Éjjel-nappal Brüsszel: momentumos bikaborjak elirigyelt élete

2021. március 22. 09:46

Fekete-Győr András manapság mindent megtesz azért, hogy bizonyítsa alkalmatlanságát, ám mégis van párszázezer szimpatizáns, aki őket választaná.

2021. március 22. 09:46
Nagy Ervin
Nagy Ervin
Pesti Srácok

„A Momentum vezetői nem gyűlölik a magyar nemzeti közösség szellemiségét, hanem közönyösek és lenézik azt. Ami bizonyos helyzetekben, a generációkon átívelő mintákat tekintve sokszor még rosszabb. Persze dőreség lenne azt állítani, hogy ez egy generációs probléma. A nemzettel szembeni közöny egy generációt érintő kulturális probléma, ami nem általános, de mély és súlyos.

A momentumos politikus prototípusa

A momentumos politikus külsőleg könnyen felismerhető. Vezető prototípusa csillogó, amerikanizálódó kulturális mázzal nyakon öntve. Mosolygó, jólfésült, belevaló. Belvárosi küllem és viselkedés. Lazaság, jógázás és kocogás a Margit-szigeten. Drága ruhák, kifogástalan angolkiejtés. (Pontosan: szépen és választékosan beszél angolul a nagy semmiről.)

Mintha egy valóságshowt néznénk: a momentumos fiúk és lányok mesterkélt szerepet játszanak mesterkélt környezetben. Az Éjjel-nappal Budapest letisztult, káromkodás és tetkók nélküli változata. Öntudatos lányok és menő srácok: Éjjel-nappal Brüsszel.

És ott van a »jól informáltság« látszata. (Ami generációs probléma ugyan, de jól bizonyítja annak igazságát, hogy a »műveltség« általános értelmezését felváltotta a »jól informáltság« jellemvonása.) Indokolatlan helyzetekben idegen szavak használata, sokszor a magyar nyelvnek megfelelő ragozással, keverve a szlenggel. Leplezetlen önhittség, a kiválasztottság érzékeltetése. Minden hagyomány megvetése, a tapasztalat lesajnálása, a történelmi hősök kigúnyolása. Röhögés, csúfolódás, jópofaság – ez a momentumos politikus alapprototípusa.

Ám mostanra megjelent a 2.0 változat, amely ugyan külső és belső jellemvonásokban nem különbözik, ám véresszájjal fenyegetőzik. Már az első változat sem volt túlzottan szimpatikus, de a második, a fenyegető válfaja kifejezetten bicskanyitogatóra sikerült.

Elirigyelt lét

A gond mindezzel az, hogy a fiatalok százezrei irigylik el ezt az egyébként kamulétet. Irigylik a csillogást, a drágaruhát, a trendiséget, a külföldi utakat. Azért szimpatikus számukra, mert ők is olyanok akarnak lenni. Pedig ez, ahogy a legtöbb tízéves lánynak a Barbie baba külső, elérhetetlen vágyálom csupán. Már csak azért is, mert a momentumos létezés ideája úgy kamu, ahogy van. Belülről pedig olyan sötét, mint a feketelyuk… ami szintén gravitál. Akit pedig benyel, az végleg elveszik.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
istvanv2
2021. március 22. 20:42
a momentum, akárcsak a párbeszéd a pojácák gyülekezete. Semmiféle bizalmat nem érdemelnek.
székelyszó
2021. március 22. 15:09
Néhány jellemző a momentumosokról: - minden megszólalásukban benne van, hogy ők mennyit dolgoznak, miközben ha a verseny szférában kellene dolgozniuk éhen halnának - azért sokan utálják őket a fiatalok is - pl vizilabdás ismerőseim akiknek az lett volna életük álma, hogy a nagymamájuk és a szomszéd néni élőben lássa őket az olimpiai meccseken - utáljuk őket, mert SK-ban és Ro-ban az ott élő magyarok érdekeivel szemben kampányoltak - utáljuk őket mert az Isten, haza, család szentháromsága helyett azt mondták: kórház, iskola, munkahely, ami egy alapvető ostobaság, hosszan tudnám fejtegetni, hogy miért - szerencsére Magyarország nem egyenlő Budapesttel és bíznunk kell a vidéki emberek bölcsességében
Belakiss
2021. március 22. 12:55
NEEEERvin... Egyébként úgy néz ki, mint Kun Béla.
mustarharmas
2021. március 22. 10:49
A momentumosok egytől-egyig ugyanazt a szellemiséget hordozzák modern formában, amit Demszkyék, Harasztiék a 70-es években. Gyakran családilag is. Ők akkor modern szélsőbalos internacionalisták voltak, szemben az ódivatú, mszmp-s internacionalistákkal. A momentumosok, az új generációja a Dk-s internacionalistáknak. Véleményük lényegében ugyanaz, mint szellemi elődeiké: - nehéz 9 millió fasisztával szocializmust építeni, - szdsz, vagy mucsa, - másoljuk minden aktuális szellemi hóbortjában a Nyugatot és ettől jó lesz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!