Bödőcs, a hergelönc

2022. április 07. 07:01

Továbbra sem érti a társadalmat? Búcsúszentlászlót és egyáltalán a vidéket is végleg a Pestről kiszállt szavazatszámlálók szemével látja? 

2022. április 07. 07:01
null
Joó István
Joó István
Mandiner

Búcsúszentlászló április harmadikán ellene szavazott nemcsak az O1G-pártoknak, hanem országos ismertségre vergődött szülöttének is. Talán úgy ítélhették meg a zalai falu lakosai: Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt még Bödőcs Tibornál is humorosabb stand up-os. Ennek fényében, pont mivel a választást komolyan vették, nagy többséggel a Fidesz jelöltjét és pártlistáját támogatták.

A trágyával etetett búcsúszentlászlói gombák több mint 62 százaléka voksolt a keszthelyi körzet kormánypárti jelöltjére,

a Momentum politikusára csak 25 százalékuk. 

Nem lehet ezt annyival elintézni, hogy senki sem próféta saját hazájában. Országosan a narancsszín volt a kinyilvánított többségi politikai akarat falvaktól megyei jogú városokig. Most pedig, aki akar, röhöghet magán Bödőcsön is, nem csak a poénjain. A paraszti gyökerű őstehetség humorista azért vált személyében röhejessé, mert egy ország és azon belül szülőfaluja mondott ellene politikai agitációja tartalmának.

Nekem személy szerint mégsem ugrál a rekeszizmom. Ez a Hofihoz és Sándor Györgyhöz fogható képességű zalai gyerek korábban elbűvölt azzal is, hogy produkcióiban ontotta szülőföldje tájszavait, vegyítve a maga kifejezetten költői nyelvi leleményeivel és érzékeny szociográfiai, lélektani meglátásaival.

Csalódásom azzal kezdődött, hogy azt kezdtem érzékelni, a magyar vidékről nincs már jó szava,

földijei már mind Hieronymus Bosch figuráit idéző alkoholisták,

vagy körmeneten vallásukat ellenszenvesen gyakorló demens nénik.

Emlékeztem a Kádár-korszakból: éppen a társadalom törzsökös magyarságtól való elidegenítésére szövetkezett valaha a kommunista diktatúra a pesti kabaréval. A „befalazott Hugyos Józsi” kabaréterrorja volt ez.

Persze az elsőgenerációs értelmiségi Bödőcs ebből nagy „hozzáadott értékkel” elevenített fel valamit: ő nem műparasztkodott, ő igazi tájszólással és posztparaszti életanyaggal tudott szolgálni.

Más kérdés, hogy pár éve már (minő nyelvészeti tévedés!) zalai tájszólással figurázta ki Bödőcs Tibor a Fejér megyei Mészáros Lőrincet is. Legemlékezetesebb, zseniálisnak bátran nevezhető alkotása viszont egy Gyurcsány-paródia volt.

A nagy ereszkedés az volt a pályáján, amikor kikötött az összefogni vágyó ellenzék aktivizmusánál. Nem az elmúlt hetekben történt ez, amikor meserajzfilm alámondójaként reklámozta a „Nyomtass te is!” kampányanyagait, arra próbálván rávenni az embereket, hogy az ellenzéki kiadványt postaládákba dugva maguk vigyék el „az igaz híreket a kis falvakba”. A súlyos zökkenést akkortól számíthatjuk, amikor Gulyás Márton Partizánja számára portréinterjút adott.

Nos, azon a tavaly októberi felvételen

Gulyás mohón el is szólta magát,

mire nézte ki az utóbb csúfosan leszerepelt közös ellenzék a dunántúli parasztszármazékot:

„Nagyon nagy kérdés, hogy neked 2022-ben lesz-e szereped Orbán Viktor habzsidőzsi kapzsiságának a széleskörűvé tételében… Ami köznevetség tárgyává válik, az onnantól kezdve politikailag meghaladható. Már nem egy piedesztálon áll, hanem egy ilyen kövérkés, a száját nyalogató, összefüggéstelenül beszélő, csak a kapzsiságát szem előtt tartani képes figura…”

A Gulyás Marci által közvetített megkísértésre jó Bödöcsünk bizony nem szándékozott eléggé ellenállni. Mint akinek jól esik a cirógatás, csak tessék-lássék hárított: „Hát, lehet, nem tudom, fogalmam sincs, hogy ez igaz-e, nem hiszem, hogy a bohóc megváltoztatná, hogy mit gondolnak az emberek erről…”.

