Fejünk fölött fütyült a szél – Szomjas György emlékére

2021. április 09. 10:45

Szomjasék alig korábban érkeztek Pestről, a neves filmrendező a szomszédból átbitangoló kecskéket hajtotta el az udvaráról.

2021. április 09. 10:45
null
Rajcsányi Gellért
Rajcsányi Gellért

Fejünk fölött fütyült a szél... Pont öt éve, hogy egy napsütéses, szélviharos tavaszi napon északipartos portrébeszélgetésre érkeztem Köveskálra, a faluszéli kétszáz éves portára, ahol Szomjas György és neje, Ardai Ildikó fogadott. 

Derűs délelőttöt töltöttünk ott derűs emberek társaságában: Szomjasék alig korábban érkeztek Pestről, a neves filmrendező a szomszédból átbitangoló kecskéket hajtotta el az udvaráról, sóhajtozott a fűnyírási kötelesség láttán; de a rá jellemző hunyorgós mosollyal mondta, hogy

amint lehet, mindig megy át a dombon, le a tóra, hogy kivitorlázzon.

Az első „bebírók” között érkeztek a Balaton-felvidékre, közel öt évtizede: Szomjaséknál nyoma sem volt bármilyen sznobériának, nem beszéltek magyar Toszkánáról, nem építettek luxy bárt az utcafrontra, nem térkövezték le az igen tágas gyümölcsösüket.

Ellenben büszkén mutogatták a kétszáz éves, begörbült gerendát a tisztaszoba mennyezetén, vagy épp Ildikó népi hatású szőttesét a fa alatt, vidáman lobogtatva a friss tavaszi szélben.

A pesti flaszteron töltött évtizedek után ez volt neki a beérkezés helye.

Így kell valahol otthon lenni. Így kell élni.

Testben lehet, hogy öregedve, de lélekben fiatalnak maradva.

Szomjas György tudta, hogyan kell ezt. Nyugodjon békében!

 

A 2016-os Északipart magazinban megjelent interjú itt olvasható.

Nyitófotó: Sebestyén Blanka / Északipart

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2021. április 09. 22:48
Ésszel szívvel pedig mindig fölötte!
brekker
2021. április 09. 22:44
Szellemes a címadás. Két lábbal a földön!
Senki Alfonz
2021. április 09. 14:18
Te balfasz újságtipró!!!! Miért magyar szavakkal próbálkozol, ha nem tudsz magyarul???? "...nép hatású szőttesét"!!!! Te barom!!! NÉPI legfeljebb, de nem "nép" és főleg nem hatású, hanem ihletésű, jellegű, vagy motívumú, díszítésű, mintájú, mintázatú, mintákkal díszített, stb.!!!!!! Az is alig minősíthető, hogy "Szomjaséknél", mert SZOMJASÉKNÁL!!! Takarodjatok funkcionális és teljes analfabéták a magyar nyelv közeléből!!!!!
kardosdoktor
2021. április 09. 11:58
https://youtu.be/cfhDGUPG79k Reméltem, hogy sokáig fog élni. Örökké most már!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!