Törpe Károlyi Mihályocskák (4. rész)

2021. március 16. 10:30

Kik és mikor döntötték el, hogy melyek azok a híres európai értékek?

2021. március 16. 10:30
Bayer Zsolt
Bayer Zsolt
Magyar Nemzet

„Ahogy Roboz Imrét és társait, a vörös emigrációt, a népbiztosokat, Lenin-fiúkat, tömeg­gyilkosokat tárt karokkal várja Bécs, úgy várja a Kertész Ákos nevű Roboz Imrét tárt karokkal Kanada. Ugyanis – emlékeznek még Szolzsenyicinre? – ez az a hálózat, ami a világot »egységessé« tette. És ez az »egységes« világ, a hálózat, az egykor volt bolsevikok, vörös gyilkosok, majd a bolsevikokból liberálissá lett vallás, hagyomány, nemzet- és lélekgyilkosok világa mind a mai napig felszámolhatatlannak tűnik, és óvják, segítik egymást. Úgy rándulnak össze minden vélt vagy valós sérelemre, mint az osztriga, ha citromot csepegtetnek rá. Ez az a világ, amelyik ma megfellebbezhetetlen magabiztossággal kijelenti például, hogy »Orbán Viktor és a Fidesz eltávolodott az euró­pai értékektől«.

Talán ideje feltenni a kérdést: kik és mikor döntötték el, hogy melyek ezek az európai értékek? Tessék mondani, volt valamikor, valahol egy »európai értékek értekezlet«, ahová elfelejtettek bennünket meghívni? És azon kik vettek részt? És milyen határozatok születtek Elhatározták például, hogy mostantól kikerül az európai értékek sorából a nemzethez tartozás szentsége, a hazaszeretet, a patriotizmus, a nemzetállam, a nemzeti kultúra, a hagyomány és a hagyománytisztelet, a kereszténység, az államhatárok sérthetetlensége, a család fogalma és szentsége, a nemi identitások megkérdőjelezhetetlensége, a férfi férfiassága és a nő nőiessége, a gyermek óvása és védelme, az antik irodalom, a nemzeti irodalom, az irodalom és a művészetek »jogfolytonossága«, a klasszika filológia és a normalitás?

És mindez átadja helyét a szó legszorosabb értelmében vett határtalan globalizációnak, a nemzet megtagadásának és gyűlöletének, a vallási, nemzeti, nemi identitás elrablásának és bűnné nyilvánításának, minden hagyomány megtagadásának és kiröhögésének, a kereszténység meggyalázásának, a nemzetállamok felszámolásának, a férfi elnőiesítésének és a nők elférfiasításának, minden létező szexuális aberráció és gusztustalanság piedesztálra emelésének, a genderelmebajnak, a hagyományos család felszámolásának és a »szivárványcsalád« dédelgetésének – bármit is jelentsen ez, jelentsen három férfit és a gyerekeket vagy két férfit, egy nőt, egy kecskét és a gyerekeket akár –, a mindenki befogadásának, a határok eltüntetésének, a terrorizmus elszabadulásának és mentegetésének, a nemek közötti átugrálásnak, a gyermekek átoperálásának, a gyermekvállalás megtagadásának és bűnné nyilvánításának, az irodalom és az antikvitás felszámolásának és bűnössé nyilvánításának – szóval a teljes és totális és elviselhetetlen abnormalitásnak? És mikor volt ez az értekezlet, és kik voltak jelen? És hogyan születtek ezek a határozatok? Megkérdezték erről a »népet«, vagy csak elkezdték rászoktatni az új értékekre?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hesperia
2021. március 17. 10:44
"Elhatározták például, hogy mostantól kikerül az európai értékek sorából a nemzethez tartozás szentsége, ........, a klasszika filológia és a normalitás?" Drága jó Bayer Zsolt! Mint régi kedvelője és mint ugyanolyan régi Fidesz-szavazó, megkérhetném ezek alapján, hogy szóljon már egy jó szót illetékes helyen a hazai klasszika filológia védelmében? Komolyan! A középiskolákban az elmúlt évtizedben annyira visszaszorult a latinoktatás, mint még soha korábban. Sajnos a NAT szintén csak szűkítette a klasszikus nyelvek iskolai oktatásának a lehetőségét, hiába próbáltak az ellenkező irányban lobbizni a klasszika filológia hazai egyetemi és egyetemen kívüli képviselői. Ennek következtében, továbbá a rettenetes mechanizmusokat beindító "bolognai rendszer" következtében a magyar egyetemeken is haldoklik a klasszika filológia: szinte minden nagyobb egyetemünkön volt ennek a tudománynak valamilyen, általában hosszú hagyományokra visszatekintő műhelye, vagyis néhány elszánt oktatóból álló tanszéke - az utóbbi években azonban, a túl alacsony diáklétszámra hivatkozva sorra szüntetik meg őket, vagy legalábbis nem engedik őket új évfolyamokat indítani. Magyarázatként e legutóbbihoz: a "bolognai" rendszerben már nem lehet két vagy három teljes értékű, párhuzamos szakot végezni, csak 1 azaz egy fő szak van, amit mellé még tanul(na) a diák, az "minor szak". Az egyetemek finanszírozásának viszont jelenleg az egyetlen alapja a diáklétszám, ami viszont úgy van kitalálva, hogy csak a "fő szak" számít, tehát a "minoros" diák hiába jár egészen sok latin- és görög szakos kurzusra, "oda nem számít be", így az illető tanszékek "nem termelnek profitot". Nem vicc, ez így megy most. Ha Önnek fontos a klasszika filológia fennmaradása Magyarországon, akkor: ébresztő!
Tóth Zoltán
2021. március 16. 14:21
VESSZEN A ZSARNOK! #auxarmescitoyens
kortárs
2021. március 16. 12:55
Kiváló sorozat, köszönjük! Bayer Zsolt ezekkel a nagyszerű írásaitól emelkedik ki a napi zajból, és ezek miatt utálják annyira a magyargyűlölő kunbélák, sorosok, gáborgyörgyök, petők, vásárhelyik, rajkok, bauerek, bőhmök,...
Rodolfo
2021. március 16. 12:50
Nagyon jó ez a sorozat. Örülök hogy a Mandiner is átvette ezt az írást. Akar Piháltól a Tollhegyent is le lehetne közölni naponta - ha mar a bugris Vágót ,Atkát, MZ/X-et vagy dobrevnét is idehozza a fene reggelente?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!