Védtelen forintunk

2020. szeptember 23. 13:36

Az okok közé felsorakozott a kormány következetlen és számos elemében követhetetlen járványügyi politikája is.

2020. szeptember 23. 13:36
Bonta Miklós
Népszava

„Csúf dolgokat produkál mostanában a forint – mondta egy elemző, amikor arra ébredt, hogy egy euróért már 363 forintot is megadtak. S bár némi árfolyammozgás le- és felfelé is elképzelhető, az nem kétséges, hogy öt hónapja nem volt ilyen gyenge a magyar deviza.

Érdemes felidézni, hogy 2019. szeptember 20-án az euró éppen 30 forinttal kevesebbet ért. Hagyományos módon ezúttal is a jegybankot kárhoztathatnánk, hogy nem tesz eleget a kötelező feladatának, a pénz stabilitása védelmének – ami egyébként igaz is –, de utalhatnánk arra is, hogy a környező, még saját devizát használó országokból is általános gyengülésekről jönnek a hírek. Ám ezúttal az okok közé felsorakozott a kormány következetlen és számos elemében követhetetlen járványügyi politikája is.

A tisztánlátást a mostani, rendkívüli helyzetben az is befolyásolja, hogy világszerte számos országban rontják a devizájuk értékét a helyi kormányok a sorozatos rossz döntéseikkel. A költségvetési szigor feloldása csaknem mindenütt pénzesőt hozott, és szinte sehol nincs olyan mérséklő belső erő, amely ha visszafogást nem is, de észszerűséget parancsolna.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Templomos
2020. szeptember 24. 10:31
Szinte hihetetlen mértékben rontotta az ideig gazdasági teljesítményre vonatkozó előrejelzését az MNB friss inflációs jelentése. Eddig a jegybank volt az egyetlen intézmény, amely növekedést várt az idei évre, mostanra azonban a többi elemzőházzal összhangban mély recessziót jósol. A következő évek azonban már a kilábalásról szólhatnak. Ami az inflációt illeti, az csak 2022-re stabilizálódik a 3%-os jegybanki célon, addig felette alakul. https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200924/mnb-visszaesik-iden-a-magyar-gazdasag-450036
BőröndÖdön
2020. szeptember 24. 05:51
Bajnai 265 EUR ,orbán-rezsim 365 EUR köszi,fidesz!
Akitlosz
2020. szeptember 23. 22:45
Különben, ha vörös kormány lenne, az is így tenne, vagy inkább még ígyebben, akkor viszont mást írna a szerző is ugyanerről.
Akitlosz
2020. szeptember 23. 22:43
A Magyar Nemzeti Bank eddig még sohasem tartotta be a rá vonatkozó jelenlegi jegybanktörvényt. SOHA. "Az MNB elsődleges célja az árstabilitás elérése és fenntartása." Hát ez eddig még nem sikerült.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!