Elgondolkodtam: a kereszténységben is a többség szava számít?

2022. február 06. 08:01

Ma kaptam egy szórólapot a postaládánkba attól a politikai oldaltól, amelyiknek nem örülnék.

2022. február 06. 08:01
null
Gável András
Facebook

„Ma kaptam egy szórólapot a postaládánkba attól a politikai oldaltól, amelyiknek nem örülnék, ha győzne a választásokon.
Elgondolkodtam: a kereszténységben is a többség szava számít?

A demokráciában időszakonként szabadon szavazunk arról, hogy kit látnánk magunk fölött jó vezetőnek. A választás előtti kampányban a jelöltek igyekeznek meggyőzni az embereket, hogy az ő programjukat támogassák. Ha sikerül több embert maguk mellé állítani, képviselőkké válnak a törvényhozásban.

Vajon ugyanez a demokratikus modell elképzelhető a kereszténységben? Jóllehet ma egyre többen – főképpen az egyházon kívüliek – demokratikussá alakítanák át az egyház belső szisztémáját, próbálkozásaik végül előbb vagy utóbb zátonyra futnak. Hiába akarna valamit ugyanis a többség, az attól még nem feltétlenül jelentené az isteni igazság megnyilvánulását.

Az adott kor embere képes azt gondolni, hogy olajozottabbá tudja tenni a keresztények közösségét, ha bizonyos engedményeket tesz – mondjuk a humanitás és a tolerancia talaján állva. Ám ez a szemlélet igencsak szembemegy például az evangélium végítéletről szóló példázatával. A jók és a gonoszak, az okosak és a buták szétválasztásra kerülnek, kompromisszum nélkül. Jézus azt is mondja, hogy »sokan vannak a meghívottak, de kevesen a választottak«. Vagyis nem a többség jelenti a győzelmet.”

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
njohn
2022. február 06. 21:18
Qrvára félhet ez a fickó az oldalán, ha nem lehet hozzászólni az irományához.... A balgája nem is érti, hogy a kereszténység azért volt képes fönnmaradni ezer éven át a jobbára KÖZPONTI eszmeiségében, mert kemény hierarchia jellemezte, és a keresztényi értelmezésben nem volt helye demokratikusan megválasztott eltévelyedéseknek, mint ahogy a jelenkorunkban sem szívleli a WOKE-kultúra vagy az LMTQ-genderideológia sem a maga eltévelyedéseit, belső kritikáit: úgy megbélyegzik és eltávolítják maguk közül az olyanokat, hogy attól koldulnak , pedig aztán ezeknek a múltja alig pár évtizedben mérhető.....
lvjtn
2022. február 06. 16:38
ezen mit kell gondolkodni? hívő ember számára Isten szava számít, hívő emberben föl sem vetődik, hogy a bűnben fogant, bűnben élő, tükör által homályosan látó emberi lényeknek akár az össszessége is fölérhetne az isteni kinyilatkoztatással
Ildikó99
2022. február 06. 15:18
Rózsafüzér
Ildikó99
2022. február 06. 15:18
A protestáns egyházak talán elfogadottabbak ott rózsfüzér sincs
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!