Orbán Viktor kínos vacsorái

2021. június 27. 08:07

Úgy tűnik, hogy a Fidesz és a magyar miniszterelnök nem mérte fel jól a törvény várható hatását.

2021. június 27. 08:07
Magyari Péter
444

„Az is jól látszik, hogy Európa sok politikusa évek óta keresi lehetőséget, hogy drámai hangvételű nyilatkozatoknál erélyesebb eszközökkel szankcionálják Orbán politikáját - miközben az EU intézményrendszerét nem úgy alkották meg, hogy a tagállamok egymást büntetgessék, főleg nem számokkal nehezen definiálható szempontok alapján. A legutóbbi nagy nekibuzdulást, a jogállamisági feltételek beépítését az EU költségvetésébe, eddig sikeresen hárította Magyarország és Lengyelország.

Ugyanakkor az is látszik, hogy az ilyen típusú viták lassan, de biztosan koptatják a magyar kormány sérthetetlenségét. Február óta a Fidesz végleg szakítani kényszerült a néppárttal, az EU legnagyobb pártszövetségével, ami sokáig védelmet jelentett számára. Áprilisban a magyar kormány arra kényszerült, hogy az utolsó percben engedje el az EU újjáépítési alapjából neki járó pénz közel 60 százalékát, hogy ne kelljen sokáig elhúzódó vitákba bocsátkoznia a pénz elköltésének módjáról a Bizottsággal és a Tanáccsal. A mostani vita nyomán megint sokan említették Brüsszelben és az európai fővárosokban, hogy ha idén ősszel az EU bírósága zöld utat ad a jogállamisági feltételek érvényesítésének a költségvetési pénzek kiutalásakor, akkor Magyarországot minél gyorsabban szankcionálni kellene.

Van azonban egy ennél gyorsabban bevethető fegyver is az Európai Bizottság kezében, amit éppen a »homofób állam« vádja tesz alkalmassá a bevetésre, és a csütörtöki heves vita nyomán talán tényleg használni is akar majd.

Korábban említettük a lengyel »LMBTQ-propaganda mentes övezetek« létrejöttét. Ezeket közel száz lengyelországi önkormányzat hirdette meg, saját hatáskörben. A csatlakozó városok elkötelezték magukat, hogy náluk nem tarthatnak homoszexualitást népszerűsítő rendezvényeket. Az Európai Bizottság ha szerényen is, de szankcionálta a lépést.

127 európai város nyert 5 és 25 ezer euró közti összeget az EU jövőjéről és a társadalmi aktivitásról szóló programok szervezésére, köztük hat olyan lengyel település is, ami csatlakozott a meleg propagandát tiltó mozgalomhoz. Ezeket a városokat kizárták a programból, az EU esélyegyenlőségi biztosának, a máltai Helena Dallinak a kezdeményezésére. Ezt azzal indokolták, hogy a pályázati kiírásban szerepelt, hogy etnikai, vallási és szexuális orientációra tekintet nélkül minden polgárnak hozzá kell férnie a támogatásból szervezett rendezvényekhez. A döntésnek a csekély összegek miatt leginkább politikai jelentősége volt, és erre a lengyel kormány  is rájátszott: az érintett városok polgármesterei háromszor annyi pénzt kaptak a kormánytól, mint amennyit az EU elvett tőlük. Az első csekket a legnagyobb érintett város vezetőjének a lengyel igazságügyi miniszter kamerák kereszttüzében adta át.

A magyar törvény elfogadása után a Reuters megkérdezte Helena Dallit, hogy kezdeményez-e hasonló pénzmegvonást a magyar kormánnyal szemben. »Egyértelműen igen« - volt a válasza. Ebből azért lehet sokkal nagyobb szabású szankció, mert sokkal több pénzt érinthet Magyarország esetén, hiszen az EU-s támogatásokat jellemzően a kormányok kapják, és nagyon sok olyan program van, ahol a kiírásban szerepel az esélyegyenlőség, mint a pénzek elköltésének egyik szempontja. Vagyis míg a lengyel városokat csak szimbolikus összegekre tudta ezen az alapon büntetni a Bizottság, addig a magyar kormánytól ugyanazon logika alapján sokkal több pénzt lehetne elvonni. Hogy ez valóban megtörténik-e, és milyen léptékben, az talán csak hónapok múlva derül ki, de hogy gondolkoznak a megvalósításán Brüsszelben, az biztos.

Az eddigi fejlemények alapján úgy tűnik, hogy a Fidesz és a magyar miniszterelnök nem mérte fel jól a törvény várható hatását. Erre utal, hogy teljesen szétvált a törvény hazai és külföldi kommunikációja: a külföldi sajtó előtt már nem pedofil-ellenes törvénynek hívják, hanem a családok és a gyerekek védelmében hozottnak. Míg itthon a pedofilok védelmezőinek állítják be a törvény kritikusait, addig külföldön inkább csak azzal vádolják őket, hogy a családok magánügyébe akarnak beavatkozni, és Orbán Viktor hozzáteszi, hogy állami és emberi szinten is óvni kell a homoszexuálisokat a kirekesztéstől.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 166 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Highlander07
2021. június 27. 16:18
Még mindig megdöbbentő, hogy mennyi, pedofil hátteres barmok által támogatott vagy zsarolt idióta van a magyar közéletben, médiában, politikában. Ijesztő. Hol van ezeknek az embereknek a józan ítélőképessége? Mert értem, hogy előre akar jutni, de azért nem mindenáron...
MayorAnna
2021. június 27. 15:04
buzi ganajtóró: magyari péter
Hájas Gerzson a hitlerszakértő
2021. június 27. 14:39
"„Az is jól látszik, hogy Európa sok politikusa évek óta keresi lehetőséget, hogy drámai hangvételű nyilatkozatoknál erélyesebb eszközökkel szankcionálják Orbán politikáját - miközben az EU intézményrendszerét nem úgy alkották meg, hogy a tagállamok egymást büntetgessék, főleg nem számokkal nehezen definiálható szempontok alapján." Értsd: Az EU tehetetlen balfaszok gyülekezete, akik már régóta szeretnék szankcionálni a nem megfelelően gondolkodó Magyarországot de képtelenek rá még azzal együtt is hogy szarnak a saját törvényeikre is
tolan
2021. június 27. 13:50
Kurválkodj a saját gyerekeiddel te mocskos zsidó!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!