Igen, tényleg elrontják

2021. június 20. 20:55

Indokolt a negatív vélemény és a kételkedés az előválasztás demokratizáló szerepével kapcsolatban.

2021. június 20. 20:55
Balla Attila
Mérce.hu

„A Mércén jelent meg Tényleg elrontják a pártok az előválasztást? címmel Szűcs Zoltán Gábor publicisztikája, amelyben az ellenzéki előválasztást vette védelmébe, és hozott fel ellenérveket a visszalépésekkel kapcsolatos kritikákkal szemben. Abban ugyan egyetértek vele, hogy az előválasztás az ellenzéki polgárok számára adhat okot a reménykedésre, és előrelépés az eddigiekhez képest, azonban írása szerintem több lényeges szempontot figyelmen kívül hagy, amik alapján indokolt a negatív vélemény és a kételkedés az előválasztás demokratizáló szerepével kapcsolatban.

A cikk első fontos megállapítása, hogy „egy dolog biztos: a kölcsönös visszaléptetések logikus, előrelátható és egy bizonyos szempontból üdvözlendő fejlemények”. Ezt én sem vitatom, hiszen visszalépések nélkül az előválasztáson nagyjából a 2014-es és 2018-as országgyűlési választásokon tapasztalt eseményeket láthatnánk: ahogy ott a Fidesz jelöltjei a szétforgácsolt ellenzéki kihívókkal szemben sok helyen az abszolút többségtől messze elmaradó eredménnyel (volt, ahol a szavazatoknak éppen, hogy csak a harmadát megszerezve) nyertek mandátumot, úgy most is a körzetekben a legtámogatottabb ellenzéki pártok (feltehetően a nagyvárosokban főleg a DK, vidéken pedig a Jobbik) lennének hatalmas előnyben.

Logikus, előrelátható, és üdvözlendő is, hogy a kisebb, de létező támogatottsággal bíró ellenzéki pártok képviselőinek is valós esélye lehet egyéni mandátumért versenybe szállni jövő tavasszal. Az egyfordulós, győztes mindent visz (first-past-the-post) jellegű választási rendszer logikája előzetes alkukat és visszalépéseket követel meg. De attól még ez a rendszer nagyon torzítva fejezi ki a választók akaratát, és épp ezért jogosan kritizálták évekig az ellenzéki pártok is.

Nem szabad elsiklani afölött, hogy míg az  országgyűlési választásokon a kétharmados Fidesz-KDNP-s parlamenti többség kényszerítette az ellenzékre a választás szabályait, az előválasztásét viszont a hat párt mindenféle külső hatás nélkül saját maga teremtette meg – a Válasz Online értesülései alapján Gyurcsány Ferenc nyomására, de végtére is minden fél beleegyezésével.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bandypappa
2021. június 21. 09:20
A "független" mércét látjátok. Bezzeg, ha a másik oldal osztaná fel így a "piacot", azonnal a korrupciót emlegetnék. Szánalmas banda az ellenzékkel együtt.
flesh ripper
2021. június 21. 06:13
100 m-es sprint a Vilgbajnokságon. 1 pályáról indul: Csámpás Béni. 1 pályáról indul: Csámpás Béni. 2 pályáról indul: Csámpás Béni. 3 pályáról indul: Csámpás Béni. 4.pályáról indul: Csámpás Béni. 5. pályáról indul: Csámpás Béni. 6. pályáról indul: Csámpás Béni. 7 pályáról indul: Csámpás Béni. 8. pályáról szintén Csámpás Béni indul. A győztes Csámpás Béni, második Csámpás Béni, harmadik Csámpás Béni. Vagy a Böszme?
pollip
2021. június 21. 05:46
Az előválasztás folyamatában miért kell visszaléptetni? Nem az lenne a demokratikus, hogy az induljon, aki akar?
formaegy
2021. június 20. 23:12
Előválasztás.))))))))))) Egy indulóra szavazhatnak akiket a ballibes herezacskók kiválasztottak.)))))))))))))))))))) Hajrá ballibesek! Kicsit vagytok hülyének nézve.)))))))))))))))))) Nem volt nehéz, hiszen éppen olyan szinten vagytok.))))))))))))))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!