Az embargóról

2022. május 23. 12:57

Újraindul a GFG blog. Mindig kell egy gondolat és egy gondolat kell.

2022. május 23. 12:57
null
G. Fodor Gábor
Origo.hu/888

„Az a kérdés: kinek mi a célja.

Akinek a béke a célja, az azt mondja, hogy a szankciók rosszak. Azért rosszak, mert nem visznek minket közelebb a békéhez. Ráadásul többet ártanak nekünk, mint annak, akinek a szankciókkal ártani akarunk. Sőt, mi több, nincs olyan embargó, amit ne lehetne kijátszani és nem is volt még eddig olyan embargó, amit ne játszottak volna ki. Az embargó tehát a béke elérése felől nézve irracionális eszköznek tűnik.

Ha az embargó irracionális, mi magyarázza, hogy mégis ragaszkodnak hozzá?

Mondhatnánk azt is, hogy azért ragaszkodnak hozzá, mert a szankciót hozó szereplők nem ismerték fel saját érdekeiket: nem tudják, hogy a szankciókkal maguknak ártanak. Ez önmagában is irracionális feltevésnek tűnik. Mondhatnánk azt is, hogy az őrület lett az új norma, a moralitás felülírja a realitást és ezért az érdekeinknél – a realitásnál – fontosabbak azok a megfontolások, amelyek valamely morális igazság kifejezését tartják fontosnak (egész Európa pro-ukrán álláspontot foglal el) – az embargó tehát nem szolgálja a mi érdekeinket, sőt árt azoknak, noha könnyen lehet, hogy van olyan szereplő, aki jól jár velük. Ettől még az embargó nem racionális, hacsak nem arról van szó, hogy nem a békét akarjuk elérni, tehát a cél nem a béke, hanem az agresszor megbüntetése. Az embargónak tehát az a racionalitása, hogy a büntetés eszközének gondolják, pótcselekvés, ami a büntetést pótolja. Annak szimbóluma, hogy a jók megbüntetik a rosszakat – még ha beledöglünk is.”

Nyitókép: Maksim Blinov / Sputnik / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Isten jobb keze
2022. május 23. 21:59
Nah előkerűlt bayerzsótyika pasija! Xdxd
VeJoLa
2022. május 23. 21:21
A szankciók nem az oroszok ellen, hanem az új világrendért születnek. Az elszegényített, egészség-, identitás-, vélemény- és minden egyéb terrorral egymás ellen fordított európaiak totálisan kiszolgáltatottak a DS világkormányának.
pemete jakab
2022. május 23. 20:29
"Újraindul a GFG blog. Mindig kell egy gondolat és egy gondolat kell." GFG-ben a gondolat elvetél.
kozakgabor
2022. május 23. 16:42
Ha van mit ennem, mert képes vagyok magamnak megtermelni, ha nem fázok, mert tudok fűteni, akkor már jelenthetnek. Az oroszok pedig ettől fényekkel jobban állnak. Mégis, ki az a barom, aki elhiszi, hogy árthat nekik úgy, ha nem veszi meg az olaját, gázát. Egyrészt megveszi más, másrészt meg csak magával szúr ki a baromnyugat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!