Egyedülálló elismerés

2020. szeptember 28. 12:35

A Moody’s úgy véli, Magyarország az elmúlt évek teljesítményének köszönhetően ellenállóbb a kontinens más államainál, gazdaságának növekedése pedig folytatódhat a járvány végeztével.

2020. szeptember 28. 12:35
Faggyas Sándor
Magyar Hírlap

„Magyarország hitelminősítői elismerése egyedülálló az Európai Unióban, hiszen az elmúlt fél évben egyetlen más tagállam adósbesorolásának kilátásait sem javították – mondta szombat reggel közzétett videóüzene­tében Varga Mihály, néhány órával az után, hogy a világ legnagyobb nemzetközi hitelminősítője stabilról pozitívra javította hazánk szuverén adósbesorolásának kilátásait. A Moody’s úgy véli, Magyarország az elmúlt évek teljesítményének köszönhetően ellenállóbb a kontinens más államainál, gazdaságának növekedése pedig folytatódhat a járvány végeztével. A pénzügyminiszter azért is elégedett lehet, mert a nemzetközi cég megerősítette a közgazdász-vándorgyűlés pénteki ülésének nyitóelőadásában tett kijelentését, miszerint a magyar gazdaság rendelkezik annyi tartalékkal és erőforrással, amellyel ismét lendületbe hozható az ország.

A Moody’s Investors Service pénteki lépése amennyire váratlan volt, annyira megkésett is, hiszen a három nagy hitelminősítő intézet közül nála a legalacsonyabb hazánk adósbesorolása, és a piac legalább két fokozattal magasabbra áraz minket. Vagyis nem egy hazánk iránt jóindulatú és nagyvonalú, hanem kifejezetten szigorú és szűkkeblű nemzetközi cég állított ki kivételesen jó bizonyítványt a magyar gazdaság eddigi és várható teljesítményéről. Ez is megerősíti, hogy a számok önmagukért beszélnek, a tények előtt minden magát objektívnek tartó szakértő kénytelen meghajolni. A számok, tények szerint a magyar gazdaság a hasonló besorolású gazdaságokhoz képest is erős teljesítményt mutatott az elmúlt időszakban, és ez várható a továbbiakban is. Bár az erőteljes gazdasági növekedést és az államadósság csökkenési folyamatát a koronavírus-válság óhatatlanul kisiklatta, ez azonban korlátozottabb hatást gyakorolt Magyarország adósprofiljára, mint más országokéra – áll a hitelminősítő elemzésében.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szuverén maffiaállam
2020. szeptember 28. 13:15
A neolibernyák háttérhatalomnak és a spekulánsoknak tetszik az Orbán-kormány politikája.
Világlátó
2020. szeptember 28. 12:41
A piac már rég beárazta a felminősítést. Várom a komcsi-libsi gyalázkodókat, hogy ez most miért negatív MO-nak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!