Magyarország kiszervezése

2021. április 06. 11:15

Orbán Viktor a demokratikus kormányzattól elrabolt struktúrákat egyszemélyi irányítás alá helyezi.

2021. április 06. 11:15
Schiffer András
Schiffer András
24.hu

„Magyarország kiszervezése a járványhelyzet alatt zavartalanul folytatódik. Decemberben arra igyekeztem ráirányítani a figyelmet, hogy Orbán Viktor miniszterelnök 2002-es bukásának okát – nem indokolatlanul – abban látta, hogy Magyarországon a széttagolt közigazgatásban is továbbélő megalvadt struktúrák lehetetlenné tették a politikai kormányzást.

Márpedig nehéz azzal vitába szállni, hogy politikai kormányzás nélkül nincsen demokratikus legitimáció, legfeljebb virágzó lobbitevékenység. Más kérdés, hogy Orbán Viktor a politikai kormányzás során érvényesülő politikai akaratot a személyes akaratával azonosítja. Arról írtam, hogy miközben a 2011-es alkotmányozás alkalmával akár azt is gondolhattuk volna, hogy éppen az 1998 és 2002 közötti tapasztalatokból kiindulva Orbán majd szépen visszacsatolja a kormányzathoz a korábban leszakított hatalmi szektorokat, ám számára 2002 legfontosabb konklúziója az volt: saját mélyállamot kell építeni a külföldi hálózatokkal összefonódott posztkommunista mélyállam ellenében.

A mutatvány egészen addig működik, amíg Orbán karizmatikus legitimációja és személyzeti politikája sértetlen, s amikor megszűnik a  mandátum, éppen ő van megint kinevezési helyzetben. Ha ezekből a feltételekből bármelyik megrendül, a közigazgatási kiszervezés bumerángként csaphat vissza: egy későbbi Orbán-kormány, vagy egy Orbán utáni populista jobboldali kormány stabilitását is alááshatja. Az orbáni megoldás hosszabb távon éppen a politikai kormányzást lehetetlenítheti el, s ad absurdum az ország szuverenitását gyöngítheti. Beteljesedhet Körösényi András 2015-ös jövendölése: a magyar demokrácia a szélsőséges hatalomkoncentráció és a szélsőséges hatalommegosztás között ingadozhat. A brutális méreteket öltő kiszervezési jogalkotás addig is fokozza a tehetetlenségből fakadó érthető indulatot a másik oldalon, amely egy kétharmad nélküli győzelem esetén immáron a »jogrendszer ideiglenes megszakításával« fenyeget. Ebből persze nem kormányváltás, hanem törés lesz és nem csak 2022-ben, hanem 2026-ban is.

A jogállam helyreállítása ugyanis nem »felcsúti perekkel«, hanem a népi felhatalmazást nélkülöző, a gazdag hatalmasok érdekeit szolgáló önálló szabályozó szervek eltörlésével kezdődik.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 139 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Igor Teo
2021. április 07. 11:54
Talán nem kellett volna kilépni a politikából, és akkor meg tudta volna mutatni h mit tud ? Könnyű a szélekről dumálni, egy kicist ide, egy kicsit oda....
szeekely
2021. április 07. 04:31
"A mutatvány egészen addig működik, amíg Orbán karizmatikus legitimációja és személyzeti politikája sértetlen." S amig Orban kepes tokeletes politikat folytatni, illetve elhitetni a tobbseggel, hogy ez az "egyetlen" politika. Itt mar rogyadozik a ner, mert Orban egyre kevesbe tokeletes es egyre inkabb latszik, hogy van magyar nacionalista alternativa. A faji szegregacio es az apartheid tamogatasa az Orban-politika Achilles-sarka, aminel fogva meg lehet ragadni es ki lehet emelni az onmagaba zart tokeletesseg onhitt vedelmet nyujto vizebol. "a 2011-es alkotmányozás alkalmával akár azt is gondolhattuk volna, hogy éppen az 1998 és 2002 közötti tapasztalatokból kiindulva Orbán majd szépen visszacsatolja a kormányzathoz a korábban leszakított hatalmi szektorokat" Az eresz-csatornan at a magyar kozeletbe besettenkedett alkotmanyt egyetlen modon lehet megmenteni: bele kell irni, hogy Magyarorszag Szuz Maria orszaga es fol kell ajanlani, alaptorvenyben kimondott garanciaval, orszagunk sorsat es jovobeli lelkiseget Nagyboldogasszonyunk kezeibe. Jesu Rex Regum, ac Domine dominantium!
mustarharmas
2021. április 06. 21:49
Van benne valami..... sajnos.
bpe
2021. április 06. 21:32
"Beteljesedhet Körösényi András 2015-ös jövendölése" azt jóslom, h a korábbi jósnak igaza lehet lesz!! legutóbb 337db percet szántam andrás nagyívű pályájának áthallgatására, igazán példásan átjön az az antipolitikusi alkat, ami jellemzi. egen, a folytatólagos mélyállamozásáról pedig pokol bélát érdemes elolvasni: https://mandiner.hu/cikk/20201219_fideszes_melyallam_vagy_inkabb_alternativ_elitepites
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!