A lengyel–magyar szövetség különösen fontos számomra

2020. július 26. 09:35

Biztosítanunk kell, hogy Közép-Európa továbbra is a józan ész és a béke oázisa maradjon.

2020. július 26. 09:35
Mateusz Morawiecki
Magyar Hírlap

– Hatékonynak tartja a magyar–lengyel közös kiállást az uniós fórumokon?

– A lengyel–magyar szövetség különösen fontos számomra. Az elmúlt napokban a világ összes újsága erről írt, a Politicótól a The Guar­dianen át a The New York Timesig. A mi barátságunk nem csupán ezeréves történelmi kapcsolat, tele van a szolidaritás és a vállt vállnak vetett küzdelmek pillanataival. Minket egy közös cél és cselekvési stratégia is egyesít. Örülök annak is, hogy mind a lengyel, mind a magyar oldalnak szándékában áll együtt dolgozni, továbbfejleszteni szövetségünket. Ma jól láthatjuk, hogy milyen gyümölcsöző ez – nem csak a mi országaink, hanem az egész Visegrádi Csoport és Közép-Európa számára. Orbán Viktor miniszterelnökkel közösen hatalmas támogatást harcoltunk ki gazdaságaink számára, együtt megállítottuk a Brüsszel által a jogállamiság terén gyakorolt nyomást, és ezt megelőzően együtt ellenálltunk a nyomásnak olyan témákban, mint a migrá­ciós politika. Világosan látható, hogy az általunk kezelt kérdések dinamikusan változnak. De egy dolog változatlan marad: a lengyel–magyar barátság.

– A kormánya határozott elvi álláspontot képvisel az erkölcsi kérdések és a családok védelme terén. Fontosnak tartja, hogy Magyarországgal egyetemben Európa számára példát mutassanak ezen a téren?

– Közös értékeink és történelmi tapasztalataink vannak Magyarországgal, amelyek minket formáltak. Különösen fontos a ránk erőltetett kommunizmus ellen folytatott közös küzdelmünk tapasztalata. Megmutatta a magyaroknak és a lengyeleknek, hogy milyen veszélyes és pusztító tud lenni a társadalmi tervgazdálkodás. Azt hiszem, ez az egyik oka annak, hogy ilyen jól megértjük egymást. Érzékenyek vagyunk az ideológiai forradalmakra, és jól megértjük a hagyományos intézmények, mint a család fontosságát. Szeretnék együtt dolgozni Magyarországgal és az egész régiónkkal, mert tudom, hogy együtt érhetjük el, hogy a családok biztonságban érezzék magukat, és szabadon fejlődjenek. Ez azért lehetséges, mert politikánk keresztény értékeken alapszik, amelyek nemcsak az európai identitás alapját képezik, hanem sok ember, köztük a nem hívők számára kulturális és erkölcsi alapot ad. És amikor az Egyesült Államokban vagy Európa egyes részein műemlékeket rombolnak, mi ezen pusztítást pozitív programmal akarjuk ellensúlyozni – ez a kölcsönös tisztelet, az értékek építése és ápolása, amelyek nélkül a nyugati civilizáció soha nem jött volna létre. Éppen ezért biztosítanunk kell, hogy Közép-Európa továbbra is a józan ész és a béke oázisa maradjon.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pipas2
2020. július 27. 12:45
Szívböl örülök hogy van, vannak hasonló értékrendü barátaink! Hajrá Lengyelek!
BőröndÖdön
2020. július 26. 18:48
Tanuljuk el a lengyelektől,hogy nem lopjuk szét az országot...
56október
2020. július 26. 12:04
Magyarországhoz egy dologban volt kegyes a történelem (önkritikusan jegyzem meg: talán nem véletlenül), hogy adott neki egy igazi barátot. Remélem, sose bánják meg a - lengyelek...
3M..
2020. július 26. 11:30
Sosem leszek képes emberként tekinteni egy megszállóra. Szebb Jövőt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!