Térdre?

2021. június 26. 17:14

A történelem váratlan fordulatokra képes, és olykor arra is érdemes odafigyelni, amit egy kisebb ország képvisel. Amely nem akar letérdelni.

2021. június 26. 17:14
null
Hahner Péter
Vendégszerző

A szerző a Rubicon Intézet főigazgatója

 

„Hosszú távon az kell legyen a cél, hogy térdre kényszerítsük Magyarországot ebben a kérdésben.” (Mark Rutte holland miniszterelnök)

 

Volt egyszer, három és fél évszázada egy kis ország Európában. A hivatalos neve Egyesült Tartományok volt, de csak Hollandia néven emlegették.

Minden szempontból különbözött a korabeli nagyhatalmaktól.

Azokban a nemesség volt az úr, e kis országban a polgárság,

azokban a lakosság nagy része vidéken élt, itt a városokban. Minden ország a parasztság munkájából élt meg, e kis ország viszont a kereskedelméből. Európa legtöbb országában mindenható uralkodók ültek a trónon, e kis ország republikánus volt. A művészek mindenhol barokk látomásokat festettek meg, itt viszont a realista csendéleteket értékelték.

Bosszankodtak is az európai uralkodók: hogy jön ahhoz egy aprócska ország, hogy minden téren a saját útját járja? A legjobban két dolog háborította fel őket. Az első az volt, hogy e kis ország vezetői toleránsak voltak. Volt ugyan államvallásuk, de nem kívánták meg, hogy mindenki azt kövesse. Senkit sem akartak megtéríteni, meggyőzni, aki nem zavarta meg polgártársai nyugalmát, azt szépen békén hagyták. Sajtószabadság volt náluk, és sok röpiratot tettek közzé, amelyek nem tetszettek a szomszédos országok urainak. A másik probléma az volt e kis országgal, hogy vezetői bele merészeltek szólni a világpolitikába, kiálltak a saját véleményük mellett, és még olyan szövetségeket is kötöttek, amelyek nem nyerték meg a nagyhatalmak uralkodóinak tetszését.

Össze is fogtak az aprócska ország ellen a teljhatalmú királyok.

Európa ura ekkoriban a Napkirály néven emlegetett XIV. Lajos volt, aki 1670-ben Doverben szerződést írt alá szövetségesével, II. Károly angol királlyal. E szerződés ötödik cikkelye így hangzott: „Az említett király urak… úgy határoztak, hogy megalázzák a Németalföldi Egyesült Tartományok össztartományi gyűlésének büszkeségét, és megsemmisítik egy olyan nemzet hatalmát, amely volt olyan merész, hogy szuverén közvetítővé és bíróvá emelte önmagát minden más hatalom körében.”

Vagyis úgy határoztak, hogy térdre kényszerítik.

Csakhogy semmi sem úgy alakult, ahogy tervezték. 1672-ben megindított támadásukkal egyrészt megerősítették a hollandok nemzeti egységét azon vezetőik oldalán, akik készen álltak szembe szállni a nagyhatalmakkal, másrészt pedig szövetségeseket biztosítottak a számukra, mert több államnak is elege volt a legerősebb uralkodók követelőzéseiből.

Hollandia túlélte a válságot, és még büszkébben őrizte saját hagyományait.

Az általa képviselt értékek pedig (a republikánus államforma, az urbanizáció, a tolerancia, a realista művészet stb.) elterjedtek és beépültek az összeurópai kultúrába.

Hogy mi a tanulság mindebből? Talán csak annyi, hogy nem érdemes más országok térdre kényszerítését tervezgetni, ha a saját útjukat járják.

Európa mindig sokszínű volt, és nem lehetett az éppen aktuális divat szerint egységesíteni politikai kultúráját. A történelem pedig váratlan fordulatokra képes, és olykor arra is érdemes odafigyelni, amit egy kisebb ország képvisel.

Amely nem akar letérdelni.

 

Nyitókép: Ifj. Willem van de Velde: a solebayi csata (1672)

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pandalala
2021. július 04. 23:56
Igen, így már jó a link .... Általában az (is) fontos, hogy egy bekopizott link elején és végén is legyen egy szóköz! ....
olajfa1
2021. június 27. 19:59
"A CSEHEK TÉRDRE KÉNYSZERÍTETTÉK HOLLANDIÁT"!!! /2:0/ Rutte! TÉRDRE!
geyza1947
2021. június 27. 09:34
Annyiban egyetértek a cikk írójával, hogy 2021-ben nem szalonképes "térdre" kényszeríteni tagországokat. De az sem szalonképes, ha egyes tagországok kihasználva a helyzetüket a végtelenségig irritálják a többit. Van megoldás ? Szerintem van, kiútálják azokat a tagországokat akik nem értik meg, hogy mire alakult meg az EU ! A kiutálásnak pedig ezer eszköze van, csak alaklmazni kell öket ! Orbánt kizárólag a pénzen lehet megfogni illetve kiútálni, ha folyamatosan büntetik és elveszik a támogatást, akkor ö hamarrosan hátat fordít ! Másból nem ért mert ö egy posztkommunista rendszer útolsó mohikánja aki abban edződött és 100 rinicérosz böre van a képén !
AROON
2021. június 27. 06:54
Tanulják meg, hogy egy kis ország is rendelkezhet nemzeti öntudattal. Jó írás!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!