Ukrajna melléállni hazaárulás

2022. február 03. 07:50

Olyan időszakban élünk, amikor a világ már rég kimozdult sarkaiból.

2022. február 03. 07:50
null
Trombitás Kristóf
Trombitás Kristóf
Pesti Srácok.hu

„Nem csodálkozom azon, hogy Európában és pláne Magyarországon él és létezik némi ruszofóbia. Mi már 1849-ben megismerhettük, milyen az, ha az oroszok magyar földre lépnek, majd ha katonait nem is, de erkölcsi – ha lehet ilyen kontextusban egyáltalán ezt a szót használni – támogatást a kommün is kapott 1919-ben. És persze a második világháború szovjet pusztítása is élénken él még a fejünkben, akkor is, ha nem éltük át.

Ahogy az 1945-öt követő terror, diktatúra és elnyomás is, amely kizárólag úgy maradhatott fent, hogy a magyar elvtársak háta mögött mindvégig ott álltak szuronyaikkal a szovjetek. És milyen meglepő, amint megszűntek létezni a szuronyok, megszűnt a komcsi elnyomás is. Mert nem voltak, akik fenntartsák.

Idáig ez tiszta sor. A közép-európai térségnek – később beszélünk a lengyelekről is – az oroszok/szovjetek mindig az elnyomást jelentették. Kár ezzel vitatkozni. Most azonban mégis 2022 felfordult évét írjuk. Olyan időszakban élünk, amikor a világ már rég kimozdult sarkaiból. És tetszik vagy sem, tradicionális jobboldali vagy baloldali gondolkozás ide vagy oda, megszokott keretek elfogadása vagy sem, hogy bizony nem úgy írják már a politikát, mint akár csak 1990-ben. Nem léteznek már a hagyományos értelmezési keretek. Végzetesen, mindent lebíróan alakultak át. 

Ez az a világ, amikor egy nyugati, polgári hagyományokat magáénak tudó, névleg konzervatív lehet a legvéresszájúbb balos és egy echte komcsi, a KGB emlőin nevelkedett ügynök pedig a normalitás alapvető értékeit betartani szándékozó. És ezen lehet nyígni, nyomorogni, hitetlenkedni, nem változtat rajta semmi sem. Elhihetjük a hazugságot, hogy Keletről csak a veszély érkezik, ellenben Nyugatról csak a nyugtató biztonság, de ez egyszerűen nem igaz.

Volt, hogy igaz volt. Hosszú ideig az volt. Főleg addig, amíg mi a Nyugat beleegyezésével keleti igában senyvedtünk. De aki nem veszi észre, hogy mára már Nyugatról alapvetően a szenny és a felforgatás érkezik, míg Keletről némi normalitás, az csukott szemekkel és fülekkel járkál. Esetleg nyugati ügynök, amire szintén láthatunk számos példát. De nyissunk egy új kategóriát is, mégpedig az alapvető biztonságpolitika kategóriáját! Ezt pedig próbáljuk meg objektív szemmel nézni – ezúttal nem szitokszónak használva az objektivitást!”

Nyitókép: MTI/AP/Ukrán védelmi minisztérium sajtószolgálata

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik