Amikor állod a sarat a gerinctelenekkel szemben, akkor ők fognak hibázni

2020. május 29. 15:11

Én Az Estén nőttem fel, ott kérdezni kellett mindig és mindenkit, és volt ellenzéki, kormánypárti, mindenki. Interjú.

2020. május 29. 15:11
Veiszer Alinda
24.hu

Kérted, hogy ne találkozzunk túl későn, mert menned kell haza aludni. A kora reggeli műsorsáv, feltételezem, elég komoly változásokat hozott. Hogy alakul most egy munkanapod?

Igazából csak havonta egy hetet vezetem az ATV Startot, így csak akkorra alakul át az időbeosztás, de tény, hogy ez a 4:40-es kelés elég durva. Azt hinné az ember, hogyha lefekszem időben, hét-nyolc órával korábban, akkor 4:40-kor kipattan a szemem, de elárulom a titkot, hogy egyáltalán nem így van, ma úgy kellett pálcikával kihajtogatnom a szemeimet, miközben nagyon is időben lefeküdtem. Szóval ez nehéz, meg hogy 6:30-ra, az adás kezdetére tényleg úgy ott lenni fejben is. De működik, addigra teljesen elememben vagyok, és délig egész jó. Akkor kicsit leeresztek, aludnom kell egy kicsit, délután meg jön a készülés a másnap reggelre. Nehéz műfaj, főleg, ha nem világéletedben politikai újságíró voltál.

Tehát ez most nemcsak új kihívás, hanem tanulási folyamat is.

Pedig még csak nem is úgy van, hogy nem követtem a politikát, mert nagyon is, de így is észreveszem magamon, hogy akadozik a kérdésfeltevésem, mert nem aktív az a politikai szókincsem, ami nyilván annak, aki tizenéve ezt csinálja, az aktív. A kulturális szereplőkkel én is egy gördülékeny utalásrendszerben működöm, viszont a politikai szereplőkkel keresem a szavakat, és néha azt hiszem, szinte várják, hogy mikor csaphatnak le egy szótévesztésre, de nem teszik. És összességében is nagyon jó ez, mert mindig érdekelt ez a fajta újságírás, még ha egy olyan világban is kezdett el érdekelni, amikor még nem volt olyan, hogy valaki bojkottál, nem áll szóba, ha kérdést teszek fel, lehet, hogy legközelebb nem jön be. Én Az Estén nőttem fel, ott kérdezni kellett mindig és mindenkit, és volt ellenzéki, kormánypárti, mindenki. Az érdeklődésem nem csökkent, a világ változott rossz irányba.

Most az ATV-nél is érezteti ez a trend a hatását?

Nem, itt ez kevésbé érezhető, mert azért jönnek-jövögetnek, lehet, csak én teszem magasra a lécet, többre lenne igényem. Szerintem kicsit jobban kéne a kormánypárti képviselőknek bírni azt, hogy valódi kérdéseket kapnak, mert azt látom, hogy tulajdonképpen az elől menekülnek sokan. Ha az ember elszokik attól, hogy valóban belekérdeznek a dolgaiba, és egyszer csak megtörténik, azért az tud zavart okozni. Nagyon sok a szólam. Én most azzal próbálkozom, hogy tegyük félre ezeket a szólamokat meg jelzőket, amiket naponta elmondanak, és koncentráljunk lényegi kérdésekre. Mert ugye, mi a politika? A közös életünk irányítása. Beruházások megszavazása, törvényalkotás, ilyesmi. Koncentráljunk ezekre a dolgokra, én ezzel a küldetéstudattal gondolok a politikai újságíró létemre – ami, mondjuk, öt napja létezik, de azért nagyon ki van találva. Aztán nem biztos, hogy igazam van, mert ha megnézem, mi az, ami virális, amit sokan megírnak meg hírértéke van, az mégis mindig a jelzőkről szól, a szólamokról és a gumicsontokról, és ez nem biztos, hogy jól van így. Próbálom most tényleg nagyon alaposan megérteni az álláspontokat, mindkét oldalét, önmagukban meg egymáshoz viszonyítva is, ez nagyon fontos nekem és izgalmas is. Főleg, hogy a politikával ugyan mindenki foglalkozik kicsit, de ahogy beültem a stúdióba, ahol tényleg komolyan, pontosan kell erről beszélni, rájöttem, hogy eddig azért csak hobbipolitizáltam.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 92 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tolan
2020. május 31. 15:25
Ótvaros askenazi!
ThunderDan
2020. május 30. 12:58
Érdekes, nekem a gerinctelenségről mondjuk az ugrana be, amikor - valaki büszkén vállalja azt a köztévét, amelyiknek a zászlóhajója a Bánó-Aczél-stb.-féle hardcore Napkelte volt (hogy a Simon/Krizsó-féle lájtosabb esti agit-propot ne is említsük), - aztán büszkén leigazol az ún. Jobbik házitévéjéhez, a Simicska-féle HírTV-hez, - aztán büszkén bulvárceleb lesz, - aztán büszkén akar BBC-kompatibilis közszolgálati újságíró lenni bezzeg-Szlovákiában, - hogy aztán alig egy évvel később természetesen ismét büszkén üljön be a Kálmán Olga-féle, hírhedten elfogulatlan ATV-be. A helyzet az, hogy Puzsér egykori - meglehetősen pontos, és hát eléggé lesújtó - véleménye... https://www.youtube.com/watch?v=CKZvaBzqwx0 ... ma már rendkívül hízelgő lenne Veiszerre nézve. Mert hát azóta "továbbfejlődött" feketeöves ballib agit-propperré (lásd még: "Orbán Viktor geci?" Igen, ez volt az első kérdése a Simicska-csatornán, amúgy "közszolgálatilag".)
zolizolizoltan
2020. május 30. 11:38
Alinda csak zsidót hívott meg a műsorába, akár ellenzéki volt, akár nem. Egy idő múlva feladtam és ezért nem néztem az időnként színvonalas műsorát.
makapaka2
2020. május 30. 10:55
Mit keres Magyarországon?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!