A kormány lehetővé tette a Wichmann épületének lebontását

2021. január 06. 16:47

Ne mondja magát konzervatívnak az, aki csak a számára fontos múltat hajlandó „védeni”.

2021. január 06. 16:47
Donáth Anna
Facebook

„Emlékszem, amikor 20 évesen először vitt el egy szakkollégista barátom a Wichmannba. Az  első rántotthúsos szendvics volt a rituális »beavatás«. A »wichmannozás«  megmutatta számomra a belváros igazi arcát: hogy az ilyen kívülről lepukkant, késdobálónak tűnő kocsmák ajtajai sokszor az igazán kultikus helyeket rejtik. Nehéz szavakba önteni, hogy milyen érzés volt a Wichmannba járni: egyszerre volt kocsma- és otthonélmény, a tulaj ugyanis mindig úgy bánt a vendégekkel, mintha a saját konyhájában lennénk.

 Ennek lett most vége azzal, hogy a kormány lehetővé tette a Wichmann épületének lebontását, és elvette az önkormányzatok szinte minden jogkörét. Ezzel pedig nem csak az épületet, hanem a főváros és a kerület múltjának egy fontos szeletét bontják le. A hagyománytisztelésről prédikáló kormány mintha nem értené, hogy a generációkat összekötő közterek, legendás helyszínek alakítják ki azt a lokális identitást, ami erősebbé teszi helyi közösségeinket. Ne mondja magát konzervatívnak az, aki csak a számára fontos múltat hajlandó »védeni«, de a közösség múltját meghatározó dolgokat, épületeket és emlékeket seperc alatt ledönti, ha azon nyerészkedni tud. Viszlát, Wichmann! Remélem, hogy egyszer látunk még.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 122 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
qwrtzq
2021. január 08. 22:44
Nyilván téged egy zugkocsmához kötnek az élményeid, nem is az épített világörökséghez, mert demszky alatt a pl a várkert bazár úgy nézett ki, hogy még szarajevóban is égett volna a pofa miatta.
kaffogó hebrencs
2021. január 07. 11:14
Mitől olyan kultikus neki a hely? Ott baszta meg először az apja, miután felszívta élete első csík kokainját?
zakar zoltán béla
2021. január 07. 10:20
Álszent, gané szöveg!
khomeini
2021. január 07. 08:44
Annácska, Wichmann szeretett volna olimpiát...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!