Erre az apró truvájra akár maga Lenin elvtárs is csettinthetne

2020. július 26. 08:14

Az Index-ügy időzítése olybá tűnhet, mintha egy tudatos – rózsadombi – megfontolás következménye volna.

2020. július 26. 08:14
Galló Béla
Galló Béla
Mozgástér blog

„Amikor 1917-ben a mérsékelten szocialista Kerenszkij oktondi módon a háború folytatása mellett döntött, Lenin rögtön észrevette a kínálkozó dupla lehetőséget. Béke-propagandát indított erőteljesen, miközben hajszálpontosan tudta, hogy a folytatás minden egyes pillanata a bolsevikok kezére játszik. A főleg parasztkatonákból álló elcsigázott orosz seregek pokolba kívánták már a háborút, ő pedig jó érzékkel kiadta azokat a jelszavakat – »Béke, földosztás, szovjetek« – amelyekkel mindkét lehetőséget kiaknázhatta. Utóbbiról a muzsikok ugyan nemigen tudták, mi fán terem, de az első kettő telibe talált. Hamarosan jött is '17 októbere: a jövőt ily módon a Kerenszkij és Lenin közötti tálentum-különbség billentette el, mint tudjuk, az utóbbi javára.

Mutatis mutandis, Index-ügyben itt és most szintén két dongó zümmög a levegőben. Az egyik az ellenzéki pártok közötti csípési sorrend mielőbbi eldöntése, aminek eminens mozzanata, ki milyen felületet birtokol az internetes médiában. Ha az Index eddig inkább a Momentumhoz húzott,  innentől – tessék jól figyelni – a DK-hoz húz majd. Persze a közös gyűlöletplatform meglesz, hogyne lenne, ez lévén ma a liberális minimum, ám léteznek emellett pluszpontok is. Ki gyűlöli a legsárgábban Orbánt, ki mondja rá a legszaftosabbakat, ki lenne erre a  g....-re a legveszélyesebb? Stb. Szóval szép és nemes küzdelmek egész sora van még hátra addig, amíg el nem dől, ki is az első lúd az ellenzéki brancsban. (Az MSZP régóta a hátsó sorokban gágog már, miközben hatvan pluszos törzsközönsége szíve szerint inkább a hasonszőrű DK-hoz idomulna a juventokrata, ámde mérsékelt politikai okosságú Momentum helyett.)

A másik légy a Brüsszelből csatagyőzelemmel hazatért kormányfő körül szálldos. Orbán maga mondta ki, hogy egy csata még korántsem maga a háború, és evvel – ritka pillanat –az ellenzék is egyetért. Ki is adták rögvest az ukázt, hogy mielőbb folytatni kell a "diktatúra" elleni harcot, egyeztessünk külhoni barátainkkal, aztán mindent bele! Kapóra jött nekik, hogy az Index ügyét a sajtószabadság újabb hallatlan csorbításaként lehet feltüntetni. Hadd legyen friss muníció a háborúhoz, amit aztán a "jogállamiság" jelzetű mesterséges uniós frontvonalon a föderalisták igen rugalmasan tudnak ellenlábas koncepciójú tagországaikkal szemben alkalmazni, hogy elfödjék a föderalizmus mögötti masszív multi érdekeket. De itthon azért az egészben van valami gyanús apróság, amit az ellenzék egésze joggal megorronthatna.

Az Index-ügy időzítése olybá tűnhet, mintha egy tudatos – rózsadombi – megfontolás következménye volna. Mintha a Kádár Barnabás okozta minapi Momentum-szédelgés után a DK azonnal és könyörtelenül támadásba menne át. Megérezve a pillanatot, fölfedezhették, hogy egyetlen mozdulattal  két legyet is lecsaphatnak akár: teret nyerhetnek az Indexben, miközben akciójukat kint is, bent is könnyedén a sajtószabadság elleni legújabb kormányzati támadásként adhatják el. Remek sansz: egyetlen apró húzással kivenni egy adott szituációból a maximumot.

S meglehet, ki is veszik.

És erre az apró truvájra akár maga Lenin elvtárs is csettinthetne.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 139 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atila68
2020. július 26. 19:40
Ezt ugatom három napja. Eddig Momentum, innen DK. Kicsi fecskevállú forradalmár ezt bebukta.
Megtalálta
2020. július 26. 14:35
Hát szerintem most elbaszták a dolgot, elég komoly patthelyzet alakult. A tulajnak semmit nem ér az Index.hu domain, ha nincs mögötte szerkesztőség, a szerkesztőség meg az index.hu felülete nélkül max a Facebookon tud üzengetni. A hirdetők meg valószínűleg tényleg menekülnek, mert a bizonytalanság szar dolog. Még ha vissza is csinálják ezt az egészet, akkor sem lesz már a régi. Ebből az egészből a konkurencia profitál csak, a 24 és a 444.
istvanpeter
2020. július 26. 14:21
A legnagyobb baj persze az, hogy az egész világon tapasztalható zűr-zavarban a gondolatok, a fogalmak és az általános logikai összefüggések már elvesztették az értelmüket és a valósággal való kapcsolataikat. Így aztán a primitív erőszak válik a legfőbb társadalmi szabályozó eszközzé, amit a neuronok zavaros anarchikus spontán működése határoz meg.
SzkeptiKUSS
2020. július 26. 12:14
Azért az az idiotizmus diszkrét bája, ha valaki azt feltételezi, hogy az éppen hatalmon lévőknek a kötelessége eltartani az őket vehemensen támadó ellenzéki orgánumokat. Ha megnézed az első száz leggazdagabbat, akkor a többség inkább ballib kötődésű. Valamiért nem "mozdulnak" az apanázs osztás terén! Ha tényleg akar valaki független ellenzéki sajtót, akkor az egyedüli út, hogy vásárolja és előfizeti.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!