő szakértői azonnal lecsaptak: Surányi, Bod Péter Ákos és Békesi most már jobban tudják

2022. július 15. 11:29

Az említett urak szerencsére már bizonyítottak, így ránéztünk a számaikra. Parádé!

2022. július 15. 11:29
null
Ódor János László
Kontra

„»Bod Péter Ákos: Mi a baj a forinttal? [...] Nemcsak kifelé gyenge a forint: ismét két számjegyű a fogyasztói árindex, még az ifjúkoromra emlékeztető árszabályozások ellenére is.«

»Békesi László: Ennek a bűnös, rabló gazdaságpolitikának a következménye, hogy összeomlott a forint árfolyama, hogy a tartós, vágtató infláció pusztító következményeit egy egész országnak viselnie kell, hogy felelőtlen költekezésükkel súlyos gazdasági terhet rónak az utánuk következő nemzedékekre...«

»Surányi György: Nem igaz, hogy a forint árfolyamának máshogyan kellene alakulnia, mint a régió többi valutájának, [...] míg a cseh korona vagy a lengyel zloty árfolyama az év elejéhez képest 1-1,2 százalékkal romlott, addig a forint árfolyama több mint 10 százalékkal. [...] Nem reális azt gondolni, hogy ha vége lenne a háborúnak, vége lenne az inflációnak.«

A három úriember most így a világméretű energia- és háborús válság közepén úgy érezte – nem is egyszer –, hogy ez egy kiváló alkalom a megszólalásra és egy kis szakértésre. Surányi Friderikusz podcastjában, de Bod Péter Ákossal közösen is terjengősen okoskodott, mit hogyan kellene tenni a tankönyvek szerint. Békesi László, az MSZP, korábban az MSZMP színeiben is minket boldogító pénzügyminiszter se maradt csöndben: kisnovellának beillő Facebook-posztokban osztotta ki a Fidesz–KDNP-vezette kormány intézkedéseit.

Mivel mindhárom tanár úr esetében van olyan »szerencsénk«, hogy élőben, a  gyakorlatban is bizonyíthattak (jól emlékszünk rájuk), mi segítünk nekik a sarokszámokra is emlékezni, mert ezeket most szemérmesen elhallgatták.

Az érdekesség kedvéért az elején rögzítsük: a cikk írásának pillanatáig (július 14. délelőtt) a lengyel zlotyi az utóbbi egy hónapban 7,8 százalékot, a forint 6,8 százalékot gyengült a dollárral szemben, és az euróval is hasonló a helyzet. Csekély vigasz, és ettől még tényleg aggasztó a helyzet, de amikor a regionális devizákról és a forint elszakadásáról beszélünk (beszélnek), ez is tény. Persze ezekről nem szívesen ír senki, inkább csak olyasmit, hogy minden hiába, megállíthatatlanul zuhan a forint. Azt pedig, hogy nekünk a stabil, erősödő (!) hrivnyára kellene irigykednünk, felejtsük el. Az árfolyam mesterségesen rögzített, egy feneketlen kútba öntik a pénzt, és még így se kell a kutyának se. Részletek a Mandineren.

Nézzük elsőként Bod Péter Ákost, aki 1991. december 9. és 1994. december 14. között volt a Magyar Nemzeti Bank elnöke! Bod Péter Ákos a jobboldalról indult: az MDF és Antall József-vezette kormány megbízásából került a jegybank élére, és 2006-ban Orbán Viktor még az ő nevét is bedobta mint közös miniszterelnök-jelöltét.”

Nyitókép: Mandiner/Ficsor Márton

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Namond
2022. július 16. 13:41
Orosz hírügynökség: 41 százalékkal nőtt a Magyarországra irányuló olajexport https://www.atv.hu/kulfold/202.. Magyarországra majdnem a felével (41 %) emelkedett a csővezetékes olajexport, de növekedett a Kínába, a Szlovákiába és a Csehországba irányuló orosz export. Mindeközben a Németországba és Lengyelországba irányuló export fokozatosan csökkent: előbbi esetében 19 százalékkal napi 31 900 tonnára, utóbbi esetében 5,8 százalékkal napi 30 800 tonnára. puszt 2022. július 16. 13:28 650 ezer forinttal emelte meg miniszterei fizetését Orbán Viktor https://index.hu/belfold/2022/.. Az eddigi 1,9 millió forint helyett az új kormány miniszterei (nagy volt a szórás a fizetések között, és egységesítették – a szerk.) már több mint 2,6 millió forintot vihetnek haza, ami 33 százalékos béremelést jelent. A parlament júniusban elfogadott egy törvénymódosítást, amely nemcsak Orbán Viktor fizetését emelte meg drasztikusan, de a miniszterelnök egyedüli hatáskörébe vonta a kormánya tagjai, az államtitkárok, a miniszterelnöki biztosok és a miniszterelnöki megbízottak illetményéről szóló döntést is. Valami magyarázat az energia ellátási vészhelyzetre, tudva, hogy villamosáram exportörök vagyunk? Valami magyarázat a miniszterek 33 %-os - hatósági árak nélküli inflációval arányos - fizetésemelésére, amikor a középosztály a csődszélére kerül a rezsicsökkentés , hazug átlagfogyasztás meghatározásával? A sunyi Orbán most milyen testtartással, melyik tökfedőjét hordja, a magyar miniszterelnökit, az europeert vagy az ársapkáját?
Mócsing
2022. július 16. 10:14
Suranyit meghallgattam, és érdekes olvasni, hogy itt csak azt idézik tőle , hogy mennyit gyengult a forint a haboru kezdete ota. Pedig ő elsősorban azt emelte ki, hogy bő 15 év alatt a forint értéke 50% al romlott, mig a tobbi valutanal nem volt ekkora mértékű a romlás és ez az ami igazán szamít szerinte mert a forint romlasa leertekeli a magyar munkaeerot hiszen a multi aki idejon dollarban számol. Megemlíti azt hogy milyen jol hangzik az is hogy az mnb. Nyereseges evek ota, de mindez csak az arfolyam manipulacio eredmenye es ugyanezt a penzt a masik oldalon az orszag kifizeti a kulfoldi valutaban felvett hitelekre. Hiteltelen ez a cafolat. A tobbirol nem tudok nyilatkozni mert azokat nem lattam. De suranyi szamomra egy kompentens embernek tunt az interju alatt, es mikor frideerikusz probalt ezt azt rahuzni a kormanyra , suranyi neha kijozanito valaszt adott, megemlitve hogy azert nem minden a kormany hibaja. De az hogy semmi felelossege a vezetesnek es a gazdasagpolitikanak a mostani helyzetben az teljes blődség.
DonCiccio
2022. július 16. 07:06
Surányi, Békesi, Bod, abszolút érdektelen mit mondanak Meg még Bokros is
Namond
2022. július 16. 03:36
Ódor János László egy senkiházi, aki mások gyalázásával akarna előrébb lépni az élelmezési láncban. Csak az a baj, hogy a kritizált szakértők régóta bajt jósolnak, és hiányolják a sunyi inflációval felpumpált statisztikai mutatók alól a gazdasági teljesítményt. Most látszik, hogy Varga nem gazdasági szakember, hanem egy könyvelő, a külkereskedelem szar szerződéseken alapul, Orbán köre minden, nem multi letelepedés hanem hazai üzleti-gazdasági kezdeményezésből sápot szedne és Matolcsy tátott szájába beköltöztek a legyek, míg bámulja a forint roadshow-ját.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!