Látjuk, hogy Bödőcsnek – minő emberi és művészi tragédia! – nem sikerült az emberek Orbán-szemléletét ilyen értelemben megváltoztatnia.

A narancsszínbe borult országtérképek kijózaníthatták az eredetileg a zalai novabornál élvezetesebb humoristát.

Talán április harmadika óta – egy pillanatra csak – átfutott rajta az a sejtelem is: kár volt ilyen pártosan felfogni a közéleti kabaré küldetését.

Holott pont az említett Partizán-műsorban még azért szólta le mesterét, Fábry Sándort, hogy kivehető a szövegeiből a Fidesz-szimpátia.

Bödőcs Tibor, a nép fia, politikai ámokfutása alatt akkor tagadta meg a néplelket igazán, amikor a békevágyó lakosság előtt negatívumként akart beállítani egy bizonyos kormánykijelentést. Azt, hogy halált okozó fegyvert nem fogunk átengedni, sem küldeni Ukrajnába. „Hogyha kér Vlagyimir, akkor majd küldünk” – adta egy sosem volt Orbán szájába, hazugul élcelődve.

Ezen jót nevetett – de csak egy Vágó István-i közönség.

De nem számolt azzal a humorista, hogy a magyar társadalom zöme – a kormányhoz hasonlóan – pontosan tudja: mennyire könnyen bele lehetne sodródni a háborúba, főleg ha engedünk a provokációknak.

A vasárnapi választás után a megbukott Rig Lajos tapolcai jobbikos közös ellenzéki jelölt kiszáll a politikából. Az ellenzéki szócső: VV Zsolti pamlagos interjúvoló nem készít több politikai műsort. Mások látványosan a bőröndjükkel babrálnak… Bödőcs Tibor viszont a Facebookon kijelentette – aligha búcsúszentlászlói – híveinek: ő csak egy időre vonul el, új könyvet, új műsort akar alkotni. Addig is ránk hagyja a folytatódó „putyinizációt”, „polgári szalonnáculást”.

Továbbra sem érti a társadalmat? Búcsúszentlászlót és egyáltalán a vidéket is végleg a bömbiautó(párt)vezetők s a Pestről kiszállt szavazatszámlálók szemével látja?

Bejegyzésében volt azért egy jó kifejezés, nekem legalábbis tetszik: „megélhetési hergelöncök”. Csak nehogy ő legyen az, amivel a NER-lovagokat vádolja.
 

Összesen 165 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jack Reynor
2022. április 09. 08:23
bödöcstől én még nem hallottam humort sasjózsi szint
rain hu
2022. április 08. 18:23
Fábry, Bagi és Nacsa, a Túloldal hergelöncei Budapest április harmadikán ellene szavazott nemcsak a Géniusznak és a Géniuszt támogató pártoknak, hanem országos ismertségre vergődött címbeli szülötteinek is. Talán úgy ítélhették meg Budapest lakosai: Orbán Viktot közös kormánypárti miniszterelnök-jelölt még Fábrynál és Bagi-Nacsánál is humorosabb stand up-os. Ennek fényében, pont mivel a választást komolyan vették, nagy többséggel az Egybesült Ellenzék jelöltjeit és pártlistáját támogatták. Hm.
kovalski
2022. április 08. 09:23
Dopeman is megvilágosodott behúzta a Fideszre lehet hogy Bödöcs előtt is feltárúl az univerzum titka és egyesül valami asztendenciában és hátra lévő életében majd azt mantrázza hajrá magyar ország hajrá Fidesz!
zabszem
2022. április 07. 23:55
Orbán jót nevet rajta... :))) Csak így tovább... :)))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!