Jó előre látni lehetett

2020. november 06. 15:01

Rekordszámú levélszavazat feldolgozása zajlik anélkül, hogy a szavazatok hitelesítésére ilyen volumen mellett lehetőség volna.

2020. november 06. 15:01
Azelemzőszemével
Facebook

„Ha az átláthatóságnak ilyen fokú hiánya mellett tartanának választást a világ bármely más országában, mint jelenleg az Amerikai Egyesült Államokban, azt a »szabad világ« (a nyugati demokratikus konszenzus) országai rögtön aggodalomra okot adónak tartanák. Azt láthatjuk a tengerentúlon, hogy a választási eljárás szabályainak fellazítása és a COVID-helyzet következtében rekordszámú levélszavazat feldolgozása zajlik anélkül, hogy a szavazásra jogosultság megállapítására, a szavazatok hitelesítésére ilyen volumen mellett, a választás titkosságának megőrzését is szem előtt tartva lehetőség volna.

A helyzet sokkal súlyosabb annál, mint ahogy a média egy része igyekszik beállítani azt, miszerint a hivatalban lévő elnök nem képes elismerni a közelgő vereségét, és jogi úton is megpróbál érvényt szerezni az érdekeinek. A tömeges csalásra (függetlenül attól, hogy történt-e ilyen) ugyanis lehetőséget teremtett a mostani választási eljárási rend, és az a helyzet, hogy ezt jó előre látni is lehetett (voltak is kritikus hangok szép számmal). Korábbi választásokon is voltak »elszigetelt incidensekre« példák, ám azokról nem lehetett bebizonyítani, hogy szándékosak, illetve koordináltak lettek volna.

Az amerikai demokratikus intézményrendszer erejét próbára fogja tenni az a metódus, ahogyan ezt a helyzetet kezelni fogja – ellenérdekelt hatalmi szereplők, és mögöttük egy erősen polarizálódott társadalom ellenében. Nem véletlen, hogy európai politikusok is baljósnak értékelik a kialakult állapotot, az USA közeli jövőjét pedig viharosan bizonytalannak.A republikánus szavazók előbb azt láthatták, hogy Trump – az előzetes prognózisok ellenére – »szárnyra kapott«, a kulcsállamokban ismét nagy meglepetést okozva (sőt, sikerült hagyományosan a demokratákra szavazó kisebbségi csoportokat is megszólítania a négy évvel ezelőtti szerepléséhez képest), majd a billegő államokban mért előnye döntően a levélszavazatok feldolgozása nyomán elpárolgott.

Nem kell feltétlenül összeesküvés-elmélet hívőnek lenni ahhoz, hogy a felfokozott hangulatban a választók tömegei a számukra legszimpatikusabb magyarázatot fogadják el igazságként – főleg ha erre az elnök és kampánycsapatának retorikája is rásegít.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
elfújta az ellenszél
2020. november 07. 08:44
Kicsiben megvolt a lehetőség eddig is, de most úgy tűnik ipari méretekre vitték fel a csalást. Megvan az első igazi kékcédulás választásuk
Vakfolt
2020. november 06. 20:51
Azért a határidőn túl beérkezettek nagyon gáz.
csanaki
2020. november 06. 18:34
A csalás tényének statisztikai alátámasztása a Benford-törvény, amely önmagában is nagyon érdekes, főleg választás-ellenőrzési alkalmazásban: https://888.hu/century-on/matematikusok-nem-letezhet-hogy-biden-michigani-eredmenyei-termeszetes-eredetuek-legyenek-4281926/
matykox
2020. november 06. 16:57
Senkinek ne legyen kétsége, hogy egy olyan rendszerben, ahol csalni lehet, csalni is fognak. Akiknek ez érdekében áll, azok a nagy pénzeket invesztálni képes és hajlandó, csak részben látható alakok. És az USA választások történetében szinte mindig az invesztált gubával arányos a végeredmény. Amit ugye, tudni kell befektetni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!