A feltámadás reménye

2022. április 19. 17:06

Putyin csak az erő szavát érti meg, nincs alternatívája Ukrajna felfegyverzésének.

2022. április 19. 17:06
null
Rónay Tamás
Rónay Tamás
Népszava

„Az egyházi nyelvben nagyhét utolsó három napját, nagycsütörtököt, nagypénteket és nagyszombatot, hozzászámítva a húsvéti vigiliát, szent háromnapnak nevezik. A hívők mindegyik napon húsvét misztériumát ünneplik, más-más oldalról megközelítve.

Az ünnepi időszak csúcspontja Krisztus feltámadása: Isten Fia megváltotta az embert a bűntől. Az egyik legmegrendítőbb mozzanata az ünnepkörnek mégis az, amikor Krisztus a keresztfán, mielőtt kileheli lelkét, ezt kérdezi: »Istenem, Istenem, miért hagytál el engem?«

Ha nem úgy alakulnak a dolgaink, ahogy reméltük, sokszor tesszük fel a kérdést: »hol voltál, Uram?« A tragédiákkor és a háborúkban is ugyanerre keressük a választ. A katolikus egyház tanítása szerint az embernek szabad akarata van, nincs eleve elrendelés. Ezért vannak rosszak és jók, amint ezt a környezetünkben is megtapasztaljuk. Az Ukrajna elleni agresszió kapcsán is értelmetlen feltenni a kérdést, Vlagyimir Putyint miért döntött a pusztítás mellett.

A mostani húsvéti liturgiát beárnyékolta a háború. Ahogy újabb és újabb napok telnek el rombolással, öldökléssel, úgy válik egyre visszafordíthatatlanabbá a konfliktus. S itt nemcsak a fegyverek pusztításáról beszélünk, hanem arról, hogy az ukránok lelkén olyan sebet ejtett az orosz agresszió, amit jó esetben is csak generációk múltán lehet begyógyítani.

A római Colosseumnál tartott nagypénteki keresztút 13. stációjánál, amikor Krisztus testét leveszik a keresztről, egy ukrán és egy orosz nő, Irina és Albina együtt vitték a feszületet. »A halállal szemben a csend hangosabb a szavaknál. Imádkozzunk mindannyian a világ békéjéért« – hangzott az elmélkedés. A Szentszék az utolsó pillanatban változtatta meg a stációnál elhangzó szöveget, amelyben eredetileg ez a mondat is elhangzott volna: »Taníts minket békét kötni, testvérnek lenni, újjáépíteni azt, amit a bombák elpusztítottak«.

Az ukrán vezetés szerint, amikor rakéták hullanak az országra, emberek életét oltják ki, nem lehet testvérnek nevezni a két népet. Az ukrán televíziók bojkottálták is a keresztút közvetítését. Pedig valóban megrendítő jelenet volt, amint Irina és Albina csendben vitték a keresztet, drámai módon érzékeltetve a kereszthalál és az ukrán nép szenvedésének analógiáját.

Az idei húsvét főleg a szenvedésről szólt, s egyelőre nem látjuk a tragédia végét. Putyin csak az erő szavát érti meg, nincs alternatívája Ukrajna felfegyverzésének, nem lehet magára hagyni a függetlenségéért harcoló népet.

»Sok író megidézte már a csillagok által megvilágított éjszaka szépségét, de most a halál nyomai barázdálják a háború éjszakáit« – mutatott rá a nagyszombati szertartáson a pápa, aki ukrán nyelven hirdette Krisztus feltámadását, az ukrajnai Melitopol polgármestere, Ivan Fedorov jelenlétében, aki hat napig volt orosz fogságban.

Fordulhat-e jobbra a világ? Van-e kiút, létezik-e bármiféle jövőkép? – kérdezgetjük. »Még a legnagyobb sötétségben is felragyog a hajnalcsillag« – mondta a pápa. A legkilátástalanabb helyzetben sem szabad feladni a reményt. Ez a feltámadás üzenete.”

Nyitókép: EyePress News / EyePress via AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
miazhogynagyonis
2022. április 20. 10:22
elvtárs! ki kérdezett? röfi! fület, farkat be és sovány disznó vágtában takarodj!
Tuco
2022. április 20. 07:06
Takarodj a frontra vagy kussolj. De gondolom nem fogsz menni mint a hozzád hasonló haborúigenlők.
Hárs_1
2022. április 20. 06:36
felfegyverzéssel lehet ukrajnát véglegesen tönkre tenni
konfucius
2022. április 19. 23:05
Nincs alternatívája Ukrajna további fegyverrel ellátásának, mondod ezt akkor, amikor a ruszkik éppen beveszik az azov náci bázisként operáló acélgyárat. Mennyi pénzt keresel ezekkel a hülyeségekkel? Nem szégyelled magad?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!