Napló mindenről, semmiről

2021. december 23. 11:06

Vajon léteznek-e még elfeledett, fiókba zárt személyes iratok a forradalomról?

2021. december 23. 11:06
null
Szentesi Zöldi László
Demokrata

„Csomagot hozott nemrég a posta, kíváncsian bontottam ki, persze, előzetesen már pontosan tudtam, mi van benne, csak azt nem sejtettem, hogyan néz ki a küldemény. A könyv, amelyet régi tanárom jóvoltából kézhez vettem, diáknapló. Bravúros módon sikerült az eredeti formáját megőrizni, a kötet fele kézzel írott szöveg, a másik ugyanez, még egyszer, jól olvashatóan.

A füzet borítóján az alábbi olvasható: Napló. Zsoldos János. A szerzőről tudni kell, hogy harmincoldalnyi rövid szövegét 1956 októberétől karácsonyig a Debreceni Református Kollégium diákjaként vetette papírra. Hogy ilyesmi egyáltalán megjelenhet Magyarországon, elsősorban Győri János tanár úr, közgyűjteményi igazgató éleslátását dicséri.

Hogy miről szól Zsoldos János, akkoriban tizenhét éves diák naplója? Magától értetődően a forradalomról és a debreceni református középiskola tanárjainak, diákjainak tevőleges hozzájárulásáról. Fontos ez a tevőleges szó: hiszen amikor én – rövid ideig – a kollégiumban tanultam 1984–85-ben, az akkori évkönyvben azt olvashattuk, 1956-ban a kollégium tanárai nem engedték meg a diákoknak, hogy részt vegyenek a városi eseményekben. Már akkor, gyermekfejjel is furcsálltam ezt, most pedig kiderült, hogy természetesen csak elkenés a kései kozmetikázás. Zsoldos János könyvéből kiderül, hogy október 23-án a a kollégium vezetése „boldogan” elengedte diákjait a városi, Déri téri tüntetésre. A református kollégium diákjai végighallgatták a beszédeket, elénekelték a Himnuszt, a Szózatot, Görbe János színésszel együtt szavalták a Nemzeti dalt, majd az esti, nagyjából kétórás összetűzésbe, fegyveres harcba is belekeveredtek (Zsoldos is futott, szerencsésen túlélte a kalandot). November 4-ig, az oroszok és a pufajkások felbukkanásáig a kollégium diákjai rádiót hallgattak, izgatottan elemezték a budapesti eseményeket. Innentől kezdve jórészt a pingpongozásról, személyes benyomásokról, a gyéren csordogáló hírekről szól az 56-os napló. Humorukat a drámai fordulat idején sem veszítették el a diákok: a kintről órákon át tartó lövöldözést morzejelekként lejegyezték, és jót derültek, amikor az egyik sortűz jelei alapján az SS szó rajzolódott ki előttük.”

Nyitókép: Mandiner-archív

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
simonvitéz
2021. december 23. 13:07
Nem volt forradalom, Laci, ez teljesen rossz irányba visz! Persze tudom, a hivatalos mantrát kell tolni, csak úgy magunk közt sugtam meg. Népfelkelés volt, ahogy Pozsgay helyesen definiálta 1989 februárjában. Aztán ezt hamar ejtették is, csakúgy, mint Pozsgayt. Helyette fullba toljuk ezt a baromságot már 30 éve. Csöbörbol vödörbe. Most tényleg olyan jó 56ot ugyanúgy illetni, mert 1789et, vagy 1917et? Én nem hiszem Forradalom több 100 éves, meggyokeresedett, mélyen beágyazódott rendszerek ellen szokott kitorni, egy egy korszakhatárnál, céljuk az addigi berendezkedés teljes megváltoztatása. Ezen okokból is mindig velejároja a forradalmi terror és a polgárháboru. Jóindulattal 1848at tudom forradalomnak hívni, bár ott a terror leginkább a magyarokat sújtotta. De legalább korszak határ volt.
masikhozzaszolo
2021. december 23. 12:18
Hogyafenébene! De nem trendi. Nem közérdeklődésre számot tartó. A jobboldali médium nem foglalkozik vele. Annyira nem, hogy szerintem nincs is tényleg jobboldali média. Megérdeklődtem mi van az Állambiztonsági Történelmi Levéltárban apámról. Én csak annyit tudtam, hogy volt 56-os ügye, és le is csukták. Most már tudom, hogy kétszer is. És az MDF kormánytól egy vértanú emlékérmet kapott. Kaptam 190 oldalt, ami csak 1960-ig szól, mert a későbbi megfigyelések még nem nyilvánosak. Egy járási székhely nemzetőr parancsnokhelyettese volt, mint kiderült számomra. De gyönyörű történet és látlelet. Nem írom ide, mert a kutyát sem érdekli, de úgy kezdődik, hogy megszökött Németországban a szovjet hadifogolytáborból. Utána amerikai hadifogolytábor. Utána onnan is megszökött. Aztán az oroszok megint elfogták, és kivitték Ukrajnába hadifogolytáborba. Onnan hazaszökött. Aztán internálni akarták. No, hosszú, és érdekes. No, jubilálok! Ez az 1500. kommentem. Feleslegesen sok.
Carsac
2021. december 23. 12:03
A történelem, tőlünk függetlenül, alakul. Van, aki jobban ráérez az áramlatra, van, aki kevésbé. Például szerintem ráérez a történelem áramlatára az, - aki a 80-as évek végén azt mondta, hogy "oroszok haza" és megverette magát, - vagy az, aki "polgári Magyarországot" akart építeni, - vagy az, aki nem hagyja az "út szélén" a hazugság áldozataiként maradt svájcihiteles károsultakat, - vagy az, aki kerítést emelt az iPhoneval és táblákkal érkező, öntudatosan kanos, de dolgozni nem akaró migránsok ellen, - vagy az, aki azt mondja, hogy inkább boltolok itt és ott, de legyen sokkal olcsóbb országomban a gáz és a villany, - vagy az, aki visszavásárolja az ország aranykészletét, - vagy az, aki visszavásárolja az ország alapvető szolgáltatóit (víz, villany, gáz, reptéri közlekedés, vasutak) - vagy az, aki visszavásárol egy csomó (számomra hm, értéktelen) ősi műkincset, - vagy az, aki a keresztény - hetero kultúra alapján próbálja megmenteni, az önmaga "jóemberség" - mítosza alapján dekadenciába dőlő Európát, Ezek után részemről megbocsátható, hogy szórja a pénzt a sportra (Garfield egy hivatásos sportolónak: " Érdekes, hogy valakinek ennyire hosszúra nyúlik a gyermekkora" ) megbocsátható a stadionokra elszórt pénz, legalább építettek, és munkát ad annak aki ülteti és nyírja a füvet. Ezzel szemben mit tud felmutatni a balos "szakértői kormány"? IMF - lélegeztetőgépet? 9 ember szemének kilövését? (Jó, csak kettő vakult meg és csak 1 lett öngyilkos). Rekordméretű kivándorlást? ("el lehet menni!") Az ország kiárusítását? (vízművek, autópályák, cukorgyárak, gyógyszergyárak... a sor hosszú). Drogosokat támogató tűcsere - programot, leszoktatás helyett? Soha többé harácsoló, ostoba balosokat a parlamentben.
Benedek Zsolt
2021. december 23. 11:51
Más világot élünk már: https://www.youtube.com/watch?v=LodsUzOFQqI
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!