Alapvetően egyetlen népszavazás lesz áprilisban

2022. január 12. 15:31

Technikai részletkérdés, hogy bojkottra vagy érvénytelen szavazásra szólítsuk-e fel az embereket a homofób témában. Interjú.

2022. január 12. 15:31
null
Donáth Anna
Szabad Európa

Elégedett a gender és a női téma megjelenésével a közös programban?

Soha nem lehetünk elégedettek addig, amíg nincs teljes nemi egyenjogúság Magyarországon.

Ön a párt romastratégiáján dolgozott. Miután elnökké választották, nyilatkozta, hogy fáj a szíve, mert későn érkezett, a listaállítás végére, és a Momentum-lista első tizenöt helyére nem került cigány képviselő.

Sokkal fontosabb, hogy kormányváltás után hogyan fogunk elindulni azon az úton, amelyet a Fidesz ki sem akart építeni. Hogyan tudjuk támogatni az oktatást? A társadalmi mobilitás nemcsak a cigányságnak fontos, hanem mindenkinek, hiszen senki nem tehet arról, hova született. A társadalmi mobilitásnak az az alapja, hogy milyen oktatási rendszerünk van. Nagyon fontosnak tartom, hogy amikor romastratégiáról beszélünk, ne csak a fióknak írt programról legyen szó, hanem építsük be a kormányzati előkészítő megbeszélésekbe, hozzuk vissza a roma referenseket a különböző államtitkárságokon. Minden szakpolitikai szinten jelenjen meg, hogy a cigányság problémáinak kérdéseire hogyan tudunk valós megoldásokat hozni. Nem gesztusokra és szimbolikus politizálásra van szüksége a magyar cigányságnak, hanem igazi segítségre és arra, hogy esélyt kaphassanak, hogy megmutassák, hogy részei a magyar társadalomnak. Ne beszéljünk külön cigánykérdésről, hanem viselkedjünk úgy, hogy Magyarország mindannyiunké, a cigányságot beleértve. Közösen kell megoldásokat találni.

Természetesen nem díszcigányok fogják ezt a kérdést megoldani, de azért ön mégiscsak is fontosnak tartotta volna, ha megmutatkozik a listaállításnál is a roma ügy iránti elkötelezettség. De akkor ezt engedjük el. Miért nem mondanak semmit közösen az elnökválasztásról?

Ez még mindig vita tárgya, hiszen ez egy ismételt csapdahelyzet a Fidesztől. Én azt gondolom, hogy az ellenzéknek kell állítania egy közös köztársasági elnököt.

Mit csináljon az ellenzéki szavazó akkor, amikor megkapja a szavazólapokkal együtt áprilisban a homofób népszavazás kérdéseit? Miért nem mondanak nekik valamit?

Alapvetően egyetlen népszavazás lesz: arról, hogy Orbán Viktor marad-e a miniszterelnök, vagy sem. Az technikai részletkérdés, hogy bojkottra vagy érvénytelen szavazásra szólítsuk-e fel az embereket a homofób témában. De egyetértek: kell közös ellenzéki álláspont, minél hamarabb. Nincs vita a hat párt között abban, hogy a homofób népszavazás bevonása a választás napjára figyelemelterelés és dezinformáció.”

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 92 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szürkeSzarvas
2022. január 14. 09:24
Zsidokommunista duma,amit ma zöldliberálisnak kell nevezni Kiköp. Legyint. Továbbmegy..
Tidal_wave
2022. január 13. 23:47
Szabad Európa. Donáth Ferenc, Rákosi egykori kabinetfőnökének unokájával készít interjút...
Wezuv
2022. január 13. 13:14
Szegény annácska, apukád nem bánt már úgy, igaz?
Kardhal
2022. január 13. 00:32
Aljas hazaárulo liba takarodjal már a homofob degenérált francba kezdjél inkább pakolni mert nem kormanyváltas hanem itélet lesz és az ilyen aljadékokatminte meg katoka klálika bevágják a hüsre végleg .....!!!!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!