A homofóbia a hetero normalitásból jön, így egy roma is lehet homofób

2020. október 20. 12:00

Férfi vagyok, és ez már önmagában is egy eléggé elnyomó szerep.

2020. október 20. 12:00
Joci Márton
Népszava

Nem általános jelenség, hogy valaki kiáll őt nem érintő kérdésekben is diszkriminált kisebbségi csoportok mellett. Ön viszont igen. Honnan ez az érzékenység?

Én azt gondolom, hogy az érintettségnek ehhez nagyon kevés köze van. Ez inkább egy tanulási folyamat. És ha egyet megismersz, akkor a másikra is igen könnyen tudsz figyelni, mert ezek univerzális dolgok. A többség-kisebbség, az elnyomott és elnyomó viszonya mindig ugyanazokra a témákra fog kifutni – hogy kinek mennyit szabad, hogy, legitimálja-e a többség, amit a kisebbség gondol. Az, hogy én többszörösen kisebbségi vagyok, az segíthet ebben, mert ez egy tapasztalati kérdés. Ebből kiindulva, nemcsak azt tapasztalod, amikor te vagy az elnyomott, hanem azt is, amikor te vagy az elnyomó. Csak arra nehezebb rávenni magunkat, hogy erre is reflektáljunk. Az ember társadalomban betöltött szerepe ugyanis annyira sokrétű, hogy senki sem csak elnyomó vagy csak elnyomott, és én próbálok azokra  a szerepeimre is reflektálni, amikor én vagyok a többségi, netalán az elnyomó.

És van ilyen is?

Hogyne lenne. Férfi vagyok, és ez már önmagában is egy eléggé elnyomó szerep. Keresztény gyökerű vagyok egy keresztény országban. Itt születtem, nem vagyok bevándorló. Vékony vagyok, nem tapasztaltam a kövérek megszégyenítését. Családban születtem, ez is egy privilégium, nem vagyok állami gondozott, és még van egy csomó dolog, amiben ez a társadalom nekem kedvez.

Én is, egy nemzeti kisebbségi csoporthoz tartozóként születtem, de azt tapasztalom, hogy nemigen működik az, hogy saját diszkriminált helyzetéből adódóan az ember más kirekesztett csoportok problémájára is azonnal érzékennyé válik.

Azért nem működik, mert mint mondtam, ez egy tanulási folyamat. Önmagában attól, hogy valaki egy kérdésben érintett, még nem lesz más kisebbségek irányába szolidáris. Nagyon gyakran kapom meg azt a kérdést, hogy a cigányok például hogyan lehetnek homofóbok, hiszen maguk is érintettek diszkriminációban? Vagy, hogy a melegek hogy lehetnek rasszisták? Hát azért, mert annyira sokrétű az ember identitása, a támadások pedig különböző gyökerűek. A homofóbia a hetero normalitásból jön, így egy roma is lehet homofób. A rasszizmus a fehér felsőbbrendűségből jön, egy fehér meleg fiú egyben lehet rasszista is.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 125 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Neville
2020. október 22. 12:42
Barátom, egyedül a józan észt nyomtad el a fejedben, de azt kurvára. Viszont ez nem abból következik, hogy férfi vagy. Ehhez sok agymosó kurzuson kellett átesni.
Akitlosz
2020. október 21. 23:27
A "rasszizmus" a legerősebb emberi és állati ösztönből jön, az életösztönből. Hasonló a hasonlónak örül és tart az ismeretlentől. Biztonságosabb a magyarok társasága, mint a barna népségeké. Ez nem rasszizmus, hanem egyszerűen alapvető életösztön. Egyszer az erdőben összefutottam egy vadkocával és vadmalacaival. Az egyik vadmalac odajött hozzám, hogy jól megbámuljon magának, gondolom én voltam az első ember, akit látott életében. Látszott az anyja tekintetén a rémület, hogy jaj mit csinál már ez a gyerek! Az anyák már csak ilyen "rasszisták". Aztán a bátor és kíváncsi kismalac visszafutott és a család továbbállt. https://www.youtube.com/watch?v=IK9hw4WkRdw
Akitlosz
2020. október 21. 22:43
"Vékony vagyok, nem tapasztaltam a kövérek megszégyenítését. " Ezt kizártnak tartom. A teljes népességet csesztetik a kövérségre hivatkozva, azokat is, akiknek semmiféle közük nincsen hozzá. Miért kellene embereknek azért éhezniük és rossz ízű, vacak ételeket enniük, mert egyes mások kövérek? Hány fogyókúra programot talál? Na és hány hízókúra programot? Nem kicsit aránytalan sőt egyoldalú a hozzáállás.
Akitlosz
2020. október 21. 22:38
A férfi az nem egy szerep, hanem egy biológiai nem. Az egyik a kettő létező nemből. A szerepeket a színészek és a csalók jásszák, a többi ember önmagát adja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!