Gondolatok a magyar vidék jövőjéről

2021. december 01. 09:55

Nem új közgazdaságtanra van szükség, hanem a vidék vonzóvá tételére.

2021. december 01. 09:55
Szepesi Balázs
Corvinák

„A betelepülő tőkére épül a helyi erőforrások és munkaerő hasznosítása. A nemzeti, globális értékláncok központjainak szervező erejére épül a legtöbb vidéki munkahely, a helyi jövedelmek meghatározó része. Ezért a tőkevonzó képesség jelentősége egyértelmű. Mindez azonban kevés, ha egy vidék ambíciója több annál, hogy helyét a világban az aranykoronára, a képzettségre, a lokációs helyzetre, az épített infrastruktúrára és a többi hasonló befektetői szempontra épülő piaci egyenlet jelölje ki.

A helyi tőketeremtő képesség erősítése és kihasználása lehet ezen térségek számára a kívánt prosperitás koncepciója. Ez a koncepció azonban még kidolgozásra szorul – a helyi fejlesztések megközelítése inkább a tőkevonzó képességre fókuszál. Azonban nem a semmiből kell elindulni: a gazdaságtörténet, a fejlődés gazdaságtana, a helyi fejlesztések eszköztára, a vidéki gazdaságok elemzésének eredményei bőséges és hasznos kiindulópontot nyújtanak a feladathoz. A meglévő tapasztalatok és elméleti alapokra építve kialakíthatóak azok az eszközök, melyek

Mérhetővé teszik egy-egy térség tőketeremtő képességét; feltárhatóvá teszik a tőketeremtés szempontjából legfontosabb tényezőket; eszköztárat kínálhatnak a tőketeremtő képességüket erősíteni kívánó térségek szervezőinek; iránymutatást adhatnak a tőketeremtő képesség megerősítését szolgáló szakpolitikai programok számára. Nem új közgazdaságtanra, nem a globális kapitalizmus alternatívájának megfogalmazására van szükség. Egy olyan gyakorlati alkalmazást támogató koncepcióra, ami nem azt keresi, hogyan teheti egy térség vonzóvá magát a megtérülést kereső tőke számára, hanem arra fókuszál, hogyan lehet egy vidéki térség arra képes, hogy maga hozzon létre tőkét és állítsa azt működésbe."

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csicseriborso
2021. december 01. 11:14
Pillanatnyilag a föld elaprózódása a legnagyobb probléma, az egykori tsz-tagok örökösei leginkább már a városokban élnek, és a helyben megtermelt nyereség jó részét megkapják földjáradék formájában. Sokan nem akarják eladni a földet, mert az minden évben jövedelmet jelent részükre. Így a földműves kezében kevés tőke marad. A földkoncentráció azonban így is működik, még szerencse ha valóban helyi vagy környékbeli gazdálkodó veszi meg a területet, illetve mostanában egész gazdálkodási egységeket, kft-ket. Ha külsős a befektető, valóban csak annyi marad a helyieknek, hogy éppen megéljenek. Bár a környéken már vannak fiatalok, akik más szemlélettel veszik át a szülői gazdaságokat, reméljük sikeresek lesznek. Egyik ismerős szerint nem könnyű a nemzedékváltás, ha az idősebb gazdálkodó nem hagyja a fiatalt élni, a családi együttműködés helyett /ami természetesen olykor konfliktusokkal is jár/ " még a temetőbe is maga akarja kivinni magát az önmaga által kiválasztott koporsóban."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!