Az igazi népbarát

2020. április 27. 14:48

Aki nemzetközi szervezetekre tesz fel mindent, ahelyett, hogy a népet, a nemzeti keretet építené, erősítené, kihívja a végzetet maga ellen.

2020. április 27. 14:48
Szentesi Zöldi László
Origo.hu/888

„Gyerekkoromban elhűlve nézegettem a térképet, törpének láttam rajta hazánkat, a hatalmas vörös óriást, a Szovjetuniót pedig öröknek, megingathatatlannak. Körülöttünk más, de nálunk lényegesen nagyobb országok, Csehszlovákia, Románia, Jugoszlávia, mindenki népesebb és erősebb nálunk – ezt szűrtem le magamnak, és gondolom, nem csak én.

De nem csak a térképnézegető kisgyerek, a felnőttek nagy része is azt gondolta, a kommunisták olyan hosszú időre berendezkedtek ebben az országban, hogy felesleges firtatni a végjátékot. Valamikor talán vége lesz, de az is lehet, hogy soha. Legalábbis a kétpólusú világrend szabályrendszere szerint hamarabb tör ki az atomháború, minthogy Európában bárki átadja az ellenőrzést a másiknak.

Az én nemzedékem testközelből tapasztalta meg, hogy a nemzeti lét sokkal erősebb a kényszerű föderalizmusnál. A Szovjetunió, Jugoszlávia, Csehszlovákia már régen felbomlott, de oroszok, grúzok, ukránok, szerbek, horvátok, albánok, csehek, szlovákok nagyon is vannak, mi több, a föderáció felbomlása után magától értetődő természetességgel tértek vissza nemzeti létükhöz.

Ahogyan a nemzeti lét természetesebb kötelék az időleges szövetséginél, a nemzeti hagyomány is tartósabb a nemzetközi szervezeteknél. Antall József egyik legnagyobb bravúrja a Varsói Szerződés és a KGST felbomlasztása volt. Ha nem mondja ki, talán nem mindenkiben tudatosul 1990-ben és 1991-ben: ennek most vége, mi nemzeti alapon folytatjuk, illetve keresünk egy másik nemzetközi erőteret magunknak.

A nemzetközi szervezetek – rendszerint nagyhatalmi ösztönzésre – keletkeznek, majd elmúlnak, amikor az újrafelosztáskor okafogyottá válik a működésük. Aki nemzetközi szervezetekre tesz fel mindent, ahelyett, hogy a népet, a nemzeti keretet építené, erősítené, kihívja a végzetet maga ellen.

Az Európai Unió ma teljesen mást jelent, mint 2004-es csatlakozásunkkor. Ahogyan folyamatosan változik a politikai, gazdasági környezet, úgy alakul át maga az unió is. A világ láthatatlan, de attól még nagyon is jelen lévő hatalmi csoportjainak, amelyek nem fedik fel magukat, de a brüsszeli eliten és néhány mulandó figurán keresztül képviseltetik az érdekeiket, az utóbbi másfél évtizedben megsokszorozódott az erejük, a befolyásuk. Hiteles nemzeti politikusok, pártok, mozgalmak híján ez a láthatatlan erőtér letarolta Nyugat-Európát, az elkényelmesedett, veszélyérzetét vesztett, ellenállásra egyre képtelenebb jóléti társadalmakat. Az Európai Unió, amely eredeti célkitűzése szerint a mélyebb nemzeti integrációt szolgálta volna, egyre inkább politikai utópiák kísérleti terepe. Akárcsak az ENSZ, az Európai Unió is zöld utat ad a legelképesztőbb, legelvetemültebb ötleteknek, amelyek között a határok nélküli világot és a harmadik világ millióinak befogadását csak azért említjük, mert két sokáig áthághatatlan, az európai tapasztalatokkal gyökeresen ellenkező fejleményről van szó.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
galancza
2020. április 27. 17:43
Szentesi Zöldi úr kérlek alássan!Egész jó a cikk csak tudod ideje lenne megérteni hogy nem egymás között kéne osztani az észt,nem a saját fix fideszes szavazókat kell meggyőzni,hanem az ingadozókat.Szentesi Zöldi úr kérlek alássan!Ideje lenne felfognod Huth úrral ,Bayer úrral,Bencsik úrral,OV úrral,Kövér úrral ,Gulyás úrral,stb úrral együtt,hogy az sok százezer ingadozó szavazó többsége nem a fideszes és állami médiákból tájékozódik. Nagyon gyorsan valami stratégiát ki kéne találni arra hogy hogyan lehetne az ingadozók százezreit ezekhez a médiákhoz csábítani.Amúgy nagyon egyszerű a megoldás:be kell hívni ezekbe a médiákba fletót,fegyőrt,botmixerest meg a többi aberrált ellenzékit és le kell velük ülni beszélgetni.És h.lyét kell belőlük csinálni.Tudom hogy ők és fix szavazóik nem meggyőzhetők de több százezer ingadozó többsége igen.Csak közérthetően,tisztelettel kell beszélni,és a kényelmetlen dolgokat sem szabad letagadni.Nem szabad szentként ,hibátlanként beállítani a fideszes politikusokat ,mert nem azok Szentesi Zöldi úr kérlek alássan!És azt is ideje lenne felfogni hogy az nem program hogy sokkal sz.rabb nálunk az ellenzék.Ez természetesen igaz csak azt is látni kell hogy ennél a vérgőzös,botmixeres ellenzéknél nem nehéz milliószor jobbnak lenni.Ideje lenne megérteni hogy a 2022-es fideszes győzelemért sokat kell tenni.Sajnos olyan a médiahelyzet hogy a lakosság többsége nem a fideszes és állami médiákból tájékozódik.Ezért mindösszesen 50% a fideszes győzelemre az esély.Látni kell hogy botmixeresék önmagukhoz képest k.rva jól szerepeltek ősszel.És azt is látni kell Szentesi Zöldi úr kérlek alássan hogy azért pártoltak át a hazug ellenzéki és közösségi médiákra a szavazópolgárok,mert b.romi unalmasak lettek az elmúlt 3 évben a fideszes és állami médiák.Sajnos túlzásba vittétek az önimádatot Szentesi Zöldi úr kérlek alássan!Azért mer valaki nem látja szentnek a Fideszt,mert kritikát mer jóindulatúan ,megfogalmazni,mert lát bizonyos pénzügyi,emberi furcsaságokat a kormány tájékán attól még nem szemét komcsi,és nem irigy naplopó proli.Ahogy erre gátlástalanul szoktál utalni mindenkit és mindent összemosva Szentesi Zöldi úr kérlek alássan!
di maggio
2020. április 27. 15:01
Erős Európa kellene erős nemzet államokkal / idézet Szíjártótól/,de ahhoz a nemzet államokhoz hasonló erős,víziókkal rendelkező Eu-s vazatőkre lenne szükség Eddig mindíg az otthon feleslegessé váló,kiégett politikusok "vitték " az EU-t.sajnos.
vendelin
2020. április 27. 14:57
A "másik nemzetközi erőtér", amelyet kerestünk magunknak, mind jobban kezd hasonlítani ahhoz, amelyről azt gondoltuk 199o-91-ben, hogy vége.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!