A globális minimumadó csapdája

2022. július 05. 20:26

Aki „hazafi”, ellenzi, aki „baloldali”, támogatja a globális minimumadót: természetesen mindkét kijelentés alapvetően hazug.

2022. július 05. 20:26
null
Schiffer András
Schiffer András
24.hu

„Úgy tűnik, a globális minimumadó kérdése is belesüpped a magyar politikai közbeszéd bipoláris logikájába. Aki »hazafi«, ellenzi, aki »baloldali«, támogatja a globális minimumadót: természetesen mindkét kijelentés alapvetően hazug. Aki hazafi, nem ellenezheti ab ovo a globális nagyvállalatok bevonását a közterhek viselésébe.

De aki baloldali, nem támogathat olyan globális minimumadó-koncepciót, amely végeredményében egyoldalúan kedvez a centrum országoknak. Az elmúlt évtizedek alighanem legfajsúlyosabb globális politikai kezdeményezését annyira csavarosan tálalták, hogy arról propaganda üzemmódban, »igen-nem« alapon lehetetlenség értelmesen beszélgetni.

A globális minimumadóról szóló jelenlegi terv két alapon nyugszik: egy legalább 15 százalékos minimumadó bevezetésén, illetve olyan rendszer kialakításán, amely –legalábbis az eredeti szándékok szerint – a lehető legigazságosabb módon osztaná el ezt az adót.

Az egyikből az következik, hogy a globális vállalatoknak minimum 15 százalékos tényleges adót kell fizetniük. 

Ha például egy német cég Magyarországon 9 százalékos társasági adót fizet a nyeresége után, akkor Németország ettől a cégtől további 6 százaléknyi nyereségadót szedne be a Magyarországon elért eredménye alapján.

Így a nagyvállalatoknak nem érné meg pusztán adózási kedvezmények, vagy alacsony adókulcsok miatt harmadik országokba könyvelniük eredményüket. A másik lényegi elem a nyereség nemzetközi elszámolására vonatkozik: erről a G7 elvi megállapodásában az áll, hogy »a legnagyobb globális vállalatok«, amelyek legalább tízszázalékos nyereségrátával rendelkeznek, az efeletti rész legalább ötödét eladásaik alapján fizessék be.

A szabály lényege az lenne, hogy azok az országok részesedjenek az adóból, amelyekben a cégek a termékeiket, szolgáltatásaikat értékesítik, tehát például a Big Tech cégei ne tudjanak elbújni a helyi hatóságok elől. A Biden-adminisztráció motivációi érthetőek: növelnék a társasági adót az USA-ban, hogy ezzel finanszírozzák az elnök infrastruktúraberuházás-tervét, továbbá az is érdekük, hogy az amerikai cégek ne hagyják el a szövetségi államot más országok kedvéért. Nehéz vitába szállni Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter kijelentésével:

Véget kell vetni annak is, hogy a vállalatok tőkejövedelmeket alacsony adózású országokba helyezzék át, és meg kell állítanunk azokat a számviteli trükköket, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy elkerüljék a méltányos részesedésük megfizetését.

A Mérce cikkírójának is van részigazsága, amikor a tervezettől azt reméli, hogy megálljt parancsol az adóparadicsomoknak és a lefelé tartó adóversenynek, ezzel elősegítve az alkalmazottakkal való tisztességes bánásmódot is.”

Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csulak
2022. július 06. 15:26
ez a globalis minimum ado, eg yujabb nyugati trojai falo ! ugye emlekeznek meg az elvtarsak hogyan jartak Troja lakoi az ajandek faloval?
Karvaly
2022. július 06. 13:22
De egyébként érdemes megfigyelni, hogy két javaslatot akarnak egyként eladni, míg korábban csak a globális minimumadóról volt szó - ennek nyilván az a célja, hogy mindenhol elfogadják a minimumadót, hiszen amúgy a második javaslatot is önállóan vetették volna fel. A minimumadó meg arról szól, hogy a nagy országok úgy akarják hazahozni az alacsonyabb adózású országokba kiszervezett gyártás nyereségét, hogy nem is akarnak versenyezni az adózásban. A második pont számomra annyira körülményesen megfogalmazott, ami miatt biztos vagyok benne, hogy a cégek, amelyekre vonatkozna, simán ki fogják magukat húzni alóla. Még egy dolog, az adóparadicsomok és az offshore: az offshore azt jelenti, amikor egy cég úgy adózik egy másik országban, hogy ott semmilyen termelést sem végez. Tehát ilyenkor nem viszik el a termelést, csak papíron utazik a pénz a kevesebb adózás érdekében - ez egyértelműen adócsalás, ezt minden országnak tiltania kellene a saját érdekében, ez egészen más kategória, mint az, amikor magát a termelést viszik el. Azaz ezek az adófajták egyáltalán nem az offshore ellen jöttek létre, hanem a gazdag országok érdekében. Viszont ez a globális minimumadó semmit nem érne abban az esetben, ha mondjuk a Google vagy a Facebook papíron a Kajmán-szigetekre költözne, és csak egy minimális, bevétel nélküli céggel képviseltetné magát az USA-ban és az EU-ban - vagy egyenesen egy alapítvánnyal, ha igazán pofátlanok akarnának lenni.
Rasdi
2022. július 06. 11:15
"...Aki hazafi, nem ellenezheti ab ovo a globális nagyvállalatok bevonását a közterhek viselésébe." Kedves András! Evvel óriási marhaságot mondtál. Belemész abba a hülye utcába, amely alapján a FIDESZ is gazdasági szempontok miatt ellenzi a bevezetését. A helyzet ennél sokkal egyszerűbb. Egy országos, tagállami kompetenciába eső kérdés központi elbírálásúvá sorolásáról van itt is szó. (És most tekintsünk el attól az apróságtól, hogy itt egyetlen adónemről van szó, és nem kell túl sok fantázia ahhoz, hogy a teljesen rendszeren belül az érdekeltekre ne lehessen egyéb adók kivetésével pótolni. Úgyhogy akár magát a kérdés felvetését is lehetne "parasztvakításnak" nevezni.) Egyébként pont azért, mert itt a nyereségadó egy rendszernek, az adórendszernek egyik elemét jelenti, ennek a bedobása az első lépés a teljes adórendszerek nemzetközi egységesítése felé. Persze ez nagyon hosszú út volna, de a tömegek szemében talán ez a leglátványosabb elem, és vonzó benne, hogy leginkább a nagyobb vállalkozásokat "sújtja".
Onurisz
2022. július 06. 09:19
Egyetértek Schifferrel. Ez az adóterv a globalista régiós központok érdekében született és nem nyúl hozzá a globalista elit jövedelem-elszívó és központosító eljárásaihoz. A gyarmatosítást erősíti. Minél gyorsabban fel kellene zárkóznunk és fel kellene tőkésítenünk a hazai tulajdonú gazdaságot. A jelenlegi kormány 12 éve erőltetett menetben ezt csinálja, ám ez nem megy a nemzetközi tőke egy részével folyamatosan megkötött különalkuk nélkül, mert közben élni is kell, mukahelyekre és megrendelésekre van szükségünk. Sem a tudásbázis kialakítása, sem a tőkésedés nem hajtható végre pár év alatt, akaratból, csak hosszú távon, kompromisszumokkal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!