Aláírás – most

2020. május 07. 13:19

Egy európai polgári kezdeményezés sikere másoknak is megmutatná, hogy itt nem egy lakóit elnyomó birodalom épül, hanem egy hatékonyabb érdekérvényesítési fórum.

2020. május 07. 13:19
Veczán Zoltán
Magyar Hírlap

„Mire ön, kedves olvasó, ezt a lapot kézbe veszi, nem maradt már egy egész napja sem arra, hogy aláírásával támogathassa azt az európai polgári kezdeményezést, amelynek pusztán a lehetőségéért is hat évig pereskedett a Székely Nemzeti Tanács. Túl sokáig aludtunk, s amikor bő két hónapja végre felébredtünk, már szinte reménytelennek tűnt a küzdelem: százezer ha megvolt a szükséges egymillió aláírásból. Mire a fogaskerekek márciusra nagy nehezen működésbe lendültek, már a koronavírus követelte magának a kontinens figyelmét. S mégis csoda történt: alig százezer hiányzik a millióhoz!

A kezdeményezést a szervezők kimondatlanul is – a létezésében is eltagadott – Székelyföld és a felvidéki Csallóköz autonómiájáért indították. A lényege, hogy uniós források segítségével pénzügyi önrendelkezést adjon az egy tömbben élő nemzeti kisebbségeknek, amelyeket például Bukarest és Pozsony módszeresen hagy elszegényedni – hiszen egy megroppantott közösséget mindig könnyebb asszimilálni, mint egy tehetőset. Ez ellen fellépni nemcsak nemzeti, de polgári, sőt szo­ciális és liberális minimum is.

Írja alá ön is a kezdeményezést, ha nemzeti érzelmű, s ezért akar kiállni a határon túlra szakadt honfi­társainkért. Az ő mindennapjaikat teheti elviselhetőbbé, és enyhíthet a rájuk nehezedő százéves asszimilációs nyomáson. A pénzügyi önrendelkezés a hőn áhított autonómia fontos eleme. De írja alá akkor is, ha baloldalinak tartja magát, hiszen kevés ilyen egyértelmű elnyomó-elnyomott viszony létezik, mint az egykori kisantant államok többségi nemzete és az annak fojtogatásában élő magyar kisebbség viszonya.

Ha a sokszínűség értékében, az egyéni szabadságban és az identitás szabad megélésében hisz, akkor meg azért: évről évre egy megyeszékhelynyi őshonos közösség tűnik el a Kárpát-medencéből, de Erdélyhez hasonlóan szürkülnek el olyan más, hagyományosan multikulturális régiók is, mint Szilézia vagy Bretagne.

Ha vallja, hogy az állam egy technokrata gazdasági és közigazgatási célú projekt, amelynek javai csak a határain belül élőket illetik meg, akkor éppen azért: nemzeti-politikai minimum lett a külhoni közösségek támogatása, így ennek egy esetleges kormányváltás sem vetne véget. A legjobb tehát, amit tehet azért, hogy az egyes országok magyarsorvasztási politikáját ne az ön adóforintjaiból kompenzálja a kormány, ha aláírásával elősegíti, hogy közvetlenül uniós forrásokat hívhassanak le ezek a régiók. Amennyiben egy erősebb, központosítottabb Európai Unió pártján áll, akkor is érdemes szignóznia, hiszen egy európai polgári kezdeményezés sikere másoknak is megmutatná, hogy itt nem egy lakóit elnyomó birodalom épül, hanem egy hatékonyabb érdekérvényesítési fórum, amely kifelé egységes, befelé plurális és lefelé nyitott.

Ha viszont a nemzetállamokban hisz, és azt gondolja, hogy Brüsszel csak drága sóhivatal, akkor meg éppen azért: leplezze csak le magát a bürokrácia, amikor jogos és alátámasztott igényekkel találkozik, és saját nyaka­tekert szabályai szerint muszáj foglalkoznia ezekkel.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
galancza
2020. május 07. 19:03
....hol van itt esélye a a valódi érdekérvényesítésnek???....te hol élsz?.....most jöttél a Holdról?.....Amúgy egyet értek veled de az energiáidat inkább az ingadozó szavazók megygőzésére használd b.szd meg Veczán úr kérlek alássan!.....
galancza
2020. május 07. 18:59
Arról is röfögjél hogy az eu lesz.rhatja az egészet akkor is ha összejött az összes aláírás...Alá kell írni mert persze hogy alá kell b.szd meg de semmi jogi következménye nincs.Arról böfögjél hogy k.rva későn kezdet ebbe a kampányba M.o.,mert OV-ék is tudják hogy semmi értelme nincsen,pláne hogy a többi eu-s országban esélye sincs az aláírásoknak.Ha meg mégis összejönne akkor az eu röhögve lesz.rja.Mert ehhez joga van.Legyünk őszinték:a fidesz sem reklámozta túl a dolgot a saját bázisában sem.Nem is haragszom ezért rájuk csak ne h.lyítsük egymást.
Akitlosz
2020. május 07. 17:11
"Erdélyhez hasonlóan szürkülnek el olyan más, hagyományosan multikulturális régiók is, mint Szilézia vagy Bretagne." Na és tudnak egyáltalán Sziléziában és Bretagne-ban erről a kezdeményezésről? Hát ez az! Megy a dumálás és a kapkodás most a végén, de igazából nem tettek a kezdeményezés sikeréért eddig. Most meg már késő.
Akitlosz
2020. május 07. 17:07
"Egy európai polgári kezdeményezés sikere másoknak is megmutatná," Megmutatná. A sikere. De nincsen sikere. Nem lehetséges pár nap alatt háromnegyed évnyi semmittevést bepótolni. Eleve soha meg sem próbálták legalább 7 országból összeszedni a szükséges aláírásokat. Így pedig esélytelen a siker. Szerintem úgy egy-két napi irodai vagy otthoni munka lett volna kikeresni és megtalálni az európai uniós országok kisebbségi nemzetiségi szervezeteit és felvenni velük a kapcsolatot, tájékoztatni őket erről a kezdeményezésről és kérni a segítségüket. Az eredmények alapján erősen kétlem, hogy ez egy év alatt valaha is megtörtént volna. Ez a kezdeményezés maguknak a kezdeményezőknek sem fontos. Akkor miért legyen másoknak az?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!