Miért szabad Mark Zuckerbergnek, amit nem szabad Orbán Viktornak: manipulálni

2022. április 19. 21:19

De hogy jön ehhez a vidék?

2022. április 19. 21:19
null
Pető Péter
Pető Péter
Facebook

„Azt mondják, le kell menni vidékre. Először is azt szeretném leszögezni, hogy alapvetően az égvilágon semmi problémát nem látok abban, hogy az ereszkedés szemantikai mezején indulnak útnak a fővárosból, merthogy én otthonról biztosan egész életemben fölmentem Pestre (na jó, akkoriban fel, de nem is voltam szélsőséges TGM-rajongó). Nem volt ebben semmi kishitűség kontra nagyarcúság, úgyis menőbb a nagyobbat, erősebbet megfogni, így is áraztuk be mindig: szebb a diadal (lásd még: hagyjad már ezeket a pesti pufikat, te).

E fölösleges, de legalább régen érett zárójel után térjünk rá arra, hogy mit lelhet, aki lemegy (elmegy az igekötő-moralizálás rajongóinak kedvéért) vidékre. Egy fölfoghatatlanul bátor, szélsőségesen vakmerő, igazságfélő barátunk, aki nem mondott még le a lázadás elemi lehetőségéről, a mellékelt képet készítette Fonyód térségében: ez egy mangóstejszínes torma.

Már a minap, a kolbászízű sörnél beszélni kellett volna, de akkor még az árulás ereje a csend börtönébe zárta tudatunkat, most is csak nyomkövetővel sasszézunk ki onnan, azért ilyen halk az üvöltés.

Tehát. Mi a torma? A torma egy növény, amelyből csípős íz reszelhető. Mi a tejszín? Tejkészítmény, amelyet alapvetően gépi eljárással állítanak elő, tehát mesterséges mű. (Update: vagyis nem. Max ez nem igaz, de hát ebben a világban ki számolja?) Mi a mangó? Édes gyümölcs.

Vegyük közös alaptudásunkat az igazságról. Azaz. Ha tormát akarok enni, akkor csípőset akarok enni. Mert a torma csíp. Már az is tagadása mindennek, ha előállítjuk a nemcsípős változatot, hiszen akkor szükségszerűen ki kell rabolnunk a torma jelentését, ki kell nevetnünk, meg kell tagadnunk az identitását. De ha ezen valamilyen okból túl is esünk, azután az, hogy édes egzotikus gyümölcs és egy mesterséges tejkészítmény - föltételezett - ízével keverjük, az konkrétan az igazság legvégső karikatúrája. Tudjuk, kik rajzolják.

De hogy jön ehhez a vidék?

Úgy, hogy utazhatnak ugyan sokan le (el) vidékre, és föl (el) Budapestre, ugyanazt a világot találják: a neoliberális kapitalizmus rendszerét, a látványcivilizációt, az emberiség föltámadása elleni permanens, merényletet.

Minden, de minden, amire ránézünk, valójában az asszociációinkkal, a gondolataink szabadságával, a vágyainkkal, legvégülis az álmainkkal tréfál. Sokan vannak például olyanok, akik tőke (értsd: pénz) hiányában talán soha nem ehetnek amolyan igazi mangót, de talán ők is elérhetik a mangós tejszínes tormát, ami egyszerűen elhazudja a valóságot, hiszen valójában semmit nem képes elmondani a mangóról, a tejszínről, a tormáról. Nemhogy nem képes: nem akar. Éppen azt akarja állítani, hogy nem léteznek valóságok, mindegy, mi a torma, mi a mangó, mi a tejszín. Ha pedig mindegy mi a torma, mi a mangó, mi a tejszín, akkor mindegy, mi az igazság.

Ez a termék képes eljátszani a tudatunkkal. Képes illúziót kelteni, amit mi képesek vagyunk kergetni, mi több, elfogni, megszeretni. Nyilván én is legföljebb csak azzal foglalkozom, hogy miért szabad Mark Zuckerbergnek, amit nem szabad Orbán Viktornak: manipulálni. De ritkán tettük föl a kérdést: miért szabad a kolbászízű sörnek, a székelykáposztás pizzának, a mangóstejszínes tormának, amit másoknak nem? Azaz manipulálni.

De már mindegy is, hiszen ott tartunk, hogy a kérdést is késő feltenni. Elvégre már magunk sem értjük, miért baj, ha semmi nem jelent semmit. Még mindezek után, most sem jövünk rá, mi számolta fel a nyelvet, a valóságot, a fogalmakat, hiszen ez csak egy torma, mit kell vele foglalkozni. Ez csak egy reklám, egy csak egy mém, ez csak egy játék, ez csak egy irónia. Csak a legvégén az van, hogy már nem is látjuk, milyen bonyolult, messzire ható, beláthatatlan az az »ez csak egy”. És majd sokan keresik izgatottan, mi van vidéken. Jelentem: ugyanolyan mangóstejszínes torma, mint Budapesten.”

Nyitókép: Képernyőfotó

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kopaszpapa
2022. április 21. 08:45
A koszos kis zsidó ellen egyetlen módszer van: konkrét és teljes tiltás. Egyszerű: követve az Orosz módszert le kell lőni a haza zsidófacebook összes működési feltételét, a használóit büntetni, innentől hamar megtörne a mocskos kis gázkamraszökevény féreg hatalma...
Reszelő Aladár
2022. április 20. 13:06
Hüha. Nem vagyok hajlandó még 1x elolvasni, hogy megértsem. Annyi viszont lejött, hogy nem LEmenni, hanem ELmenni kell vidékre és nem FELmenni Budapestre, hanem ELmenni. Ezzel a részével pedig teljesen képes vagyok azonosulni. Amúgy ha már nyelvtan nácizmus, akkor a vidék szóért sem rajongok. Ha kimondom, egyből belpesti lipsinek érzem magam, ami egy nagyon rossz érzés.
istvanpeter
2022. április 20. 11:09
No, ez aztán tényleg ákombákom ingyombingyom és visszafelé is. Talán megint versenyt hirdettek a legbárgyúbb írásmű címért?
Búvár Kund
2022. április 20. 10:53
Komp akart lenni, de nem komp lett.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!